A3977 - testujemy płytkę PCB do projektu STER3977-L7 :)

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jarekk » 17 wrz 2006, 07:36

Ja miałem podobny układ z zasilany ( chodzi o 5V dla logiki) z 24V. Układ pobierał około 150mA i musiałem wyrzucić LM na rzecz impulsowego. Po protstu jego temperatura podchodziła do 70 stopni ( a nie miałem miejsca na radiator).

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 118
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 17 wrz 2006, 21:30

mufi pisze:MARKUuuu czy takie coś sie nadaje ? schemat przedstawia zasilacz który planuje zmontować w piwnicy, po cichu hehe trafo ma dzielony rdzen i jest napiecie symetryczne 2x21V (troszke mniej ok 20,7) pozniej mostek
jeśli trafo ma wyjście symetryczne to można zastosować trochę inne prostowanie...

Obrazek

napięcie na wyjściu będzie jak trzeba... czyli ok. (U0 - 0.7) *1,41
mufi pisze:jeszcze jedno pytanie na koniec, jaki dać rezystor w szereg z Diodą LED zebym mogł podłączyć za mostkiem sobie (tam gdzie ejst te 29V) i zeby mi świeciło jak bedzie napiecie ? (żeby mi sie nie zjarała dioda), chodzi mi o wartosc... a jaki rezystor na 5V chodzi o to samo
na większości ledów podczas świecenia odkłada się ok. 2V
dioda led świeci się jasno przy 10mA... trochę słabiej przy 5mA
ja ustalam prąd ok. 7mA

czyli jeśli chcemy monitorować napięcie 29V - to rezystor ma wartość
(29-2)/0.007

---

pomysł robienia 5V z 29V nie jest taki zły... pod warunkiem, że nie będzie potrzebny zbyt duży prąd

jeden ster3977 pobiera ok. 20-30mA
trzy ster3977 wezmą ok. 90mA + płyta główna... powiedzmy następne 20mA

więc zapotrzebowanie szacujemy na... powiedzmy 150mA
czyli straty ciepła w regulatorze stratnym (lm317, 7805)
(29-5) * 0.15 = 3.6W

więc z pewnością trzeba zastosować radiator...

----
aplikacja układu lm317 powinna być wykonana zgodnie z dataszitem...

Obrazek

kalkulator dla lm317
http://www.electronics-lab.com/articles ... =&dBgain=5

nie warto stosować potencjometra - gdyż napięcie na wyjściu ma mieć 5V... nie mniej ani więcej...

ja wolę z lenistwa.. 7805 - nie trzeba dodatkowych rezystorów....
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 17 wrz 2006, 21:45

witam !! pragnę dodać że jeżeli stabilizator się przegrzeje to się wyłączy a wtedy nie będzie 5V i będzie CACH !! . radiator koniecznie . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 17 wrz 2006, 21:50

pukury pisze:ragnę dodać że jeżeli stabilizator się przegrzeje to się wyłączy a wtedy nie będzie 5V i będzie CACH
zgadza się... na 100% przed tym niema prostego zabezpieczenia

można dać duży radiator... jeśli 7805 - to seria wzmocniona "S" ablo "T"
itd itp

można oczywiście zanabyć malutkie trafo dla potrzeb 5V - które załącza przez przekaźnika trafo mocy... możliwości jest wiele....

[ Dodano: 2006-09-17, 21:54 ]
można dorzucić dodtakowy regulator stratny... z 29 -> np. 12V (7812)... i dopiero z 12V -> 5V (7805)

w ten sposób podzielimy straty ciepła na dwa elementy...

zamiast 7812 można też dać wyliczony rezystor mocy...
zamiast rezystora - można dać mosfeta.... można wiele ;)

enterzbigi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: enterzbigi » 17 wrz 2006, 22:37

Sterownik naprawilem A3977 byl spalony mam natomiast inny problem silniki sa bardzo slabe nawet gdy sie obracaja moge je zatrzymac reka na postoju jest ok trzymają moment. Podłaczyłem generator silnik obraca sie przy ok 5kHz na 1/8 kroku ( ok 3 obr/s)potem jak jest wiecej silnik zatrzymuje sie. Uref=3.6V mam jeszcze jeden problem jak podlaczam sterownik silnik "puka" i sie nie obraca musze wszystko rozładować i ponownie uruchomic zeby zaczeo dzialac to chyba nie jest normalne...

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 17 wrz 2006, 23:06

enterzbigi pisze:jak podlaczam sterownik silnik "puka" i sie nie obraca musze wszystko rozładować i ponownie uruchomic zeby zaczeo dzialac to chyba nie jest normalne...
zapewne chodzi o problem konieczności rozpędzania silnika krokowego...
startując od zera... lub od "maksymalnej prędkości startowej"... można zgodnie z dopuszczalną "akceleracją" dojść do maksymalnej prędkości - powyżej której silnik zacznie stukać i się zatrzyma
enterzbigi pisze:silniki sa bardzo slabe
tego zjawiska nie zaobserwowałem...
przy Vref=3,6V i R1=R2=0.22R => Imax= 2.05A
czyli silnik powinien być MOCY

przy 3 obr/sek silnik wciąż powinien być MOCNY
silnik krokowy słabnie znacząco zazwyczaj przy 10-20obr/sek... choć pewnie są wyjątki

ja ostatnio wszystkie testy przeprowadzam przy prądzie 3A... i problemów słabego momentu nie zarejestrowałem - a to jest tylko 30% więcej...

musimy przyjrzeć się dokładniej - kolegi przypadkowi

co może powodować utratę momentu dynamicznego, jeśli statyczny jest dobry :?:
zakładając, że silnik przy określonej prędkości powinien mieć dobry moment...

może do kolejnego testu zastosować turbocnc... lub generator który daje impulsy o określonej długości (5-10us)

przydałby się oscyloskop do obserwowania prądu cewek silnika... moment utraty momentu związany ze zbyt dużą prędkością dla danego silnika jest widoczny jako przejście sinusoidy w przebieg trójkątny... o szybko malejącej amplitudzie <<-- to poprzedza zatrzymanie się silnia...

fizycznie rzecz biorąc - spadek momentu jest możliwy w przypadku braku pełnej magnetyzacji...

są jakieś inne możliwości?

rchobby
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: rchobby » 18 wrz 2006, 07:11

enterzbigi pisze:Sterownik naprawilem A3977 byl spalony ...
Sprawdzic dokładnie wszystkie połączenia - zwarcia/rozwarcia - np. miernikiem ustawionym na 'brzęczyk', pomiedzy wyprowadzeniami scalaka (nóżki obok), od łączówki silnika i wejść do scalaka (polecam sprawdzanie na nóżce a nie na punkcie lutowniczym), czy sygnał krok/dir nie jest zniekształcony po bramkach 7414 (miałem przypadek że po odstrzeleniu nogi a3977 'padła' bramka), czy jest napięcie 5V
... silniki sa bardzo slabe nawet gdy sie obracaja moge je zatrzymac reka na postoju jest ok trzymają moment.
Jaki silnik - znamionowe napięcie/prąd/rezystancja/ilość wyprowadzeń/jak podłączony? Jakie napięcie zasilania silnika? Jakie napięcia ref/pfd płytki?

Ustawianie napięcia Uref przy odłączonym silniku. Nie można podłączać/odłączać silnika przy włączonym napięciu zasilania. (tak zaleca xylotex producent sterowników z a3977)

mufi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 26

Post napisał: mufi » 18 wrz 2006, 08:19

Markuuuu... jeszcze kilka pytan:
1. Spójrz http://www.electronics-lab.com/articles ... =&dBgain=5 czy zamiast tego 1uF moge dać 470uF (taki mam na stanie... 35V)
2. Jeśli zrobie tak małe trafo....LM317 który mi da 5V ---> pozniej przekaznik który załączy "stopień mocy" to czy ten przekaźnik dać na 230V czy już po wyprostowaniu, z której strony trafa...(a jesli już "za" to czy przed kondensatorem... czy za nim??) bo kondensator ma swoją pojemność 150000uF i bedzei i tak utrzymywał jeszcze napiecie przez dłuższą chwilkę.... równolegle z Kondensatorem dam tez rezystor 3k Ohm który był tam "od zawsze" został z poprzedniego urządzenia, także w którym miejscu najlepiej ten przekażnike ?
3. czy na mostek http://www.katalog.micros.../dkbpc35005.pdf przy obciazeniu 10A wymagany jest jakiś radiator :> ?
4. rozumie ze A3977 przy braku 5V a doprowadzonym napieciu dla silników... -umiera ;) ? i zawsze musi być 5V! tak ? bo inaczej 20zł nie moje :)
5. Jesli na LM bedzie sie wydzielała teoretyczna moc około 4W to czy wystarczy radiator z procka... http://www.allegro.pl/item127231308_oka ... ancja.html ;-)
6. Jak już bede robił ten zasilacz, co zapewne nastąpi dzisiaj :) czy łączyć masy ?? tzn "minusy" z tych 5V i tych 29V ? bo nie wiem jak to rozwiązać na płytce... czy całkiem osobno...(czy moze te masy pozniej i tak się połączą na płytce PCB sterownika...)

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 18 wrz 2006, 10:00

mufi pisze:Markuuuu... jeszcze kilka pytan:
Markuuuu odpowiada ;)
mufi pisze:1. Spójrz http://www.electronics-la...tage1=&dBgain=5 czy zamiast tego 1uF moge dać 470uF (taki mam na stanie... 35V)
można... jednak dobry zwyczaj wymaga aby dać na wejściu i wyjściu po malutkim ceramiku 100nF
mufi pisze:2. Jeśli zrobie tak małe trafo....LM317 który mi da 5V ---> pozniej przekaznik który załączy "stopień mocy" to czy ten przekaźnik dać na 230V czy już po wyprostowaniu, z której strony trafa...(a jesli już "za" to czy przed kondensatorem... czy za nim??) bo kondensator ma swoją pojemność 150000uF i bedzei i tak utrzymywał jeszcze napiecie przez dłuższą chwilkę.... równolegle z Kondensatorem dam tez rezystor 3k Ohm który był tam "od zawsze" został z poprzedniego urządzenia, także w którym miejscu najlepiej ten przekażnike ?
przekaźnik na 230V załącza trafo mocy - tam jest mniejszy prąd... prąd po stronie wtórnej trafa jest DUŻY.. można oczywiście próbować dać przekaźnik za kondensatorami, między zasilaczem a sterownikami - ale ja wolę odłączać całe trafo na 230V...

100% zabezpieczenie musiało by zapewniać w przypadku zaniku 5V szybie odłączanie zasilacz a następnie szybkie rozładowanie kondensatorów na sterownikach przez zwarcie zasilania... układ trochę skomplikowany... jednak dodatkowo mógłby przyjmować sygnał z ESTOPu - bo to gwarantowało by szybkie zatrzymanie silników

można jeszcze inaczej rozwiązać problem niespodziewanego zaniku 5V - zbudować dwa zasilacze 5V... i podczas awarii jednego z nich - automatycznie pracę przejmował by drugi...

są jeszcze jakieś propozycje komplikowania układu zasilania ;) ?

może jakiś UPS?

--
rezystor 3k - to dobry pomysł.. niech kondensatory się rozładowują po wyłączeniu zasilacza
mufi pisze:3. czy na mostek http://www.katalog.micros.../dkbpc35005.pdf przy obciazeniu 10A wymagany jest jakiś radiator :> ?
TAK.. na każdej diodzie prostownika odkłada się ok 0.7V => a z tego wynika strata mocy 0.7 * 10 = 7W - a to wymaga już radiatora
mufi pisze:4. rozumie ze A3977 przy braku 5V a doprowadzonym napieciu dla silników... -umiera ? i zawsze musi być 5V! tak ? bo inaczej 20zł nie moje
nie za każdym razem padnie a3977 - ale szansa jest duża ;)
u mnie raz układ został uratowany przez zabezpieczenie nadnapięciowe... ono poleciało a scalak pozostał

teoretycznie... zgodnie z dataszitem - a3977 posiada układ zabezpieczenia przed zanikiem 5V - teoretycznie niestety :(
5. Jesli na LM bedzie sie wydzielała teoretyczna moc około 4W to czy wystarczy radiator z procka... http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html
radiatory od procków są super... zwłaszcza te ostatnie - przecież procki dziś tracą ok. 70W

[ Dodano: 2006-09-18, 10:06 ]
enterzbigi pisze:silniki sa bardzo slabe
przyszła mi jeszcze jedna hipoteza "osłabienia" działania sterownika po naprawie...
może warto wymienić trzy kondensatory SMD 220nF - które są ulokowane w kierunku wyjścia na silnik... tam jest m.in. kondensator pompy ładunkowej...

możliwe, iż podczas wylutowywania i ponownego lutowania zostały uszkodzone - niestety kondensatory SMD są strasznie czułe na temperaturę :(

mufi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 26

Post napisał: mufi » 18 wrz 2006, 11:08

a co z tą masą łączyć je ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”