Jak wyprodukować śruby zgodnie z normą?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: oprawcafotografii » 06 lut 2012, 13:54

Przylacze sie jesli mozna bo widze ze koledzy w srubach robia ;)

Potrzebuje srubki M3x22 z lbem imbusowym walcowanym, ew. polkolistym
- ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie? Klasa i kolor w zasadzie dowolne.

Jakub

Tagi:

SARIV.PL
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Kontakt:

Post napisał: SARIV.PL » 06 lut 2012, 14:04

Witam
912 3*20 lub 3*25 -prosze o info na pw ilośc i materiał.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 06 lut 2012, 14:36

Takie sa wszedzie, ja potrzebuje M3x22mm.

q

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 06 lut 2012, 14:42

oprawcafotografii pisze:Takie sa wszedzie, ja potrzebuje M3x22mm.

q
A to jest normowa długość?

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 06 lut 2012, 14:44

Nie wiem co to znaczy "normowa długość" - potrzebuje po prostu srubki o dl. 22mm :)

A - pomylka. M2.5x22 nie M3.

q

SARIV.PL
Kontakt:

Post napisał: SARIV.PL » 06 lut 2012, 15:08

oprawcafotografii pisze:Takie sa wszedzie, ja potrzebuje M3x22mm.

q
3x22 pod zamównie na magzaynie niestety nie mam , ilości i materiał na PW

Autor tematu
skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: skoczek » 06 lut 2012, 18:00

Witam serdecznie.
Dziękuję uprzejmie za ofertę ale raczej nie interesuje mnie pośrednictwo w handlu. Generalnie jestem zainteresowany produkcją bo dzięki temu mogę zaoferować to co ktoś konkretnie potrzebuje bez szukania po magazynach danego towaru. Poza tym jak ktoś czegoś szuka to pierwsze co robi to dzwoni po hurtowniach lub producentach a następnie, gdy tego nie znajdzie, poszukuje wykonawcy więc ja byłbym niestety ostatnim ogniwem w tym łańcuchu do którego mało kto by dotarł.

W skrócie mam możliwości wykonania nietypowych śrub, m.in z "gęstego zielaza" ale mam problem ze stwierdzeniem jaka to klasa oraz że wykonane w 100% zgodnie z normą :???:
Dodając - wiem gdzie wędrują odkuwki tych śrub więc mogę stwierdzić że są dobrze odkute. Problem pojawia się w momencie gdy trzeba śrubę ulepszyć cieplnie bo po kuciu ma dosyć twardy łeb oraz trzeba umieć określić jej klasę, a w tych przypadkach albo trzeba mieć laboratorium albo wiedzieć kto takie badania może przeprowadzić (a niestety wypadałoby takie badania robić z jakąś sensowną statystyką)...

Chyba za głęboka woda :sad:

Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 06 lut 2012, 18:45

skoczek pisze:W skrócie mam możliwości wykonania nietypowych śrub
Ty chcesz je poprawiać po kimś czy robić od początku sam?
Skoro zlecasz obróbkę cieplną, to sam określasz parametry wytrzymałościowe zgodnie z wymaganiami klienta lub z normą i hartownia wie na jaką twardość robić z danego materiału, żeby utrzymać się w danej klasie. Zakład z hartownią najczęściej ma jakieś iso coś tam, więc tak zupełnie bez protokołu części od nich nie wychodzą. Ale musisz wiedzieć jaki materiał, bo "gęste żelazo" to może być dla hartowni trudne :-)

Awatar użytkownika

bujaka
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6

Post napisał: bujaka » 06 lut 2012, 22:11

Badania wytrzymałościowe śrub wykonuje np. laboratorium TDT, i napewno inne laboratoria posiadające maszynę wytrzymałościową, twardościomierz , dobrze jest jak laboratorium ma akredytacje PCA, i jest uznawane przez któryś z ,,dozorów technicznych'', myślę że same badania mogą nie wystarczyć, może okazać sie ze potrzebny jest certyfikat albo inny papier wydany przez dozur. Jeśli śruby mają mieć jakieś specjalne zastosowanie np. kolej, urządzenia dźwigowe to myślę ze certyfikacją producentów znajduje się UDT, albo TDT. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć ze gdy pracowałem na hartowni i hartowaliśmy śruby to z każdego wsadu sprawdzaliśmy twardość przynajmniej kilkunastu śrub, (jest pewna korelacja pomiędzy Rm a twardością). Zwykle wszystko szło dobrze, ale pod warunkiem że kosz z wsadem nie był przepełniony (wiadomo o co chodzi :mrgreen:) , jak w koszu było zbyt wiele śrub to przepływ oleju hartowniczego podczas chłodzenia był utrudniony we wnętrzu kosza co powodowało ze prędkość chłodzenia była mniejsza i co zatym idzie były różnice w twardości pomiędzy śrubami z wnętrza, i zewnątrz, no i potem zleceniodawca robił reklamacje.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2012, 22:21 przez bujaka, łącznie zmieniany 1 raz.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: IMPULS3 » 06 lut 2012, 22:19

Z wlasnego doświadczenia to mogę powiedzieć że co do hartowania jest taki problem że jak daję material do hartowania na max. to ten sam gatunek (z różnych prętów) nie daje takiej samej twardości.
Na moje pytanie czemu tak jest kierownik hartowni odpowiedzial mi że teoretycznie powinno być tak samo a praktycznie to sklad materialu ma pewną tolerancje i to ona jest winna.
Dodam że jest to hartownia która pracuje kilkadziesiąt lat także doświadczenie jakieś maja.
Co innego jak material jest odpuszczany na mniejszą twardość wtedy trafiają w twardość dobrze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”