Mała frezarka na biurko

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Drim
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 15

Post napisał: Drim » 13 lut 2012, 19:37

kris123 pisze:chodziło mi o zminimalizowanie możliwego przechyłu.
gdzie przyjąłeś bazy wymiarowe, czy stosowałeś tolerancje położenia..
bo jak masz np bramę /oczywiście w dużym przerysowaniu/ przechyloną względem stołu /np do przodu/ o 10 stopni to już dokładności nie będzie
o to pytałem
Tolerancji nie stosowałem bramę ustawiałem pod poziomice i "winkiel". Nie robiłem żadnych planów projektów. Tu podpatrzyłem tam podpatrzyłem i poszedłem na żywioł. Dokładność wyjdzie w praniu jak odpalę maszynkę i trochę pofrezuję. Jak będzie trzeba to będę usztywniał korygował ramę. Maszynka będzie chodzić z frezem 2mm z małymi prędkościami. Wydaje mi się, że prędzej frez złamię niż rama się ugnie.

Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 13 lut 2012, 22:05

skrzat pisze:
kris123 pisze:bo jak masz np bramę /oczywiście w dużym przerysowaniu/ przechyloną względem stołu /np do przodu/ o 10 stopni to już dokładności nie będzie
zawsze mozna splanowac stolik jak juz frezarka bedzie gotowa
Błąd.
Jak brama będzie przechylona to przy planowaniu stołu wyjdzie efekt schodkowania, jak w soczewce fresnela, a nie gładka powierzchnia. Jazda z coraz większym zagłębieniem po obrysie w kształcie kwadrata wykona równoległobok (przechylony), a nie prostopadłościan.

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skrzat » 14 lut 2012, 00:31

Drim pisze:Wydaje mi się, że prędzej frez złamię niż rama się ugnie.
frez sie zlamie jak sie rama ugnie :)
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

kris123
Posty w temacie: 6

Post napisał: kris123 » 14 lut 2012, 09:24

Zienek pisze:Błąd.
Jak brama będzie przechylona to przy planowaniu stołu wyjdzie efekt schodkowania, jak w soczewce fresnela, a nie gładka powierzchnia. Jazda z coraz większym zagłębieniem po obrysie w kształcie kwadrata wykona równoległobok (przechylony), a nie prostopadłościan.
Właśnie w tym problem jak ustawić bramę /jakie tolerancje/ względem stołu aby to wahnięcie przód- tył było jak najmniejsze /schodki były jak najmniejsze/ bo idealnie prostopadle do stołu nie ustawię.
Te 10 stopni to celowe przerysowanie problemu chciałbym aby tte nierówności /schodki/ powstałe w wyniku wahnięcia ustawienia bramy były w dziesiątkach a może i setkach

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: dudis69 » 14 lut 2012, 11:36

kris123 pisze:Właśnie w tym problem jak ustawić bramę
A słyszał kolega kiedyś przyrządach traserskich i o stole traserskim :mrgreen:
Pozdrawiam Sławek

kris123

Post napisał: kris123 » 14 lut 2012, 14:05

nie wyjaśniłem tego, nie chcę, nie mam nawet takiej możliwości planowania stołu. chcę najpierw przefrezować prowadnice, zamontować stół i ustawić bramę do stołu.
Chyba bardziej prawidłową czynnością byłoby właśnie planowanie stołu, ale stół jest większy niż pole robocze, ale chyba musi być jakieś wyjście z takiej sytuacji?

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 14 lut 2012, 16:53

Jest to wieśniackie rozwiązanie, ale można założyć olbrzymią tarczę szlifującą na wrzeciono - 5cm z każdej strony Ci doda, może obejmiesz cały stół (albo przynajmniej większość). Oczywiście, planowanie przez szlifowanie ma sens wtedy, kiedy będzie niewiele naddatku (<0.5mm).

kris123

Post napisał: kris123 » 14 lut 2012, 17:19

jak wygląda taka tarcza, mógłbyś wrzucić jakąś fotkę?
miałem kontakt ale z tarczami do drewna, na krążek z rzepem przylepiało się papier ścierny, ale chyba nie o tą tarcze chodzi

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 14 lut 2012, 23:25

No, może nie taką na rzep, ale są takie z listkami papieru przyklejonymi tak na zakładkę - powinno się dać, aczkolwiek będzie trwało długo - no i trzeba robić cieniutkimi warstwami (0.05mm lub mniej), żeby nie było różnicy zużycia tarczy między różnymi obszarami stołu.

Swoją drogą, właśnie przyszła mi do głowy metoda zrobienia poziomego stołu większego, niż zakres ruchu - wymagany do tego jest gotowy płaski stolik (np. jakaś płyta metalowa lub kamienna o znanych parametrach)
1. Zrobić podstawę pod stół wielkości obszaru roboczego i splanować ją na maszynie.
2. Do podstawy przykręcić właściwy stół.
Powinno być płasko i poziomo, ale stół będzie podparty tylko na obszarze równym obszarowi roboczemu maszyny.

kris123

Post napisał: kris123 » 15 lut 2012, 09:34

Zmniejszę stół, sam wykonam rowki, chyba najprostsze i najszybsze rozwiązanie, ale Twój pomysł jest całkiem niezły. Dzięki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”