Seryjne wiercenie płaskownika
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Założyciel tematu wydaje mi się chce to wiercić możliwie szybko więc tylko wiertło.
Najlepszy szablon z otworami i płaskownik weń wkładany. Tulejka w szablonie spokojnie może być wymienna w razie ogromnej ilości sztuk. Ja wykonałem kiedyś szablon z przypadkowej blachy i otwory się nie wyrobiły po kilkuset wierceniach jeszcze.
Najlepszy szablon z otworami i płaskownik weń wkładany. Tulejka w szablonie spokojnie może być wymienna w razie ogromnej ilości sztuk. Ja wykonałem kiedyś szablon z przypadkowej blachy i otwory się nie wyrobiły po kilkuset wierceniach jeszcze.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Tulejkę wykonaj z 50Hs i hartuj na wodę. Wykonuje takie tulejki do pracy, wiercimy w drewnie dobrze zahartowana z tego gatunku wytrzymuje pół miliona powtórzeń, ta stal hartowana na wodę i nieodpuszczana hartuje się na szkło ale jest bardzo krucha już potem. Tulejki mają kołnierz , tuleja bazowa jest z mosiądzu a sama tulejka prowadząca toczona na suwliwe pasowanie i wklejana na loctite 638. Kruchość nie przeszkadza bo ona tylko prowadzi wiertło. dodam, że próbowałem robić je z NC6, NC11 i takiej twardości nie łapały a ta jest tu kluczowa.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
mike217 pisze:... dodam, że próbowałem robić je z NC6, NC11 i takiej twardości nie łapały a ta jest tu kluczowa.

Patrz; Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu ..... mało Ci ?

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Moje doświadczenia są takie właśnie, że najlepsze tulejki wyszły mi z 50HS, my naprawdę wiercimy seryjnie
, być może niepowodzenie z NC wynikało, z tego, że sprzedali mi szajs a nie ten gatunek. Z 50Hs dobrze mi się toczy, są dostępne małe średnice jakie potrzebuje, łatwo się to hartuje no i spełnia swoje zadanie doskonale.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Założyciel tematu nie napisał wg mnie dwóch istotnych informacji: ad1. ile sztuk detali ma do wywiercenia i jaka dokładność jest wymagana? 

3-osie FADAL
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4