L297 i od 1 do 4 L298 czyli sterownik od 2A do 8A ANKIETA
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Ale mam nowy pomysł na sterownik z podziałem kroku 1:4 z układów serii 74?? gdzie koszt elementów bez końcówki mocy to 30zł zresztą zamówiłem już elementy i płytke stykową oczywiście jak zmontuje to się pochwale tylko, że to dyskusja nie w tym temacie
SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Mikrokrok można zaprojektować na dowolnych "mediach". Pojedyńcze bramki też mogą być. Problemy pojawiają się dopiero podczas wymuszania różnych trybów gaszenia prądu fazowego w czasie ruchu silnika, oddzielnie dla każdej fazy. Z tego właśnie powodu profesjonalne sterowniki mają na swym pokładzie procesor, podwójny przetwornik D/A i zaawansowany chopper, zwykle na strukturze programowalnej, o systemach zabezpieczeń nie wspomnę.AOLEK pisze:Ale mam nowy pomysł na sterownik z podziałem kroku 1:4 z układów serii 74??
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Myślę o zastosowaniu mikrokontrolera STM32F100 (ARM Cortex-M3, 24 MHz) - załatwił by sprawę procesora, ma też 2 przetworniki D/A (wg dokumentacji można im zadawać wartości z częstotliwością do 1 MHz) i sporo liczników o wielu trybach pracy i mogących "samodzielnie" reagować na sygnały zewnętrzne. Najtańszą wersję można kupić < 8zł.Leoo pisze:(...) procesor, podwójny przetwornik D/A i zaawansowany chopper, zwykle na strukturze programowalnej, o systemach zabezpieczeń nie wspomnę.
Pozostała by kwestia choppera (może dało by się coś zrobić na prostych komparatorach podłączonych jakoś do uC, bo użycie przetwornika A/D z uC będzie pewnie zbyt powolne) i końcówki mocy i może jakichś dodatkowych zabezpieczeń.
To znajdzie się propozycja jakiejś końcówki mocy, "opłacalnej" i w miarę łatwiej w użyciu?
-
- Posty w temacie: 6
Panowie, kombinujecie jak przysłowiowe konie pod górę. Są układy typu A3986 po 15zł/szt, które mają całe sterowanie, 1/16 kroku, różne tryby gaszenia, zabezpieczenia termiczne, takie, siakie, owakie i drivery do 8 mosfetów.
Tranzystor IRLZ44ZPBF max 51A idzie po 2zł -> czyli wychodzi sterowanie 1 silnikiem za circa 30zł. 8A to pewnie bez radiatora będzie.
BTW - Allegro kończy sprzedaż A3986 i zastępuje go A4989, którego niestety nie ma na TME
- ale jest "pin compatible with A3986" więc można na razie jechać na starych, a jakby trzeba było kiedyś wymienić lub zrobić nowy egzemplarz, to prostu włożyć nowy układ.
Tranzystor IRLZ44ZPBF max 51A idzie po 2zł -> czyli wychodzi sterowanie 1 silnikiem za circa 30zł. 8A to pewnie bez radiatora będzie.
BTW - Allegro kończy sprzedaż A3986 i zastępuje go A4989, którego niestety nie ma na TME

-
- Posty w temacie: 6