Projekt: budżetowy driver silnikików krokowych

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: jarekk » 16 mar 2012, 15:17

kasztan pisze:. Ja generalnie używam takich programów jedynie do poruszania się po kodzie. Do tego celu moim zdaniem najlepszy jest Source Insight.
Też go używam. Ale proponuję jednak spróbować czegoś wiekszego - warto. Naprawdę przyspiesza pracę.

Tagi:

kasztan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17

Post napisał: kasztan » 16 mar 2012, 15:25

Jak ostatnio używałem Source Insight to mój projekt miał jakieś 120000 plików w tym 70% różnych zródeł C/C++ i Java. Po synchronizacji, która trwa koło 30minut do godizny, program działał jak błyskawica... Cóż chcieć więcej. Visual Studio i Eclipse po prostu zdychały przy czymś takim.

Jakiś program masz na myśli z "czegoś większego". Ja generalnie teraz pracuje na środowiskach, które oferuje/chce klient. Zazwyczaj jest to Eclipse;)

Schodzimy poważnie z tematu budżetowego sterownika. Autor już dawno powinien nas op@!#..ć...

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ezbig » 16 mar 2012, 15:33

Raven pisze:Lista krótka i treściwa... spodziewałem się czegoś co uzasadni super wypas sterowniki... dostałem funkcje w rodzaju "włącza napięcie"...
(...)
I nie demonizujmy kosztu mikro-kontrolerów... 72MHz ARM kosztuje "szalone" 20 złotych.
Wypisałem to co głównie decyduje o cenie i co powinien mieć każdy sterownik, a czego się spodziewałeś? Inne wodotryski, które zależą już tylko od mocy obliczeniowej procesora i zawartego w nim programu pomijam. Co ci z 10MHz dla sygnałów sterujących, zrób tanio dobre mostki H dodaj złącza, radiator, płytkę. Jak to wszystko policzysz, to wyjdzie, że montujesz całkiem rozbudowany układ za 30-60zł (w godzinę raczej tego nie zrobisz). Dlatego stwierdziłem, że mi się nie opłaca. Tańszy jest sterownik serwa (tylko jeden mostek). Nie ma co się sugerować ceną procka, bo część cyfrowa jest tu najtańsza, a program jest prosty.

Duże prądy nawet takie 2A śmieszne dla ciebie i wysokie częstotliwości rodzą komplikacje, których wielu się nie spodziewa. Też jestem elektronikiem z wykształcenia i zamiłowania - ostatnio projektowaliśmy przetwornicę, której dopiero 142 wersja płytki poszła do produkcji i działa tak jak powinna (141 poprzednich też działało, ale dopiero 142 spełnia wszystkie założenia - po 3 miesiącach pracy).

Ja nie mówię, że się nie da (będę kibicował i podpowiem jak będę mógł), ale koszt wykonania własnych w porównaniu z ceną zakupu gotowych klonów m542 wychodzi na korzyść gotowych. Widziałem tu i na innych forach wiele podobnych tematów i kończyło się zwykle pójściem na kompromis z parametrami, albo główni projektanci kończyli temat (stwierdzając zapewne, że za dużo czasu i pracy poświęcili, żeby dzielić się tym za darmo).

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 16 mar 2012, 15:47

kasztan pisze:Schodzimy poważnie z tematu budżetowego sterownika
jestem zdania, że bardzo drogi (najdroższy) jest czas poświęcony na projekt...

czy aby jest sens tak dużą wartość (czas) przeznaczyć na sterownik bez możliwości rozwoju?

dlatego mocny procek (ew. fpga) to jest jedyne rozsądne działanie...

zapraszam na zlot CNC -- godzina: np. 12sta... piątek 23.03.2012/ Warszawa Automaticon
https://www.cnc.info.pl/topics86/iv-zlo ... t34874.htm
będzie można podyskutować o sterowniku... o rozwiązanich... wypić kawę.. pozanć się ;)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

kasztan
Posty w temacie: 17

Post napisał: kasztan » 16 mar 2012, 15:56

markcomp77 pisze:
kasztan pisze:Schodzimy poważnie z tematu budżetowego sterownika
jestem zdania, że bardzo drogi (najdroższy) jest czas poświęcony na projekt...

czy aby jest sens tak dużą wartość (czas) przeznaczyć na sterownik bez możliwości rozwoju?

dlatego mocny procek (ew. fpga) to jest jedyne rozsądne działanie...

zapraszam na zlot CNC -- godzina: np. 12sta... piątek 23.03.2012/ Warszawa Automaticon
https://www.cnc.info.pl/topics86/iv-zlo ... t34874.htm
będzie można podyskutować o sterowniku... o rozwiązanich... wypić kawę.. pozanć się ;)
Dlatego już w swoim pierwszym poście napisałem o zaprojektowaniu, w architekturze oprogramowania, warstwy abstrakcji sprzętu. Miałaby ona pozwolić na późniejsze przenoszenie oprogramowania na mocniejszy sprzęt różnego typu.
FPGA to trochę inna bajka. Jednak jak ktoś od razu chce zrobić porządny sterownik to jest to najlepsze wyjście

PS. Dziękuje za zaproszenie na Automaticon. Niestety jestem za granicą do końca kwietnia:/

Autor tematu
poorchava
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 61

Post napisał: poorchava » 16 mar 2012, 16:16

Co do procków Microchipa to programator kosztował niedawno 130zł oryginalny Microchipa. klon na ebayu kosztuje $30. Zamierzam zbudować jeden taki driverek i zobaczy sie jak to będzie banglać.

Nie wykluczam, że zabiorę się kiedys za zmajstrowanie super-uber sterownika ale narazie potrzebuję jakiegokolwiek sterownika, więc taki bedzie najszybciej złozyć a przy tym parametry wyjdą całkiem spoko do amatorskich zastosowań.

do do dsPIC33 to miałem z nimi sporo doswiadczenia i sa nawet niezłe. Wręcz jak na takie gnioty jakie Microchip potrafił puscic na rynek to wręcz idealne. Biorac pod uwagę, że zdarzył sie chyba procek reklamowany jako USB OTG 2.0 blablabla a pierwsze zdanie w erracie brzmiało "USB does not work". Najbardziej dziadowskie są moim zdaniem dsPIC30 i PIC18F.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 16 mar 2012, 16:52

kasztan pisze:Dziękuje za zaproszenie na Automaticon. Niestety jestem za granicą do końca kwietnia:/
następny zlot będzie przy okazji machtoola w Poznaniu http://machtool.mtp.pl/pl/ w środę 30 maja 2012
poorchava pisze:gnioty jakie Microchip potrafił puscic na rynek
każdemu potrafi się trafić babol...
ale jednak w automatyce PIC się trzyma wciąż mocno - moje subiektywne zdanie jest dość pozytywne o całokształcie...

Autor tematu
poorchava
Posty w temacie: 61

Post napisał: poorchava » 22 mar 2012, 11:40

Zrobiłem mały research i wyszło, że PIC raczej odpada. Stosunkowo tanie PIC16 i PIC18 mają moim zdaniem za małą częstotliwość pracy jak na cenę. PIC16 nie mają pętli PLL (tak sądzę) i z reguły sa ograniczone do 20 MHz taktowania (co daje 5 MIPS w tym przypadku). PIC18 mają często PLL (szczególnie te z USB). Maksymalna częstotliwość PLL 96 MHz, częstotliwość taktowania 48 MHz, co daje 12 MIPS.

reszta jest już sporo droższa, biorąc pod uwagę ilość wyprowadzeń. dsPIC30 i PIC24F to szajsy jakich mało. Dużo bugów, dalej 4 cykle zegarowe na cykl instrukcyjny, kolosalne pobory mocy (dspic30f5013 bez obciążenia zewnętrznego potrafi pobrać 300+ mA na 5V (!!!)), niedopracowane peryferia (popatrzcie na silicon erraty). Dobrą relacje możliwości/cena prezentują sobą dspic33f i dspic24h. Maksymalna częstotliwość taktowania 80MHz, 2 cykle zegarowe na instrukcję (40MIPS). Większość egzemplarzy działa stabilnie na większej prędkości. 50 MIPS to nie problem, są opisane przypadki nawet 65MIPS. Znacznie lepsze peryferia niż inne procki, chociaz też zdarzają się denerwujące kwiatki. Są jeszcze PIC32MX, ale to już duzo droższa zabawa, ogólnie są to rdzenie MIPS4K + peryferia z PIC24H. Moce obliczeniowe powyżej 100 MIPS.

Są jeszcze wprowadzone niedawno na rynek dsPIC33E i PIC24E, które ciągną katalogowo do 60MIPS, realnie pewnie więcej, ale nie miałem jeszcze możliwości przetestować (mam kilka próbek w domu, ale chwilowo nie mam programatora bo fundusz poszedł na co innego)

Nie wykluczam, że jak już uruchomię CNC, to popracuję nad lepszym sterowaniem, ale to nie będzie juz rozwiązanie budżetowe. Poza tym mam na tapecie jeszcze inne projekty do zrealizowanie dokończenia (generator syntezy cyfrowej 10MHz, +/- 10V, miniaturowy sterownik LED-ów mocy o wymiarach 18x4mm [fi x h], sterownik wtrysku sekwencyjnego benzyna+lpg).

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 24 mar 2012, 22:02

a co powiecie o procesorze Stellaris? (ARM
człowiek z TI na Automaticonie zarzekał się, że wszystkie błedy wczesnych stelarisów zostały już poprawione...

Obrazek
The Stellaris® LM3S617 microcontroller is based on the ARM® Cortex™-M3 controller core operating at up to 50 MHz, with 32 kB flash and 8 kB SRAM. The LM3S617 also features real-time industrial connectivity, with an SSI / SPI controller, and 2 UARTs. The LM3S617 microcontroller also features advanced motion control features, including 6 motion-control PWM outputs with dead-band and 1 fault protection inputs for low-latency shutdown. The microcontroller also features intelligent analog capability, including 1 analog comparators and 6 channels of highly accurate 10-bit analog-to-digital conversion - with the ability to sample at speeds of 500K samples per second. Finally, the LM3S617 microcontroller provides a 24-bit systick timer, 3 32-bit or 6 16-bit general-purpose timers, a watchdog timer, a low drop-out voltage regulator so that only one supply voltage is required, brown-out reset, power-on reset controller, and up to 30 GPIOs.
http://www.ti.com/product/lm3s617

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: jarekk » 25 mar 2012, 21:22

Też mógłby być - jako jeden z wielu dobrych wyborów.

Ale rozstrzygająca dla projektu będzie jednak wiedza i determinacja projektanta.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”