OUS 1 - wersja katowicka

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 15

Re: Witam

Post napisał: Yogi_ » 07 lut 2012, 00:45

Asceta pisze:potrzebne mi szczęki na większą średnicę
A może to ?

Obrazek

Pozdrawiam
Krzysiek

Tagi:

Asceta
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Asceta » 07 lut 2012, 02:25

Zbych07 pisze:
:sad: Czyli trąbka :sad:
Za jakiś czas sami se DTR-kę zrobimy, maszynka jest tego warta.
Jaka trąbka ? DTR skany są na forum, moja raczej się nie różni. ???
Jak to bardzo ważne dla potomności wrzucę i moje.

W czwartek machnę zdjęcia mojej, raczej nieco umęczona jest.

Same szczeki za ponad 50% ceny uchwytu, właśnie dlatego pytam, może lepiej ceły uchwyt. Jak niezbyt jasno to czy da się dobrze i w miarę tanio.

Ja laikiem jestem, czym się różnią szczęki miękkie twarde itd.

Ps. Jestem w miarę normalny dziś dziwny dzień i trochę się z kobietą posprzeczałem. Zazwyczaj o tej porze już śpię.

Pozdrawiam

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 87

Post napisał: Zbych07 » 07 lut 2012, 06:43

Yogi_ pisze:
Asceta pisze:potrzebne mi szczęki na większą średnicę
A może to ?

TO byłoby dobre pod warunkiem, że idealnie pasowałoby do naszego uchwytu. W uchwytach markowych na pewno tak jest . W niemarkowych szanse na idealne dopasowanie raczej maleją. Gdyby można było TO przymierzyć przed zakupem to ok. a jeśli nie to bezpieczniejsze wydaje się zakupienie całego uchwytu.
Asceta pisze:
Zbych07 pisze:
:sad: Czyli trąbka :sad:
Za jakiś czas sami se DTR-kę zrobimy, maszynka jest tego warta.
Jaka trąbka ? DTR skany są na forum, moja raczej się nie różni. ???
Jak to bardzo ważne dla potomności wrzucę i moje.
Trąbka w tym sensie, że miałem nadzieję na to, że Kolega jest szczęśliwym właścicielem PRAWDZIWEJ DTR-ki. Niestety mam przeczucie, że w przypadku OUS-1 , DTR-ki są takie jak chęci i wiedza o DTR-kach ich budowniczych. Coś tam w sumie dali ale najwyraźniej się "chłopaki" nie przyłożyli, bo wielu istotnych informacji brak, rysunków wykonawczych też nie chcą udostępnić :sad: .Każde uzupełnienie w tym zakresie jest mile widziane.
Docelowo pozostaje wdrożyć pomysł Kol. BYDGOST i zdobić OUS-a kawałek po kawałku w 3D. Będzie to co prawda "OUS uśredniony" - egzemplarze różnią się wymiarami :cry: . Śmiejemy się z chińczyków ale "precyzja" wykonania naszych maszynek też .... powala.

A tak a propo instalacji nowych uchwytów. Ciekawe ile krzyknęliby Salezjanie za dorobienie przygotówek pod tarcze zabierakowe. Piszę przygotówek bo finalne dotaczanie pod uchwyt lepiej byłoby robić na wrzecionie OUS-a na którym uchwyt będzie pracował - wtedy wychodzi bez bicia.

Awatar użytkownika

Yogi_

Post napisał: Yogi_ » 07 lut 2012, 19:31

Zbych07 pisze:TO byłoby dobre pod warunkiem, że idealnie pasowałoby do naszego uchwytu. W uchwytach markowych na pewno tak jest . W niemarkowych szanse na idealne dopasowanie raczej maleją. Gdyby można było TO przymierzyć przed zakupem to ok. a jeśli nie to bezpieczniejsze wydaje się zakupienie całego uchwytu.
To popatrz na TO ;-)
Sorry ale kręcone komórką i nie jest dobre oświetlenie.
Sposobów na przeszlifowanie jest całe stado. Pytać kol. MIKI i (kurde nie pamiętam nick'a) kogoś kto przymocował "fortunkę" żyłką i też zadziałało :-D .
Za zaoszczędzone pieniądze To1 kosztuje ok 50 zł.

Obrazek

lub to2

Obrazek

wg mnie łatwiejszy do zamontowania na tarczę 80-siątki. Dokręcając drugą tarczę, żeby nie było.

Zostaje dobry uchwyt (zakładam, że jest dobry).
Chyba, że potrzeby toczenia większych średnic zdecydowanie przeważają.

[ Dodano: 2012-02-07, 20:16 ]
Zbych07 pisze:A tak a propo instalacji nowych uchwytów. Ciekawe ile krzyknęliby Salezjanie za dorobienie przygotówek pod tarcze zabierakowe. Piszę przygotówek bo finalne dotaczanie pod uchwyt lepiej byłoby robić na wrzecionie OUS-a na którym uchwyt będzie pracował - wtedy wychodzi bez bicia.
Takie coś? http://stores.ebay.pl/RDGTOOLS-ON-LINE/ ... d=81740245

Sorki, że ja tak wyjeżdżam z tym sklepem ale może to być podstawa do szukania gdzie indziej. Tak jak ELFA a raczej jej katalog :-) bo ceny mają uch...
Pozdrawiam
Krzysiek

bogdan54
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5

Post napisał: bogdan54 » 07 lut 2012, 22:13

Yogi_ pisze:Za zaoszczędzone pieniądze To1 kosztuje ok 50 zł.
Masz na myśli klucz imbusowy czy do uchwytu ?

Awatar użytkownika

Yogi_

Post napisał: Yogi_ » 07 lut 2012, 22:24

bogdan54 pisze:Masz na myśli klucz imbusowy czy do uchwytu ?
Może się trochę zagalopowałem, policzmy:
http://allegro.pl/uchwyt-tokarski-3-szc ... 92201.html = 199,99
http://allegro.pl/szczeki-twarde-wew-80 ... 63593.html = 110,00
Różnica - 89,99
http://allegro.pl/uchwyt-tokarski-4-szc ... 08717.html = 157,00
Wynik = 67,01
to właśnie miałem na myśli :razz: ;-) .
Pozdrawiam
Krzysiek

Asceta
Posty w temacie: 10

Post napisał: Asceta » 08 lut 2012, 04:06

Witam
To ja mam pytanie, bo wydaje mi się że samocentrujący chyba jednak wygodniejszy jest. Czy mi się wydaje ?
Pewno głupie pytanie ale jakie są zalety, wady 4 niezależnych szczęk.

Co do szczęk to mam jakieś drugie, niestety okazały się z innego uchwytu, postaram się pomierzyć to co mam.
Na obecną chwile potrzebuję złapać coś powyżej fi 40.

Pozdrawiam

Ps. Heh człowiek by chciał kupić przykręcić i mieć z głowy, a tu się okazuje że może nie pasować i trzeba dorabiać jakieś dodatkowe przejściówki, może mieć bicia i trzeba szlifować i czort wie co tam jeszcze ;)

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: pabloid » 08 lut 2012, 10:58

Asceta pisze:To ja mam pytanie, bo wydaje mi się że samocentrujący chyba jednak wygodniejszy jest. Czy mi się wydaje ?
Pewno głupie pytanie ale jakie są zalety, wady 4 niezależnych szczęk.
Nie ma co jednego z drugim porównywać, bo do czego innego służą. Uchwyt Samocentrujący trójszczękowy- z zasady do mocowania materiału o przekroju kołowym, ew. sześciokątnym. Jak toczysz z wałka to taki jest najlepszy.
Samocentrujący czteroszczękowy- z zasady do materiału o przekroju kwadratowym. Mocowanie w nim wałków (zwłaszcza surowych) najczęściej kończy się niedoleganiem jednej ze szczęk.
Uchwyt z niezaleznym nastawianiem szczęk słuzu do mocowania materiału o przekroju w zasadzie dowolnym , jak również do toczenia z mimośrodami. Upierdliwe ustawianie rekompensuje uniwersalność.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: RomanJ4 » 08 lut 2012, 13:59

pabloid pisze:Samocentrujący trójszczękowy- z zasady do mocowania materiału o przekroju kołowym, ew. sześciokątnym. Jak toczysz z wałka to taki jest najlepszy.
Samocentrujący czteroszczękowy- z zasady do materiału o przekroju kwadratowym. Mocowanie w nim wałków (zwłaszcza surowych) najczęściej kończy się niedoleganiem jednej ze szczęk.
Obrazowo to tak jak ze stabilnością stołka. Na nierównym podłożu stołek z trzema nogami jest stabilniejszy niż ten z czterema, ale na idealnym stabilniejszy jest czteronożny. :mrgreen:
Podobnie z mocowaniem wałków, jajowaty lub nieidealnie okrągły (czyli większość typowych) lepiej w trzyszczękowym, idealne wałki mocniej trzyma czteroszczękowy. :wink: Oczywiście samocentrujące.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Yogi_

Post napisał: Yogi_ » 08 lut 2012, 17:18

Pytanie zasadnicze jak dobry masz uchwyt? Mierzyłeś jakoś?
Asceta pisze:Na obecną chwile potrzebuję złapać coś powyżej fi 40.
Jak często w stosunku do całości toczenia? Wiem, że pytanie głupie, ale z drugiej strony ktoś zaręczy, że kupiony chiński uchwyt będzie lepszy od dołożonych szczęk?
I, że tarcza zabierakowa będzie równa lub większa od zamka uchwytu?
U mnie nie było problemu:
http://youtu.be/21ipyO0Ozps
Znowu sorki za złą jakość (muszę potrenować nagrywanie).
Pozdrawiam
Krzysiek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”