A3977 - testujemy płytkę PCB do projektu STER3977-L7 :)

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 118
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 22 wrz 2006, 09:24

jarekk pisze:
mufi pisze:2. czy nie bedzie przeszkadzało kondensatorom
markcomp77 pisze: pola magnetyczne... chyba im specjalnie nie przeszkadzają - przecież to aluminiowy cylinderek
Raczej nie, no chyba że prądy wirowe je ugotują.
ja bym się odsunął - bo to i wygodniej montować...
a trafo może też troszeczkę drgać - więc takie mechaniczne oddziaływanie też może być niekorzystne...

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Tagi:

rchobby
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: rchobby » 29 wrz 2006, 07:42

Czy ktoś z Kolegów ma doświadczenia z podłączeniem/pracą silnków z listy ze sterownikiem na a3977 (obie wersje z/bez diód)?

Sterownik bez diód - prąd max. ok. 2.2A, napięcie zasilania 28V DC, krok 1/8.
Silniki z listy społecznej bez obciążenia, prędkość ok. 10obr/sek, na osi silnika kreska mazakiem, po wykonaniu +200 obrotów pojawia sie błąd ok. 1/2 obrotu, powrót -200 i widoczny błąd kreska wróciła za daleko. Kolejne próby np. +/- 100 podobna sytuacja, błąd mniejszy ok. 1/4 obrotu.
Zmniejszenie prędkości powoduje zwiększone 'drgania' silnika, zwiekszenie prędkości bardziej gładka praca silnika, w obu wypadkach są błędy.
Zmniejszenie napięcia zasilania do ok. 14V i nie widać tak dużych zmian ale prędkość maksymalna spada ponad 1/3 poprzedniej.

Na tym samym sterowniku, napięcie 28V, inny silnik o podobnych parametrach prądowo/napięciowych (2.8A, 3.4V) - nie widać żadnego błędu przy dowolnej ilości obrotów. Zmniejszenie/zwiekszenie prędkości nie wpływa na 'jakość' pracy silnika.

Sterownik z diodami, napięcie zasilania 12V, prąd ok. 2.8A, krok 1/8, silnik z listy społecznej przy małych obrotach poniżej 1-2obr/sek nie chce pracować 'drga i warczy' robi nieskoorynowane kroczki nie reaguje na zmianę kierunku.
Zwiększenie prędkości ponad 2-3obr/sek silnik zaczyna pracować stabilniej jest zmiana kierunku.
Zmniejszenie prądu max. do ok. 2A, silnik w całym zakresie prędkości ok. 0.5-8obr/sek pracuje w miarę poprawnie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 21 paź 2006, 13:39

rchobby pisze:Czy ktoś z Kolegów ma doświadczenia z podłączeniem/pracą silnków z listy ze sterownikiem na a3977 (obie wersje z/bez diód)?
tak - podłączałem... właściwie głównie te silniki
oraz parę mniejszych (1,35A i 1,9A z demobilu)

generalnie przy silnikach o dużej indukcyjności potrzeba wydłużyć czas Tblank czopera...
=> to oczywiście można osiągnąć jedynie zwiększając Ct => a to powoduje w którymś momencie słyszalność czopera (annoying whine) :(

oczywiście błędy mogą być powodowane również przez dużą wrażliwość na zakłócenia pcb... a błędy w ten sposób generowane są częstsze właśnie przy silnikach o dużej indukcyjności

silnik 2,8A z listy w/g katalogu ma 3,6mH
mam kolegę który przyłączał do A3977 (z diodami) silnik o indukcyjności 10mH - i również udało mu się doprowadzić do poprawnej pracy (przez zwiększenie Ct)

wracając do silników 2,8A z listy... jego duża indukcyjność wymaga również dobrych diód relaksacyjnych - widziałem sterowniki na imt901 (ta84..) które poleciał bo miał kiepskie diody... zmiana ich na lepsze spowodowała poprawną pracę z tym silnikiem (scalak niestety również był do wymiany)

silniki te też testowałem z końcówkami lmd18245 (picstep) - bez modyfikacji sterownik daje sobie radę
--

ostatnio pozmieniałem nieco layout ster3977 - i udało mi się osiągnąć lepszą efektywność pracy sterownika :)
sterownik nagrzewa radiator do niższej temperatury... zapewne dlatego, że zmaksymalizowałem ilość obszarów pokrytych masą - co niestety powiększyło nieco ilość mostków
dodatkowo pod scalakiem pojawiły się lutowania które trzeba frezować.. tak aby scalak dosięgał nogami pól lutowniczych, to oczywiście poprawia również kontakt termiczny a3977 z pcb...

Obrazek

rchobby
Kontakt:

Post napisał: rchobby » 23 paź 2006, 09:05

Dziękuję za odpowiedź.
Moje wrażenia są inne, A3977 bardziej 'lubi' silniki o wyższej indukcyjności np. ~10mH. Silnik z listy nie dość że pracuje dość nieprzyjemnie to gubi kroki nawet na luzie (jak juz wcześniej pisałem). Inne silniki podobne parametrami np. z odzysku 6-przewodowy też 2.8A, kręcą zdecydowanie lepiej i nie ma przynajmniej błędów bez obciążenia.
Zauważyłem również że im słabszy silnik tym lepiej sie 'zachowuje', ma bardziej 'gładką' pracę i ciszej pracuje.

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 23 paź 2006, 11:37

odnoszę wrażenie, że ten sam scalak na różnych PCB może dawać różne rezultaty...
ostatnio przygotowuję się do sterownika na A3986 - i czytam usilnie na temat zakłóceń... i procedur pomiaru podatności i skłonności do błędów <<--- tych potencjalnych problemów jest bardzo wiele... a spełnienie wszystkich warunków poprawnego pcb nie jest możliwe -->> wiec pozostaje pomiar i tuning pcb
rchobby pisze:po wykonaniu +200 obrotów
a czym Kolega robi taki wyliczony ciąg impulsów ?

czy trzeba sobie napisać jakiś programik do generowania określonej ilości impulsów?

czy przez określone ustawienie setupu turbocnc (lub czegoś innego)?

a może jakiś uC?

rchobby
Kontakt:

Post napisał: rchobby » 23 paź 2006, 12:43

Sprawdzanie robiłem na turbocnc wersja 3.

Ustawiona była śruba o skoku 2mm i m-kroku 1/8. Jeżeli ustawimy do przejechania 400mm to silnik powinien wykonać 200 obrotów.

Testy robiłem na kilku silnikach na tej samej płytce, ustawienie prądu poniżej 2A z napięciem 28V, różne prędkości od 200mm/min do 1000mm/min co 100-200mm/min, bez obciążenia.
Najgorzej wypadł silnik z listy - nigdy nie trafił w 'punkt'. Przesunięcie kreski dochodziło do 1/2 obrotu a powrotne kręcenie ustawiało kreskę dalej. Nigdy nie 'trafiona' wartość początkowa.
Na innych silnikach (podobnych lub trochę mniejszych) nie zauważyłem tak dużych zmian albo ich wcale nie było mimo kilku zadanych 'jazd' przy różnych ustawieniach.
Pod obciążeniem na żadnym silniku i przy róznych kombinacjach (napięcie/prąd/m-krok/PFD/prędkości) nie uzyskałem zadowalającej pracy maszyny ze sterownikiem A3977.
Ustawienie napięcia PFD powyżej 1V powoduje że wszystkie testowane silniki miały 'błędy'.

Bez większych modernizacji mechanicznych, na tych samych napędach śruba-nakrętka-silnik mam normalna pracę ze sterownikiem LiniStepper z krokiem 1/18. Po przejechaniu kilkudziesięciu metrów frez bez problemu ustawia się w pozycji zerowej czego na a3977 nigdy nie osiągnąłem.

Moje wnioski/pytania:
1. Sterownik A3977 nie działa ze wszystkimi silnikami?
2. Ma problem ze sterowaniem 'mocniejszych' silników (gubi kroki)?
3. Być może są problemy z ustawianiem/sterowanie podziałem kroków w samym scalaku?
3. Silniki z listy są słabe jakościowo lub wymagają specjalnego sterowania?

Obecnie w wolnym czasie staram sie uruchomić sterownik z końcówką mocy 2xL6203 i krokiem 1/16, sprawdzenie pracy silnika 'z listy' czy na jego prace ma wpływ a3977 czy może są inne przyczyny.

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 23 paź 2006, 13:05

rchobby pisze:1. Sterownik A3977 nie działa ze wszystkimi silnikami?
sam scalak jest stosowany w wielu renomowanych sterownikach... więc w nim raczej nie leży przyczyna kłopotów...
w wolnej chwili zrobię testy w/g kolegi procedury...
2. Ma problem ze sterowaniem 'mocniejszych' silników (gubi kroki)?
większe prądy - większe problemy...
zalecenia różnych not aplikacyjnych -->> testuj przy największym prądzie - dopiero wtedy dowiesz się prawdy ;)
rchobby pisze:3. Być może są problemy z ustawianiem/sterowanie podziałem kroków w samym scalaku?
raczej nie...
rchobby pisze:3. Silniki z listy są słabe jakościowo lub wymagają specjalnego sterowania?
mają dużą indukcyjność...
i trochę gorszą liniowość podziału kroku niż silniki 2,5 raza droższe

jednak dają się bez problemu sterować (co sprawdziłem):

1. lmd18245 * 2 - sterownik picstep
2. m542 (z listy społecznej)
3. imt901 - pod warunkiem zastosowania mocnych diód relaksacyjnych
4. a3977 - tak jest w moim sterowniku

już nie długo do testów trafi mój sterownik na A3986
Obrazek

już cieszę się na jego lutowanie ;)
Obrazek

wstępny schemat:
Obrazek

rchobby
Kontakt:

Post napisał: rchobby » 23 paź 2006, 13:31

markcomp77 pisze:i trochę gorszą liniowość podziału kroku

Może ja trafiłem na jeszcze gorsze wykonanie? :wink:
już cieszę się na jego lutowanie
Lutowałem jego 'starszego brata a3977' w podobnej obudowie - wystarczy lupa, dobra lutownica z 'ostrym grotem' i cienka dobrej jakości cyna. Sama płytka była robiona metodą foto.
sam scalak jest stosowany w wielu renomowanych sterownikach...
Na listach dyskusyjnych też pojawiają sie pytania dotyczące podobnych problemów jak moje i niestety brak jednoznacznych odpowiedzi co może byc przyczyną. Kilka takich przypadków kończyło się wymianą sterowników przez producenta. (błędy przy produkcji scalaków?)

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 23 paź 2006, 14:01

rchobby pisze:
markcomp77 pisze:już cieszę się na jego lutowanie
Lutowałem jego 'starszego brata a3977' w podobnej obudowie - wystarczy lupa, dobra lutownica z 'ostrym grotem' i cienka dobrej jakości cyna. Sama płytka była robiona metodą foto.
ja będę robił pcb termo transferem -->> przerwa między nogami a3986 to 8 milsów -->> więc powinno się dać zrobić...

oczywiście niezła zabawa będzie z pozycjonowaniem ;)

---
a wracając do naszego a3977 - Zobacz wersję pminmo PCB (lub joe)... tam jest ukryta tajemnica poprawnego PCB <<- występują tam piny "nie wiadomo do czego"... On tego nie chce tłumaczyć, ale musiał się nieźle nabiedzić zanim znalazł właściwe ułożenie elementów itp itd

ciekawe co czeka przy prądach jakie będzie można osiągnąć na A3986?
ktoś powiedział, że w warunkach amatorskich (czyli w naszych) nie jest możliwe uzyskanie czopera o dużym prądzie i napięciu równocześnie
podobno trudno przekroczyć 50-70V :(

Awatar użytkownika

MAAK
Posty w temacie: 5

Post napisał: MAAK » 31 paź 2006, 08:40

Czy ktoś wogóle uruchomił sterownik A3977 z listy społecznej i jest z niego zadowolony?
Jakoś dziwnie się zachowuje podczs prostej jazdy ma niekontrolowane zgrzyty jakby gubił opuszczał kroki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”