Ja nabyłem maszynę XMD32 (roczną) wczoraj i dzisiaj postanowiłem wywalić z niej sterowanie. Moja maszyna XMD będzie sterowana prawdopodobnie przez program PikoCNC.

Przed zakupem latałem przy niej z czujnikiem zegarowym i takie mam wyniki dla 200 ruchów każdą osią z nawrotami i ponowny powrót do punktu zera w celu najechania na czujnik zegarowy:
Błąd dla osi X: 0,01
Błąd dla osi Y: 0,00
Nie spodziewałem się takich wyników po niej więc rokuje to całkiem przyzwoitą pracę.
Silniki napędzające maszynę mają 1,5Nm i radzą sobie rozpędzając maszynę do przyzwoitych 5m/min. Po wyłączeniu napięcia każdą oś można bez problemu przesuwać (nie czuć żadnych oporów).
Konstrukcja żeliwna wydaje mi się w tej klasie cenowej (nie mającej praktycznie odpowiednika) bardzo dobra.
Jeszcze nie frezowałem na niej więc testy dopiero jak wywalę oprogramowanie na którym w mojej opinii nie da się pracować
Podsumowując:
Zalety:
1. Żeliwna konstrukcja
2. Osłony przed wiórami
3. Wrzeciono 2,2kw (co z tego że Chińczyk jak cicho i ładnie wkręca się na obroty)
4. Obudowy łożysk liniowych okrągłych z kasacją luzu. Do tego oś Y jest zamontowana na 6 łożyskach liniowych po 3 na stronę.
5. Śruby kulowe 16x5
6. Podbudowa z drzwiczkami. (ja rozkręcałem maszynę by wnieść ją do piwnicy i wystarczyło odkręcić 4 śruby m12 i zwalić ją z podwaliny.
7. Sterowniki M542

8. Czujniki home indukcyjne.
Wady:
1. Sterowanie (nie wiem czemu ale dla mnie kompletnie nie trafione, ja bardzo często piszę z palca a tutaj to jakoś nie tak. Ponadto nie łyka tego co generuje CAM) Dodatkowo brak wizualizacji w czasie rzeczywistym to ooooooogromny problem. Dziwię się, że w ogóle wypuszczono sterowanie bez wizualizacji pracy maszyny, a brak pokazywania prędkości obróbki z jaką pracuje aktualnie maszyna podchodzi pod absurd!
2. Stół aluminiowy t-rowokowy jest taki sobie. (no ale co można mieć lepszego za tą kasę) Może za bardzo przywykłem do stalowych rowków ;>
3. Mały zakres pracy osi Z
4. Nieciekawa praca oprogramowania na łukach. Ja tak nie potrafię pracować, dla mnie łuk musi być płynnie wykonany nawet ciasny i krótki. Mój pencerniak pokonuje ciasne łuki jak porshe przy syrence XMD
A tak wygląda: