Po miesiącach śledzenia forum i pielęgnowania w sobie przekonania, że to ponad moje siły postanowiłem jednak podjąć wyzwanie i zbudować swój ploter frezujący. Na razie jestem na etapie robienia rysunku konstrukcji na potrzeby spawacza, który będzie wykonywał mój projekt. Oto krótki opis konstrukcji. Rama z profili stalowych 50x50x4. Boki bramy z profili 100x50x4. Pod prowadnicami naspawane płaskowniki o grubości 5-6mm, które będą frezowane w celu wyprowadzenia płaszczyzn i kątów. Rama raczej nie będzie wyżarzana. Wymiar zewnętrzny konstrukcji to 400x600 w podstawie i ile wyjdzie wysokości całkowitej, brama o wys. 500mm. Jako prowadnice będą wałki podparte o średnicy 20mm. Wózek osi Z będzie aluminiowy, najprawdopodobniej skręcany śrubami, chyba, że najdzie mnie na spawanie. Stół będzie miał wymiary 280x300 i taki będzie też obszar roboczy. Wykonany będzie z płyty alu o grubości 20mm i na nim będzie leżał stół teowy o grubości 30mm. Do napędu użyję śrub trapezowych, chyba, że nastąpi niespodziewany przypływ gotówki to będą śruby kulowe o skoku 10. Silniki będą krokowe, około 2Nm. I to z grubsza tyle. Ogólnie urządzenie miało mi służyć głównie do wykonywania płytek pcb ale z czasem stwierdziłem, że jak już robić to coś czym można będzie dłubnąć w aluminium. To nad czym się zastawiam na tym etapie to wysokość osi Z. Aktualnie maksymalny prześwit między powierzchnią stołu a uchwytem narzędzia (tulejką Kressa)jest 115mm. Przy obecnym projekcie minimalny prześwit, po opuszczeniu wózka osi Z najniżej to 25mm. Czy to są optymalne wartości? Zależy mi na w miarę dużym zakresie tej osi ale też nie chciałbym robić zbyt wysokiej konstrukcji. Załączam rysunki, przepraszam za ich mało profesjonalny wygląd ale póki co swobodnie poruszam się jedynie w Corelu.
Pozdrawiam