Maszyna CNC o formacie A4 - Projekt Kreatura
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Powiem tak, to jest eksperyment. U kolegi Smouki zetka jeździ na 2 wózkach i daję rade, więc ja chce spróbować z jednym wózkiem. Taki wózek ma wytrzymałość na zginanie w najgorszym przypadku 150Nm (gdzie wałki + otwarte łożysko samodzielnie lata jak chce), a nośność to dla HGH15 11,38kN a wałek fi20 ma nośności 1,57kN, rzecz jasna mówię tu o nośności dynamicznej, więc ok.7 razy większa dla szyn. Więc zaryzykuję.
Co do długości szyn. Nikt nie podpowiedział mi, jakie wymiary powinna mieć typowa, mobilna maszynka CNC na biurko. Więc celuję w gabaryty zewnętrzne 600x600x600.
Kolejne pytanie, jaka powinien być optymalny zakres osi Z? W mojej aktualnej maszynie mam 30mm i muszę powiedzieć, że braknie na jakieś inne fanaberie.
Co do długości szyn. Nikt nie podpowiedział mi, jakie wymiary powinna mieć typowa, mobilna maszynka CNC na biurko. Więc celuję w gabaryty zewnętrzne 600x600x600.
Kolejne pytanie, jaka powinien być optymalny zakres osi Z? W mojej aktualnej maszynie mam 30mm i muszę powiedzieć, że braknie na jakieś inne fanaberie.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Co do rozmiaru to popularna drukarka 3d RepRap ma 500 mm x 400 mm x 420 mm przy polu 200 mm x 200 mm x 140 mm a to jest jak najbardziej biurkowy sprzęt.
Może pomyśl o układzie ze stołem krzyżowym, po pierwsze jeśli chcesz zastosować układ z jedną prowadnicą i wózkiem to punkt oparcia będziesz miał zawsze pod wrzecionem. Następnie korpus automatycznie stanie się węższy pomijając nogi/podpory stabilizujące po bokach, co powinno uczynić maszynkę bardziej mobilną.
Jak już jesteśmy przy biurkowych frezarkach to mi podoba się taka

A zwłaszcza jej układ, prościej mówiąc jest niska czyli można by ją umieścić na szafie, w miejscu gdzie by nie przeszkadzała a jednocześnie miała by dość duże pole robocze. Duży skok zetki w przypadku trójosiówki nie jest potrzebny.
Może pomyśl o układzie ze stołem krzyżowym, po pierwsze jeśli chcesz zastosować układ z jedną prowadnicą i wózkiem to punkt oparcia będziesz miał zawsze pod wrzecionem. Następnie korpus automatycznie stanie się węższy pomijając nogi/podpory stabilizujące po bokach, co powinno uczynić maszynkę bardziej mobilną.
Jak już jesteśmy przy biurkowych frezarkach to mi podoba się taka

A zwłaszcza jej układ, prościej mówiąc jest niska czyli można by ją umieścić na szafie, w miejscu gdzie by nie przeszkadzała a jednocześnie miała by dość duże pole robocze. Duży skok zetki w przypadku trójosiówki nie jest potrzebny.
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
No to kolejna aktualizacja. Już są:
- sterownik

- prowadniczki IKO LWH 15 od kol. trolwodny - tak btw to pozdrawiam i polecam się na przyszłość

I teraz gryzę się w brodę, bo:
1. Prowadnice mają szyny 360 mm - za długie na stały wózek stołu i ruchomą prowadnice
2. Mega masywne na maszynkę do stali - ale nie ma miejsca
No ale nie ma co brać i rozpaczać, tylko pędzić do przodu. Gabaryty zewnętrzne w założeniu będą:
520x520x520. Koniec odbioru, dalsze polowania i projektowanie w toku:)
[ Dodano: 2012-04-02, 22:18 ]
No to update.
Z powodu natłoku prac wszelakich, nie było kiedy wykonać kolejnych kroków. Na dzień dzisiejszy mam zaprojektowany uchwyt na silniki(kupione już) z zębatką(zakupioną razem z paskiem).
Wygląda on następująco:

Teraz kwestia, kto mi takowy wykona w ilości 3, może być ze stali 8 mm, może być to kątownik, albo alu 10mm??? Jestem otwarty na propozycje, sam tego nie wykonam, bo jak już pisałem wcześniej, nie mam kiedy...
Zapraszam na priva, a sam biorę się za resztę konstrukcji:)
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2012-04-16, 20:21 ]
Kolejny krok na przód. Już prawie wszystko skompletowane. Jedynie brakuje:
- uchwytu
- Wrzeciona
- Konstrukcji z 18mm sklejki:D

Teraz tylko odpowiednio spasować i na cięcie( o ile się da:P)
Czy ktokolwiek miał doświadczenie z odpalaniem linuxCNC z karty pamięci typu flash, albo SD? Ma to jakiś wpływ na jitter?Albo na jakość pracy systemu?
- sterownik

- prowadniczki IKO LWH 15 od kol. trolwodny - tak btw to pozdrawiam i polecam się na przyszłość

I teraz gryzę się w brodę, bo:
1. Prowadnice mają szyny 360 mm - za długie na stały wózek stołu i ruchomą prowadnice
2. Mega masywne na maszynkę do stali - ale nie ma miejsca

No ale nie ma co brać i rozpaczać, tylko pędzić do przodu. Gabaryty zewnętrzne w założeniu będą:
520x520x520. Koniec odbioru, dalsze polowania i projektowanie w toku:)
[ Dodano: 2012-04-02, 22:18 ]
No to update.
Z powodu natłoku prac wszelakich, nie było kiedy wykonać kolejnych kroków. Na dzień dzisiejszy mam zaprojektowany uchwyt na silniki(kupione już) z zębatką(zakupioną razem z paskiem).
Wygląda on następująco:

Teraz kwestia, kto mi takowy wykona w ilości 3, może być ze stali 8 mm, może być to kątownik, albo alu 10mm??? Jestem otwarty na propozycje, sam tego nie wykonam, bo jak już pisałem wcześniej, nie mam kiedy...
Zapraszam na priva, a sam biorę się za resztę konstrukcji:)
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2012-04-16, 20:21 ]
Kolejny krok na przód. Już prawie wszystko skompletowane. Jedynie brakuje:
- uchwytu
- Wrzeciona
- Konstrukcji z 18mm sklejki:D

Teraz tylko odpowiednio spasować i na cięcie( o ile się da:P)
Czy ktokolwiek miał doświadczenie z odpalaniem linuxCNC z karty pamięci typu flash, albo SD? Ma to jakiś wpływ na jitter?Albo na jakość pracy systemu?
-
- Kontakt: