Zakup wiertarki

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 15

Post napisał: spawacz21 » 31 gru 2011, 09:26

No, celma jest dobra, ale bezudarowa....

Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: Mat3ys » 31 gru 2011, 16:22

I co kolega dowiedział się o opinie tej ruskiej wiertarki ? Też jestem ciekaw co większość kupujących może o niej powiedzieć.

mapeciontko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 11

Post napisał: mapeciontko » 01 sty 2012, 09:48

spawacz21 pisze:Makita hp1631 robi dziury 12mm w betonie bez problemu. /quote]

Chyba kolega ma na myśli inny materiał niż beton ;) moja Makita HP1640 owszem wierci dziury 12mm ale materiał to cegła czy pustak a w betonie to nie wiercenie tylko męka oczywiście jeśli wywiercić dziurkę pod obrazek to się jakoś da ale nie polecam żadnej z powyższych wiertarek do wiercenia w żelbetonie czyli w płytach bloku ;) Do tego są inne wiertarki a efekt nieporównywalny

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: Mat3ys » 01 sty 2012, 23:17

Ja wierciłem otwory 10mm pod kołki z posadzce betonowej ok 5cm. Było tego ok 40 - 50 i poszło wiertarką za 30zł.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 02 sty 2012, 12:04

jak byłem mały to ojciec robił boazerie w bloku to faktycznie wiercił jakąś celmopodobną czy czymś takim w betonowych płytach bloku i pamiętam że to była masakra jak kupił boscha z SDS+ to takie otwory to czysta przyjemność a i przejściówkę na zwykły borkop da się założyć
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

eBox
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: eBox » 02 sty 2012, 13:32

Mat3ys pisze:I co kolega dowiedział się o opinie tej ruskiej wiertarki ? Też jestem ciekaw co większość kupujących może o niej powiedzieć.
Tak na 20 zapytań odpisało mi już 10-11 osób i opinie są jednoznaczne.
Żeby była jasność niektórzy napisali w stylu "na razie jest ok, ale dopiero kilka razy jej użyłem" - takie opinie mają małe znaczenie i raczej skupiłem się na bardziej rozwiniętych wypowiedziach.

Efekt jest taki:

Jedna osoba używała wiertarki tej firmy przez 20 lat, ale wówczas nie było udaru, teraz czasy się zmieniły i posatanowił znowu zainwestować w tę markę i jak narazie w ogóle nie żałuje. Wiertarki nie oszzczędza i jest bardzo zadowolony.

Jeden Pan powiedział że testował w płycie (komunistyczny blok) i powiedział że bez zarzutu, ale zaznaczył że ma dobre wiertła.
Inna osoba powiedziała że używa jej głównie jako mieszadła (więc praca dość ciężka) i bardzo przyzwoicie sobie radzi. Kilka osób po zakupie jednej sztuki postanowiło dokupić kolejne (dla syna, sąsiada etc)
Spotkałem się z opinią że bardzo dobrze dopasowane biegi, a wszyscy jednogłośnie stwierdzili że bardzo solidnie wykonana, wydaje się że materiał też bardzo solidny ale jest dość ciężka.
Jeden Pan stwierdził że dość głośno chodzi, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Minusem jest brak gwarancji, ale porównując ceny innych wiertarek o takich parametrach myśle, że 150 zł to na prawdę niewiele zwłąszcza że opinie są nadzwyczaj pochlebne.

PS. witryna www firmy produkującej owe wiertarki wygląda na na prawdę porządną.

Pzodrawiam i chyba skuszę się na jej zakup.

Ciekawy jestem tylko czy nie za niskie ma te obroty no i czy 26000 udarów to nie odrobinę za mało porównując do 45000 które oferują markowe firmy.

spawacz21

Post napisał: spawacz21 » 02 sty 2012, 15:34

No, pytanie jeszcze jaka siła tych udarów. 26 000 to trochę za mało. Moja ma 48 000. Tylko nie porównoj tego z młotowiertarkami, bo tam jest wykorzystywany inny rodzaj udaru.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

eBox
Posty w temacie: 4

Post napisał: eBox » 02 sty 2012, 15:52

tak, wiem udar pneumatyczny chyba.....
W tym wypadku może i jest ich mało ale firma istnieje na rynku bardzo długo i podejrzewam że wie co robi, zresztą pytane osoby wypowiadały się że udar działa bez zarzutu i nie było większego problemu wiercić w płytach betonowych także... kto wie może "mało ale silne" :))

zresztą moje wiercenie w betonie będzie incydentalne, sam mieszkam w kamienicy gdzie jest wyłącznie cegła.

Pozdrawiam

spawacz21

Post napisał: spawacz21 » 02 sty 2012, 21:06

W tej wiertarce jest udar mechaniczny, uderzenia są wytwarzane poprzez tarcze zapadkowe współpracujące(ślizgają się po sobie) ze sobą żłobkowanymi powierzchniami, a uderzenia w maszynach wykorzystujących pneumatyczny system udarowy, ruch obrotowy silnika jest przetwarazny w posuwisto zwrotny ruch tłoka w cylindrze pneumatycznym. Sprężone powietrze działa na drugi tłok sprzężonyz bijakiem przekazującym energię na trzpień wiertła. Spadek ciśnienia w cylindrze towarzyszący cofaniu się tłoka, pozwala na ruch powrotny bijaka. Cykl ten powatarza się 4000 razy na minutę powodując silne uderzenia na wiertło.
Skoro masz wiercić w cegle i masz o niej(wiertarce) dobre opinie, to co się jeszcze zastanawiać.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”