PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

airjack
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14

Post napisał: airjack » 23 mar 2012, 21:20

Dzięki za wytlumaczenie, przedstawilem swoje wyobrażenie. Oczywiście najlepiej trzymać się standardów.

Tagi:

Awatar użytkownika

MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: MAAK » 24 mar 2012, 09:42

Zbych07 pisze:A gdyby do toczenia podejść nieco inaczej ?
Czy używając frezarki sterowanej PikoCNC w obecnej formie jest możliwe zrobienie
czegoś takiego ? ---> milltolathe
Możliwość użycia frezarki do toczenia drobnych detali byłaby ciekawym rozwiązaniem .... :???: tak myślę.
Można coś takiego zrobić używając magazynka narzędzi gdzie się wpisuje położenie każdego narzędzia X,Y,Z w odniesieniu do pola roboczego, jest to najprostszy magazynek ponieważ maszyna zna do niego drogę i nie ma potrzeby stosowani dodatkowych silników, a gdy się do niego zbliży czujnik zmieniarka zmienia narzędzie
Teraz musi być jeszcze opcja NIE ZMIENIAJ NARZĘDZIA NARZĘDZIE STAŁE dla mechanizmu zmieniającego narzędzia bo narzędzia mocujemy na stole na stałe ( i zapisujemy jego pozycję X,Y,Z )

G-kod robimy wybieranie dla każdego narzędzia po kolei i wpisujemy kolejne narzędzia w G-kodzie
Żeby nie montować G-kodu ręcznie można zadeklarować kolor linii i kolejność na rysunku, teraz jak to jest toczone trzeba zaznaczyć toczenie (rysunek jak do tokarki pół średnicy)
Dalej - w magazynku można użyć imadła/uchwyt samo-mocujący ( normalnie otwarty )
Teraz nasz wałek wytoczony maszyna zawiezie do imadła/uchwyt samo-mocujący (może to być imadło które zmienia jeszcze kąt) czujnik imadła zamyka detal i dalej wrzeciono zmiana narzędzia do frezowania frezowanie itd
Tak samo można dodać zasobnik na detale (czyli zwykłe kolejne miejsce w zasobniku wpisane jego położenie X,Y,Z ) i dalej możne maszyna znów toczyć
Mamy automat centrum obróbcze :wink:

Mam pytanie odnośnie symulacji:
Jeśli w G-Kodzie jest zbiór punktów w dolnym położeniu czyli frezowanie jest linia i początek i koniec program może to zaznaczyć w G-kodzie innym kolorem ?
Też inny kolor do jazdy górą ?
Gdy mamy oddzielone odcinki górne i dolne to wtedy widać, można zrobić też coś ręcznie, ale nie o to mi chodzi program teraz mógłby bo ma współrzędne początku i końca
wyliczyć najkrótsze odcinki przelotów górą w jednym kierunku lub w dwóch ?
Można by oddzielić kolorem kieszeń i wyspę żeby wtedy obliczyć nie całe G-kody?

airjack
Posty w temacie: 14

Post napisał: airjack » 24 mar 2012, 10:19

cosimo w pliku lilia ustawiłem głębokość grupy PEN1 na 1mm, kliknąłem kontur 1 i zmieniłem grawerowanie 3D na płytko w środku, ale w podglądzie jest odwrotnie, czyli płytko na bokach od 1 do 3mm na środku. Jeśli głębokość jest większa od 3mm to jest ok. Czy planujesz możliwość zmiany tego parametru tak, żeby mieć możliwość planowania głębokości "od - do"?

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 24 mar 2012, 10:54

cosimo w pliku lilia ustawiłem głębokość grupy PEN1 na 1mm, kliknąłem kontur 1 i zmieniłem grawerowanie 3D na płytko w środku, ale w podglądzie jest odwrotnie, czyli płytko na bokach od 1 do 3mm na środku. Jeśli głębokość jest większa od 3mm to jest ok. Czy planujesz możliwość zmiany tego parametru tak, żeby mieć możliwość planowania głębokości "od - do"?
W polu "głębokość łączników" masz właśnie głębokość płytką (tam 3mm) i stąd taki efekt. Wpisz tam np. zero i będzie OK. (prawda, że intuicyjne ;-) -muszę z tym coś zrobić)

bh91
Posty w temacie: 104

Post napisał: bh91 » 27 mar 2012, 23:22

Hej jak rozwiązane jest użycie krańcówek home? Możecie pokazać na jakimś przykładzie?

Mam silniki 1.9Nm 3A - Potrzebuję sterowników do silników? Teraz mam płytę główną ze sterownikami zespoloną.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 28 mar 2012, 09:15

bh91 pisze:Hej jak rozwiązane jest użycie krańcówek home? Możecie pokazać na jakimś przykładzie?
Tak jak być powinno ;)
Wciskasz REF (bazowanie) i maszyna wykonuje następujący cykl:

1) Oś Z do góry aż napotka na krańcówkę (jedzie z prędkością z ustawień)
2) Oś X i Y jednocześnie jadą aż napotkają krańcówkę
3) Oś X i Y zjeżdżają z krańcówek na odległość zadaną w ustawieniach programu, a oś Z zjeżdża o 10mm w dół

I jeśli ktoś ma zaznaczony w ustawieniach czujnik wysokości narzędzia to jest jeszcze 4 punkt

4) Oś Z zjeżdża w dół aż napotka czujnik. Po pomiarze podnosi o 10mm nad czujnik.

##

Czyli reasumując jeśli masz czujnik w miejscu o współrzędnych maszynowych X=5 i Y=10, to ustawiasz sobie zjazd z krańcówek dla X=5 i dla Y=10 i maszyna po bazowaniu ładnie Ci się ustawi nad czujnik wysokości narzędzia i zainicjuje jego pomiar.

[ Dodano: 2012-03-28, 09:52 ]
bh91 pisze: Potrzebuję sterowników do silników? Teraz mam płytę główną ze sterownikami zespoloną.

Pozdrawiam!
Tak potrzebujesz sterowników. Płytka PikoCNC to płyta główna, która odpowiada za komunikację pomiędzy sterownikami a komputerem za pomocą portu USB.
Płyty zintegrowanej ze sterownikami raczej nie wysterujesz.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

bh91
Posty w temacie: 104

Post napisał: bh91 » 28 mar 2012, 14:00

Dzięki Gaspar za objaśnienie - ale teraz tym bardziej frapuje mnie jedna rzecz - Homeowanie po krańcówkach to oczywistość - tak więc po co na płycie głównej dodatkowe złącza "home"?

Co do sterowników mam taki diabelny pomysł. Jak by wykorzystać same moduły sterownika z układu zelrp? :twisted:
Jest robota - jest pinonc :wink:

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 28 mar 2012, 15:17

Bo home to swego rodzaju guziki (by nie używać słowa krańcówka) pozycji home a krańcówki (cała reszta) jest by maszyna nie uderzała w swoją konstrukcje. Pozycje home i krańcówki maszyny nie pokrywają się możesz je umieścić np blisko zasobnika z frezami wtedy maszyna nie musi jeździć po całym blacie by się wyzerować. zerknij do instrukcji tam jest opisane co do czego...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 260
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 28 mar 2012, 15:20

No i teraz krańcówki HOME są ponoć zbędne.
Programowo się ustawia. Licząc od krańcówek tych na końcu konstrukcji.

Robert

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 29 mar 2012, 11:10

RobWan pisze:No i teraz krańcówki HOME są ponoć zbędne.
Programowo się ustawia. Licząc od krańcówek tych na końcu konstrukcji.
E tam nie home, a limitowe mogą (ale nie powinny) być zbędne, bo jest software limit. Używanie krańcówek limitowych jako home hmm... ;> Pomijam fakt, że krańcówka limitowa może być mechaniczna o małej precyzji. Ma za zadanie zadziałać jak e-stop. Natomiast home powinna być jak najwyższej precyzji, gdyż służy do bazowania maszyny podczas pracy lub po zaniki zasilania.
Bazowanie w oparciu o krańcówki limitowe mechaniczne miałoby sens, gdybyśmy wykonywali na nie najazd z prędkością np. 100mm/min, może wtedy wynik byłby "w miarę" powtarzalny.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”