Niedokładny ruch osi
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Niedokładny ruch osi
Witam
Mam tokarkę STARTURN 4 która pracuje pod mach3 oraz problem z dokładnością przy ruchu w osiach X,Z...
Przy gwintowaniu występuje pewna niedokładność (najbardziej jest to widoczne)...
Wydaje mi się że jest to spowodowane tym że dochodzi do przekłamania w mach3 i tak
gdy wywołam ruch 1mm maszyna przesuwa się o 1.02mm. itp
Czy mogę to jakoś poprawić ? czy jest to spowodowane przeliczeniem kroku na mm? i nie da się nic z tym zrobić?
Pzdr
Mam tokarkę STARTURN 4 która pracuje pod mach3 oraz problem z dokładnością przy ruchu w osiach X,Z...
Przy gwintowaniu występuje pewna niedokładność (najbardziej jest to widoczne)...
Wydaje mi się że jest to spowodowane tym że dochodzi do przekłamania w mach3 i tak
gdy wywołam ruch 1mm maszyna przesuwa się o 1.02mm. itp
Czy mogę to jakoś poprawić ? czy jest to spowodowane przeliczeniem kroku na mm? i nie da się nic z tym zrobić?
Pzdr
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Gdyby Mach był źle ustawiony nie pokazywałby rzeczywistej pozycji - no chyba że tokarka jest wyposażona w liniały pomiarowe.gras107 pisze:Tak, tylko tak było by w przypadku 1mm. Natomiast w przypadku 2, czy jeszcze lepiej 3mm błąd był by zerowy.
Najbardziej prawdopodobne wydaję się złe ustawienie silników. Jaki masz skok śruby i podział kroków?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1