MEGAPLOT XMD 32 - jakies opinie

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: oprawcafotografii » 24 lis 2011, 19:06

cnccad pisze:a jeszcze nie tak dawno było narzekanie że dotykowa nakładka jest do du ... a proszę. Jednak nie jest.
Do czego jest do tego jest.
Do du** jest pomysl zastepowania nia klawiatury i myszki.

Dobry jest pomysl sterowania dotykowym LCD podstawowych funkcji
- jak ruchy maszyny, start, stop etc.

q

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 24 lis 2011, 19:20

nie do du** , a kwestia praktycznego wykorzystania dotyku w systemie maszyny.
I jeżeli system jest przewidziany do tego to jest to 100 razy lepsze niż klawiatura i mysz.
Ale musi być odpowiednio zrobiony program.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 03 sty 2012, 16:13

Czesc :)

Pojawil sie nowy soft do XMD32 - z funkcja "parkowania po pracy".
Efekt mojego marudzenia oczywiscie ;)

ftp://megaplot.com/MegaCut_XMD_QSL.zip

q

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 03 sty 2012, 22:21

Ja nabyłem maszynę XMD32 (roczną) wczoraj i dzisiaj postanowiłem wywalić z niej sterowanie. Moja maszyna XMD będzie sterowana prawdopodobnie przez program PikoCNC. :)
Przed zakupem latałem przy niej z czujnikiem zegarowym i takie mam wyniki dla 200 ruchów każdą osią z nawrotami i ponowny powrót do punktu zera w celu najechania na czujnik zegarowy:

Błąd dla osi X: 0,01
Błąd dla osi Y: 0,00 :shock:

Nie spodziewałem się takich wyników po niej więc rokuje to całkiem przyzwoitą pracę.
Silniki napędzające maszynę mają 1,5Nm i radzą sobie rozpędzając maszynę do przyzwoitych 5m/min. Po wyłączeniu napięcia każdą oś można bez problemu przesuwać (nie czuć żadnych oporów).

Konstrukcja żeliwna wydaje mi się w tej klasie cenowej (nie mającej praktycznie odpowiednika) bardzo dobra.

Jeszcze nie frezowałem na niej więc testy dopiero jak wywalę oprogramowanie na którym w mojej opinii nie da się pracować :P

Podsumowując:

Zalety:

1. Żeliwna konstrukcja
2. Osłony przed wiórami
3. Wrzeciono 2,2kw (co z tego że Chińczyk jak cicho i ładnie wkręca się na obroty)
4. Obudowy łożysk liniowych okrągłych z kasacją luzu. Do tego oś Y jest zamontowana na 6 łożyskach liniowych po 3 na stronę.
5. Śruby kulowe 16x5
6. Podbudowa z drzwiczkami. (ja rozkręcałem maszynę by wnieść ją do piwnicy i wystarczyło odkręcić 4 śruby m12 i zwalić ją z podwaliny.
7. Sterowniki M542 :)
8. Czujniki home indukcyjne.

Wady:

1. Sterowanie (nie wiem czemu ale dla mnie kompletnie nie trafione, ja bardzo często piszę z palca a tutaj to jakoś nie tak. Ponadto nie łyka tego co generuje CAM) Dodatkowo brak wizualizacji w czasie rzeczywistym to ooooooogromny problem. Dziwię się, że w ogóle wypuszczono sterowanie bez wizualizacji pracy maszyny, a brak pokazywania prędkości obróbki z jaką pracuje aktualnie maszyna podchodzi pod absurd!
2. Stół aluminiowy t-rowokowy jest taki sobie. (no ale co można mieć lepszego za tą kasę) Może za bardzo przywykłem do stalowych rowków ;>
3. Mały zakres pracy osi Z
4. Nieciekawa praca oprogramowania na łukach. Ja tak nie potrafię pracować, dla mnie łuk musi być płynnie wykonany nawet ciasny i krótki. Mój pencerniak pokonuje ciasne łuki jak porshe przy syrence XMD :P

A tak wygląda:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 04 sty 2012, 11:21

gaspar pisze:...
4. Nieciekawa praca oprogramowania na łukach. Ja tak nie potrafię pracować, dla mnie łuk musi być płynnie wykonany nawet ciasny i krótki. Mój pencerniak pokonuje ciasne łuki jak porshe przy syrence XMD :P
Przy kazdej predkosci? ;)

Fakt, ze oprogramowanie zachowuje sie tu zachowawczo -
czasem mogloby jechac szybciej. Ale w sumie w realnej pracy
(przynajmniej mojej) nie zwracalem na to uwagi - wydajnosc jest ok.

Najwiekszy brak IMHO na dzien dzisiejszy to brak wizualizacji polozenia
freza na obszarze roboczym - wystarczyloby chociaz przed praca,
zeby mozna bylo latwiej ulozyc nietypowy material...

Druga sprawa to koszmarny dojazd do 0,0 przed startem.
Dla mnie to powazne utrudnienie...

Poza tym maszyna smiga i o to chodzi :)

q

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 13 sty 2012, 22:26

W moim XMD32 sterowanie wymienione już na pikocnc. Ploter zyskał wigoru :) Prędkości dla pojedynczych osi przy których chodzi stabilnie na tych silnikach to 6000mm/min. Łuki pokonuje już ładnie, nie szarpie jak na oryginalnym sterowaniu. Dla mnie bomba. W końcu można na tym pracować. Filmiki zamieszczę po weekendzie. Pomiar narzędzia również działa bez problemu. Sama przeróbka to chwila, wszystko co potrzebne było podpięte do oryginalnej płytki Megaplotu, więc wystarczyło rozdzielić wiązki i podpiąc pod płytkę piko. Czekam jeszcze na sterowanie wektorowe wrzecionem w zakresie 0-10V. Sumaryczna prędkość dla ruchu G0 w osiach XY to 8,4 m/min. (jazda po przekątnej) Autor pikocnc w obecnym firmware wyprowadził ustawienia timera na zewnątrz, dzięki czemu można sobie dopasować piko pod maszynkę. Jeszcze nie jest to mach ale już wiele mu nie brakuje. (pod względem kultury pracy)

Jak troszkę zarobi to dostanie silniczki 3Nm (aktualnie są 1,5Nm) i spróbujemy wyciągnąć z niego 10m/min.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, 11:52 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 sty 2012, 23:01

gaspar pisze:W moim XMD32 sterowanie wymienione już na pikocnc.
I jak Ci się na tym pisze z "palca" ?

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 15 sty 2012, 11:49

kamar pisze:I jak Ci się na tym pisze z "palca" ?
W znaki daje się brak zmiennych. Za bardzo przyzwyczaiłem się do macha. Na szczęście są jeszcze makra.

Szczerze powiedziawszy to na razie zrobiłem na niej jeden detal z aluminium, gdyż dopiero co przerobiłem w niej sterowanie. Jedno jest pewne, praca na łukach jest płynna. Wcześniej na sterowaniu megaplotu tak szarpało, że obawiałem się o narzędzie tnące. W drewnie to może by problemu nie było, ale w aluminium to już inna sprawa. Facet który mi ją sprzedał (za połowę ceny rynkowej) nie miał dla niej roboty, coś tam od czasu do czasu dziergał w plexiglass, a jak zobaczył moje g-cody to nie wiedział jak je załadować na maszynę, lol. W sumie wcale się nie dziwię, bo gdybym miał pracować na starym sterowaniu to też bym na chleb nie zarobił ;)

Generalnie to można maszynę podsumować tak: ekonomiczna, ale nie najgorsza konstrukcja, dość sztywna jak na moje potrzeby z beznadziejnym oprogramowaniem.

Za połowę ceny to maszyna jest warta uwagi :) Nowej za kasę rynkową bym nie kupił. Wolałbym dołożyć do najmniejszego blacka PiotrJub`a. (Taki był plan, ale trafiło się coś w wersji ekonomicznej ;) )

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 sty 2012, 12:34

gaspar pisze: Za połowę ceny to maszyna jest warta uwagi :) )
Chodziło mi o sterowanie. Maszyna mojej uwagi to i za mniej nie przyciągnie :)

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 15 sty 2012, 17:54

gaspar pisze: Generalnie to można maszynę podsumować tak: ekonomiczna, ale nie najgorsza konstrukcja, dość sztywna jak na moje potrzeby z beznadziejnym oprogramowaniem.
Tam odrazu beznadziejnym - po prostu sie nie znasz i tyle ;)
U mnie dziala - wduszam START i kroi az sie kasa sypie na wszystkie strony :)
Za połowę ceny to maszyna jest warta uwagi :) Nowej za kasę rynkową bym nie kupił. Wolałbym dołożyć do najmniejszego blacka PiotrJub`a. (Taki był plan, ale trafiło się coś w wersji ekonomicznej ;) )
Niestety dolozyc trzeba chyba ponad dyche?

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”