Jadę obejrzeć tokarkę do przeróbki na cnc? prośba o radę...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam.
jak urządzenie jest w dobrym stanie to pewnie że się da .
jakoś robili takie drobiazgi zanim " nastało " cnc
chodzi mi raczej o nakład pracy nad remontem i przystosowaniem maszyny do starowania cnc .
zarz zaczną się problemy - a tu takie łożysko - tam taka tulejka - tu znowu klinik się zużył , itp . itd .
no i nie wiadomo dokładnie jakie przykładowo detale kol. ma zamiar produkować .
zobaczymy jak i co z tego wyjdzie .
pozdrawiam .
jak urządzenie jest w dobrym stanie to pewnie że się da .
jakoś robili takie drobiazgi zanim " nastało " cnc

chodzi mi raczej o nakład pracy nad remontem i przystosowaniem maszyny do starowania cnc .
zarz zaczną się problemy - a tu takie łożysko - tam taka tulejka - tu znowu klinik się zużył , itp . itd .
no i nie wiadomo dokładnie jakie przykładowo detale kol. ma zamiar produkować .
zobaczymy jak i co z tego wyjdzie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Dzięki za zainteresowanie.
Dostałem zdjęcia i mój entuzjazm trochę opadł (ale proponowana cena też)

Automat może i dobry, ale mi nie jest potrzebne to oporządzenie dookoła. Kołek test prosty i z moich szacunków wynika, że będzie się toczył kilka sekund na CNC. Dojdzie jeszcze do tego proste gniazdo, też robione z pręta ale o średnicy 5mm. Chciałbym kupić coś z czego odkręcę zbędne elementy i dołożę tylko suport na prowadnicach szynowych z dwoma nożami i wiertłem. Nie chcę bawić się w remonty (poza malowaniem). Nie chciałbym też specjalnie dla takiej tokarki budować fundamentu i zwiększać przydziału mocy.a taki wynalazek http://allegro.pl/tokarka...2148801504.html tokarka automat , i cena w twoich "widełkach" .
Dostałem zdjęcia i mój entuzjazm trochę opadł (ale proponowana cena też)

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Z tą bierną to rzeczywiście - u mnie jest licznik i można w menu pooglądać ile prądu bierze na mocy czynnej, mocy biernej indukcyjnej mocy biernej pojemnościowej. Amperki też pokazuje. Jak się sporzy ile jest na biernej i się zsumuje z czynną to się okazuje że pobiera tyle amper ile pisze na silniku. Ale chyba puki nie zamówię więcej jak 18 kW prądu to rachunku za to nie dostane.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Łooo 4kw na toczenie pręcików z mosiądzu 3mm to dość sporawo .Analogicznie jeśli silnik 4kw to ile waży cała obrabiarka ... Tu chyba jeden kolega podsunął dobry pomysł - lepiej już sobie zrobić od podstaw .
PS: Dobrym patentem będzie zastosowanie silnika 2 biegowego , przy drobnicy na mniejszej mocy a konkretne prace na "pełnej parze "
PS: Dobrym patentem będzie zastosowanie silnika 2 biegowego , przy drobnicy na mniejszej mocy a konkretne prace na "pełnej parze "
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam