plany bydowy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
matkod pisze:no tak ale tam niema tokarek z posuwami

Chyba się troszkę pogubiłem. Z Twojego pierwszego postu nie wynikało że szukasz planów tokarki z automatycznym posuwem.matkod pisze:Witam panowie potrzebuje plany budowy mini tokarki takich jak na tej stronie http://torrenty.org/torrent/184067 lub podobnych najważniejsze żeby to były rysunki techniczne.
Planów takiej amatorskiej tokarki nie spotkałem. Najbliżej tego są chyba modyfikacje mini lathe, gdzie do fabrycznej tokareczki ludzie dorabiają automatyczny posuw. Na pewno widziałem w necie fotki takich modyfikacji.
Budowa takiej tokarki od podstaw przy dobrym zapleczu jest możliwa ale czy opłacalna ? - w mojej ocenie to sztuka dla sztuki , ale to oczywiście Twój wybór , Twój czas i Twoje pieniądze.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Ciężko pojąć, o co ci chodzi. Doprecyzuj - co konkretnie chcesz zbudować, czy też, co chcesz zaliczyć. Bo tokarka to pojęcie szerokie - od zaciśniętego w dwóch gwoździach kawałka drewna, obracanego sznurkiem, do centrum obróbczego za kilka milionów ojro.
Długość toczenia, rodzaj obrabianych materiałów, średnica przelotu wrzeciona, średnica materiału nad suportem/łożem, czy chcesz toczyć gwinty, posuwy, czy planujesz to jako CNC czy manual - chcesz pomocy, szanuj czas tych, których o pomoc prosisz.
Długość toczenia, rodzaj obrabianych materiałów, średnica przelotu wrzeciona, średnica materiału nad suportem/łożem, czy chcesz toczyć gwinty, posuwy, czy planujesz to jako CNC czy manual - chcesz pomocy, szanuj czas tych, których o pomoc prosisz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Konkretnie to masz nazbierane materiału czy plany ci wystarczą ? czy same plany przerobisz na żywy metal, z pierwszych parametrów to widzę odpowiednik chinki za 10 klocka , jest bardzo duża szansa że zrobisz nic , zero lub wcale . Chcesz plany , zapraszam do mnie , mam dwie sprawne tokarki , pomierzysz , zdjęcia porobisz , porozmawiamy , a że masz stówkę km to raczej blisko [ w moich kryteriach ; ] . Czytając cały temat blado to jakoś widzę , hmm nie tylko ja .
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kolega matkod, tak założył temat ,napisał coś , ale chyba sam nie wie po co go założył i nie bardzo wie co by chciał , a na dodatek opisuje swój problem bardzo po łebkach.
- manuala z mechanicznym posuwem w jednej osi (śruba pociągowa mechanicznie sprzęgnięta z wrzecionem)
- manuala z mechanicznym posuwem w dwóch osiach (śruba i wałek pociągowy mechanicznie sprzęgnięty z wrzecionem)
- tokarkę CNC (śruby napędzane silnikami krokowymi(serwami) ,sprzężenie wrzeciono /napędy śrub za pomocą enkodera ,konieczne do gwintowania)
Dwa pierwsze przypadki to jak zawracanie kijem Wisły , aczkolwiek nikt koledze nie zabroni.
Nad trzecią opcją można się zastanawiać ,dyskutować... wolał bym kupić coś starszego ,wywalić to co zbędne i przerobić na cnc
Proponuje jeszcze raz zastanowić się nad tym co by kolega chciał i dokładnie to opisać ,podając konkretne parametry.
Aha ,jeszcze a propos :
w takim zakresie to nie jest mini tokarka
Bo tak po prawdzie to chcesz od podstaw zrobić :matkod pisze:Witam panowie potrzebuje plany budowy mini tokarki takich jak na tej stronie http://torrenty.org/torrent/184067 lub podobnych najważniejsze żeby to były rysunki techniczne.
- manuala z mechanicznym posuwem w jednej osi (śruba pociągowa mechanicznie sprzęgnięta z wrzecionem)
- manuala z mechanicznym posuwem w dwóch osiach (śruba i wałek pociągowy mechanicznie sprzęgnięty z wrzecionem)
- tokarkę CNC (śruby napędzane silnikami krokowymi(serwami) ,sprzężenie wrzeciono /napędy śrub za pomocą enkodera ,konieczne do gwintowania)

Nad trzecią opcją można się zastanawiać ,dyskutować... wolał bym kupić coś starszego ,wywalić to co zbędne i przerobić na cnc
Proponuje jeszcze raz zastanowić się nad tym co by kolega chciał i dokładnie to opisać ,podając konkretne parametry.

Aha ,jeszcze a propos :
długość łoża 1000 średnica toczenia nad suportem 200
w takim zakresie to nie jest mini tokarka

Pozdrawiam , Michał.