skoro przeniesienie napędu na tak duże pole to problem więc może podzielic posuwy na brame i stoł po połowie tz. zrobić ruchomy stół i brame.czy mozliwe jest tak zsynchronizować napędy aby to działało płynnie?gmaro pisze:na pewno silniki które są u bartussa będą za małe do takiej dużej konstrukcji a co za tym idzie kolejne wydatki - mocniejsze silniki ( najlepiej serva ), lepsze sterowniki itp... dochodzi do tego sprawa śrub ( długość na jakiej maja być zawieszona czyli 3500 mm biorąc pod uwagę średnice będą się same uginały ) reasumując możemy powiedzieć że duży ploter to duży kłopot ..
- Posty w temacie: 7
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
nie dalej jak dzis byłem w firmie gdzie robią tzw formatki dzrzwiczek kuchennych z MDF-u
i była tam maszyna cnc jednostronnie podparta
frez fi ~ 20 mm
obroty na oko ~25-30 000 /min
dlugość 4 mb
prowadnice na walkach fi ~20 podparte na całej długości
szerokośc stołu -tylko 1 m
konstrukcja nośna chyba wyginane z blachy gr 8 mm w ksztalt litery V z zastrzalami na kotwy
dodam że do podłoża było to zamocowane za pomocą 16 (policzyłem) kotew fi ~20 mm
nie chce cie zniechęcać -rób maszyne ale to co widzialem dziś to szok
jakoś słabo widzę maszynę do schodów na planach Bartusa (bez urazy)
po prostu za lekkie i za delikatne !
to co widziałem to naprawde było cos czym można zapier***lac schody jak marzenie .....
konstrukcja czołgowa chyba nie bez powodu - a przecież to tylko drewno
moim skromnym zdaniem bez duuużej kasy nie zrobisz maszyny która bedzie szybka dokladna i długowieczna
ale jak mówię nie znam się i nie chce cię zniechecać -zrobisz jak uważasz
i była tam maszyna cnc jednostronnie podparta
frez fi ~ 20 mm
obroty na oko ~25-30 000 /min
dlugość 4 mb
prowadnice na walkach fi ~20 podparte na całej długości
szerokośc stołu -tylko 1 m
konstrukcja nośna chyba wyginane z blachy gr 8 mm w ksztalt litery V z zastrzalami na kotwy
dodam że do podłoża było to zamocowane za pomocą 16 (policzyłem) kotew fi ~20 mm
nie chce cie zniechęcać -rób maszyne ale to co widzialem dziś to szok
jakoś słabo widzę maszynę do schodów na planach Bartusa (bez urazy)
po prostu za lekkie i za delikatne !
to co widziałem to naprawde było cos czym można zapier***lac schody jak marzenie .....
konstrukcja czołgowa chyba nie bez powodu - a przecież to tylko drewno
moim skromnym zdaniem bez duuużej kasy nie zrobisz maszyny która bedzie szybka dokladna i długowieczna
ale jak mówię nie znam się i nie chce cię zniechecać -zrobisz jak uważasz
-
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
Tak dużej maszyny (o takim polu roboczym) to 4 chłopa nie powinno nawet ruszyć z miejsca...bartuss1 pisze:moja maszynka została zaprojektowana do obrobki sklejki, sosny świerku i mdfu a nie do dębu, moze wydaje sie delikatna i lekka, ale 4 chlopa ma problem żeby ją podnieśc
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Posty w temacie: 3
wiesz bartus -ja nie mam nic przeciwko twojej maszynie ale z fotek wynika że to takie ....delitatniusie jak na taki format ....
nie wiem jak Ty ale dla mnie najwazniejszą cechą kazdej maszyny w której pracuje jakis wirujacy element jest .......jej waga !
dlaczego kiedys robiono zwykła głupią szliefirkę stołową z żeliwa ?
sam takie mam i powiem ci że w życiu nie kupię aluminiowego g**na o takiej samej mocy
dla mnie nieinzyniera twoja maszyna tzn maszyna o takim polu roboczym winna ważyć coś koło 1 T
sam robię tylko znakowarke w ktorej nie ma wirujących elementów i sa tylko dwie osie + docisk pneumatyczny bedzie wazyła około 450 kg
i wiem że jak zaloże do niej element który wazy około 6 kg to nie ma prawa się przesunąć !!!
wiem że to przerost tresci nad formą ale.........ja wolę zrobić solidne urzadzenie niźli za chwile dodawać jakieś obciążniki -bo maszyna zapierdziela po hali
:)
nie wiem jak Ty ale dla mnie najwazniejszą cechą kazdej maszyny w której pracuje jakis wirujacy element jest .......jej waga !
dlaczego kiedys robiono zwykła głupią szliefirkę stołową z żeliwa ?
sam takie mam i powiem ci że w życiu nie kupię aluminiowego g**na o takiej samej mocy
dla mnie nieinzyniera twoja maszyna tzn maszyna o takim polu roboczym winna ważyć coś koło 1 T
sam robię tylko znakowarke w ktorej nie ma wirujących elementów i sa tylko dwie osie + docisk pneumatyczny bedzie wazyła około 450 kg
i wiem że jak zaloże do niej element który wazy około 6 kg to nie ma prawa się przesunąć !!!
wiem że to przerost tresci nad formą ale.........ja wolę zrobić solidne urzadzenie niźli za chwile dodawać jakieś obciążniki -bo maszyna zapierdziela po hali

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
witam !! nawiasem pisząc - dąb ( i inne twarde drewna ) obrabiają się w sumie lepiej niż np . sosna ( dużo żywicy - zakleja frez ) , o MDF nie wspominając . co do wagi maszyny to oczywiście im cięższa tym lepsza . lata temu byłem na jakimś pokazie tokarek i była jedna taka ( w sumie zegarmistrzowska ) max toczenia - 100mm , długość toczenia - 250mm i ważyła ( o ile pamiętam ) coś pod 500kg . ale pewne jest że nie drgała . pozdrawaiam !!
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 121
- Kontakt:
wirujący frezik fi 8 to nie jest jakas tam masa wirująca, bo moment bezwladnosci jest tyci tyci, to nie głowica frezarska i nie przesadzajmy, fakt aluminiowa konstrukcja z profili np rexroth to przegięcie, ale około 200 - 300 kg to wystarczy, zwlaszcza dla przesuwów roboczych max 600mm/min. to nie pralka z oberwanym tłumikiem ...
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign