Wielki problem! - łamiące się frezy 3mm (węglik)
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Czujnik z odczytem 0.01 może być choc do pomiaru "bicia" lepsze są typy mikronowe. Wraz z uchwytem http://www.allegro.pl/item129594521_pod ... olska.html tworzą bardzo przydatną całość. Myślę że jednak weź ten co proponujesz. Będzie bardziej uniwersalny. Pomiaru dokonuje się raczej ręcznie kręcąc osią lub na skrajnie niskich obrotach (tu te niskie pewnie będą za wielkie). Jeśli cos sie dzieje z wrzecionem na wysokich obrotach to niestety tego nie wykryjesz.
mar
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Możesz spróbować obracać wałek wrzeciona za wycinki- łopatki wentylatora - jeżeli jest do nich dostęp przez jakiś otwór. Czujnik pozwoli Ci również sprawdzić sztywność maszyny np oś czujnika wzdłuż osi X dotyka do narządzia - wskazanie czujnika 1,5mm ( umowne "0" )
oddziaływujemy na koniec narzedzia "Jakąś" siłą i obserwujemy wskazanieczujnika.
Zmieniamy zwrot działania siły. Nastepnie zmieniamy kierunek siły na os Y i wykonujemy te same czynności. Analizujemy otrzymane wyniki. Odnośnie zakupu czujnika - czy czujnik o zakresie 10mm jest duzo droższy?
oddziaływujemy na koniec narzedzia "Jakąś" siłą i obserwujemy wskazanieczujnika.
Zmieniamy zwrot działania siły. Nastepnie zmieniamy kierunek siły na os Y i wykonujemy te same czynności. Analizujemy otrzymane wyniki. Odnośnie zakupu czujnika - czy czujnik o zakresie 10mm jest duzo droższy?
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Generalnie frezy łamią się z powodu nadmiernego (chwilowego) obciążenia powstałego na styku frez - materiał.
Celowo napisałem chwilowego, większośc połamanych frezów powstaje przez zastosowanie: nadmiernego naddatku na pióro, zbyt dużej prędkości obrotowej (V skrawania), złego dobrania freza do obrabianego materiału oraz braku właściwej geometrii wrzeciona (stożka mocującego, bicie oprawki, bicie narzedzia) dalej, braku sztywności wrzeciona (luz osiowy, promieniowy na łożyskach, mocowanie całego wrzeciona, brak jednostajnego przesuwu osi na których jest zamocowany wrzeciennik).
Generalnie zawsze przed poważniejszym zadaniem należy sprawdzić bicie i luzy wrzeciona.
Pominąłem normalne zużycie freza, no ale o tym każdy wie...
Prościutki pomocnik dla problemów powstałych przy obróbce (niestety po ang):
http://www.niagaracutter.com/techinfo/m ... p/sh2.html
Tak króciutko opisałem swoje doświadczenia z paru lat, może trochę oszczedzą ci czasu na rozwiązanie problemu.
Celowo napisałem chwilowego, większośc połamanych frezów powstaje przez zastosowanie: nadmiernego naddatku na pióro, zbyt dużej prędkości obrotowej (V skrawania), złego dobrania freza do obrabianego materiału oraz braku właściwej geometrii wrzeciona (stożka mocującego, bicie oprawki, bicie narzedzia) dalej, braku sztywności wrzeciona (luz osiowy, promieniowy na łożyskach, mocowanie całego wrzeciona, brak jednostajnego przesuwu osi na których jest zamocowany wrzeciennik).
Generalnie zawsze przed poważniejszym zadaniem należy sprawdzić bicie i luzy wrzeciona.
Pominąłem normalne zużycie freza, no ale o tym każdy wie...
Prościutki pomocnik dla problemów powstałych przy obróbce (niestety po ang):
http://www.niagaracutter.com/techinfo/m ... p/sh2.html
Tak króciutko opisałem swoje doświadczenia z paru lat, może trochę oszczedzą ci czasu na rozwiązanie problemu.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Chyba zidentyfikowałem problem. Zrobiłem pomiary.
Tuleja 1/8 cala:
bicie 0,16 mm na długości freza 1cm
bicie 0,22 mm na długości freza 1,5cm
bicie 0,33 mm na długości freza 2cm
Tuleja 3mm (nowiutka):
bicie 0,08 mm na długości freza 1cm
bicie 0,13 mm na długości freza 3cm
Są to średnie wyniki z wielu pomiarów (różne frezy i tuleje).
Czyli wrzecionko wędruje z powrotem do naprawy
i mam nadzieje że bedzie dobrze.
Tuleja 1/8 cala:
bicie 0,16 mm na długości freza 1cm
bicie 0,22 mm na długości freza 1,5cm
bicie 0,33 mm na długości freza 2cm
Tuleja 3mm (nowiutka):
bicie 0,08 mm na długości freza 1cm
bicie 0,13 mm na długości freza 3cm
Są to średnie wyniki z wielu pomiarów (różne frezy i tuleje).
Czyli wrzecionko wędruje z powrotem do naprawy

Jak czegoś nie zepsujesz to się nie nauczysz!!!!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt: