Jakich używacie sposobów na wibracje?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 14 sty 2012, 11:40

Kiedyś bardzo cienkie wytaczadło musiałem wprowadzić bardzo daleko. Przedmiot był sztywny, tylko otwór bardzo długi i wytaczadło drżało.

Pomogło drastyczne obniżenie obrotów, Już nie pamiętam, ale to były obroty w granicach chyba 30 dla otworu niecałe 30 mm średnicy. Przestało drżeć, bo drży przy częstotliwościach rezonansowych, a czasem, właśnie poprzez bardzo małe obroty można te drgania wygasić.

Jeszcze raz warto się zastanowić, bo czasem drży przedmiot (wtedy np. guma jako element wygłuszający), ale bardzo często wytaczak i wtedy tylko zabawa z drastycznym obniżeniem obrotów, no i dobór odpowiedniej płytki (jedne drżą mniej, inne więcej).

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 14 sty 2012, 12:25

witam .
miałem swojego czasu podobny problem .
pomogło owinięcie rury gumową wycieraczką i sporządzenie wytaczadła .
wytaczadło zrobiłem z rurki grubościennej - naprawdę GRUBOściennej .
i napełnienie rurki piaskiem .
można spróbować zalać ołowiem - lob przymocować kawałki ołowiu do wytaczadła .
jak pisze kol. - chodzi o rezonanse .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: lotnik11 » 06 lut 2012, 18:12

RomanJ4 pisze:
kamar pisze:Tuleja na suport a w uchwyt grube wytaczadło podparte koniem.
Coś w tym kształcie
witam
ciekaw zdjęcia. Takiego sposobu jeszcze nie widziałem. Ciekawi mnie tylko jak sie ustawiasz do tego otworu ?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 06 lut 2012, 20:31

Jeżeli masz dobrze ustawiony konik w osi (a powinien być do takiej operacji aby nie komplikować - z zaciśniętą tuleją oczywiście) to ustawienie takiej kostki jak na drugim zdjęciu jest proste. Jeśli jest pełna (jeszcze bez otworu) to wystarczy na ściankach w których będzie otwór nanieść krzyże z osia otworu i ustawić je do kłów w koniku i wrzecionie, zamocować, wywiercić z konika otwór, założyć wytaczadło, po pierwszym przejściu mierząc ustawienie otworu względem krawędzi kostki (albo innych punktów odniesienia) sprawdzić ustawienie, ewentualnie poprawić i roztoczyć na wymiar.
Przeważnie powierzchnia sań poprzecznych jest równoległa do osi wrzeciona więc zazwyczaj wystarczy pod łożyć podkładki pod materiał. Można też zamontować coś podobnego jak to na saniach poprzecznych
Obrazek
z imadłem i wtedy możemy ustawiać jak chcemy, byleby dało sie uchwycić.
No, trzeba trochę pokombinować, ale za to można roztaczać długie otwory albo osiowe otwory na przeciwległych ściankach np w blokach Obrazek
pozdrawiam,
Roman

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: wieslawbarek » 17 lut 2012, 20:12

Mój post przeszedł bez echa nikt się nawet nie śmiał :mrgreen: ale dostałem robotę nakrętki z szesciokąta 46 popatrzyłem w tabele średnica 53 czyli spoko moja rura ciągnąca ma w środku 53 plus tak ze wziąłem.Wczoraj dotarł materiał wkładam pierwszy kawałek i pierwsze słowa to staropolskie no k....wa jego mać no nie wchodzi.Pierwsza myśl zpiłuję trochę kanty i wejdzie no ale nie weszło tzn weszło trochę dalej ale nie całkiem a też tak sobie pomyslałem co ja jakiś ślusarz jestem ?.No i na szybko w pręcie 30 mm wyfrezowałem rowek na nóż 10 mm dotoczyłem krążek z tekstolitu no i ogień . Wyszło bdb 400rpm f0.1 troche oleju na tekstolit (chłodziwo nie chciało dolecieć w mojej tokarynce CNC rura ciągnąca ma prawie 900 mm)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”