u mnie średnica wiertła łopatkowego była taka sama jak łożyska i weszło na wcisk. Jeśli dasz/dałeś o milimetr mniejsze to chyba będzie problem z zamocowaniem?SP3SWJ pisze:Średnica łożyska 20 mm więc otwornica 19 już czeka by zrobić otwór i wcisnąć łożysko
Czas na CNC do majsterkowania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Płyta wiórowa jest na tyle podatna na obróbkę że ścisk stolarski duża podkładka i wciśnięte bez problemu 
Zastanawiam się czy stosowanie dodatkowych łożysk oporowych w moim drewniaku nie było przesadą
w takiej poważniejszej maszynce
buildyourcnc.com
na zakończeniach śrub sa tylko zwykłe łożyska
Stosowanie M6 jako napędu jest bardzo fajne do ręcznego posuwu - jeden obrót to "prawie dokładnie" 1mm
/Jarek

Zastanawiam się czy stosowanie dodatkowych łożysk oporowych w moim drewniaku nie było przesadą

w takiej poważniejszej maszynce
buildyourcnc.com
na zakończeniach śrub sa tylko zwykłe łożyska

Stosowanie M6 jako napędu jest bardzo fajne do ręcznego posuwu - jeden obrót to "prawie dokładnie" 1mm
/Jarek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Zgodnie z normą śruba M6 ma skok 1 mm czyli jeden obrót to 1 mm, pytanie tylko na ile dokładnie wykonany jest gwint na twojej śrubie ale raczej nie powinno być źle. Oczywiście ma to wady i zalety, wada - małe posuwy, zalety - duży moment siły. Jam mam w swojej frezarce śrubę fi 10 skok 2 mm tylko trapezową i wystarczają silniczki krokowe około 0,8 Nm a jednocześnie posuwy da się zaakceptować.
Poniżej tabelka ze strony sponsora forum.
Poniżej tabelka ze strony sponsora forum.
- Załączniki
-
- sruby.JPG (56.14 KiB) Przejrzano 3846 razy
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
Gwinty już nasmarowane grafitem
palcami moge obracać za nakrętki i wszystkie osie X Y Z się ładnie poruszają 
Wstępnie sobie pofrezowałem i wyregulowałem płaszczyznę pracy osi Y ( na bramie) miałem skok około 1 mm / 30 cm teraz jest naprawdę płasko. na całym stole.
Tutaj fragment fotki nr 26 linkowany już wczesniej
Generalnie jestem dobrze nastrojony - teraz czas wyknuć sprzęgła
Ośki silników mam 6 mm i śruby też. Wstępnie przymierzałem sie do rurki PCV o srednicy 5/8mm ale jest troszkę za sztywna jak na sprzęgło i musiała by być dłuższa niż bym chciał.
Skok śruby mierzyłem na 20 obrotach i wyszło prawie dokładnie 20 mm - w normach nie chciało mi sie szukać.
Knucie na temad dodawania łożysk poprawiających stabilnośc drewniaka już mi przeszły......
.... po prostu zrobie nową lepszą maszynę
/Jarek
Drewniak - fotki
[ Dodano: 2008-02-21, 02:03 ]
...
kontunuując wysiłki....
Elektronika już zamontowana na tylnej klapie która będzie umieszczona za śrubą osi X
[center]
[/center]Oczywiście dojdzie tam jeszcze wentylator.
Jeszce w maszynce założe krańcówki bezpieczeństwa, HOME oraz EMERGENCY.
W oczekiwaniu na docelowe silniki trwaja zabawy programem MACH2 i 3
i tym co mam pod ręką >> Zabawa silnikami FILM AVI
Zgodnie z zaleceniami producenta programu MACH
Optymalizacja XP wg producenta
Trzeba było trochę powalczyć z odmulaniem komputera (laptop IBM). Już widze że to się chyba skończy na jakimś małym PC dedykowanym do Drewniaka.
Chcąc używac laptoka ( tak by silniki płynnie działały ) muszę za pomocą msconfig wyłaczyc wszystkie zbędne aplikacje i w Windowsie pozostawić tylko kilka niezbędnych usług
wtedy silniki śmigaja jak oszalałe
Windows XP sie robi czyściutki i szybciutki a zajetość pamięci aż 100 MB
[center]
[/center]
[center]
[/center]
podczas pracy MACH zajetośc systemu w porywach do 15 procent a pamięć wsrasta aż do 120 MB.
więcej obrazków w katalogu
na koniec zabawy przywracam ustaweinia MSCONFIG do typowej konfiguracji, restart i mam znowu wypasionego po brzegi WIN XP
cdn....
[ Dodano: 2008-02-22, 14:46 ]
no to sa juz filmiki 
Frezowanie 1
Frezowanie 2
Frezowanie 3
maszyna żyje - jak zrobię coś poważniejszego się pochwalę
teraz dopracować trochę szczegóły i obsługę MACH2
/Jarek
Drewniak - fotki
[ Dodano: 2008-02-23, 11:28 ]
Pierwsze poważniejsze frezowanko:-)
[ Dodano: 2011-12-31, 16:22 ]
Dzisiaj na PW dostałem pytanie ... co bym zmienił w mojej maszynie....
postanowiłem po tym czasie podzielić się uwagami..
do zaprojketowanego celu - sprawdza się w 100%
- użytkowanie jak jak na filmach z mojego WWW
https://sites.google.com/site/sp3swj/cncbysp3swj
- dokładność wystarcza i sztywność... więc w kwestii udoskonaleń ... nie ma potrzeby...
może śruba M8 zamiast M6 - bo M6 faluje trochę
prowadnice oczywiście są "miekkie" i czym dalej od środka stołu tym gorzej
jeśli chodzi o maszynę sztywniejszą.... to bym raczej z lenistwa już kupił taka z http://www.tanie-cnc.pl/ - oglądałem je z bliska... ale moja mi wystarcza - więc do czasu będzie mi moja służyła
bo robic mi się by nie chciało następnej
.... co bym zmienił
monitor LCD z ekranem dotykowym 
lepsze filtrowanie zasilania silnika ( dodatkowy przekaźnik przy silniku w maszynie)
założył bym lepszy ESTOP... ( mam ale nie chce mi sie montować nowego)
i ekranowane kable od ESTOP ( nawet taki RG58 lub inny... ) bo włączający się silnik wrzeciona sporadycznie robi STOP
,... i STOP musi działać w logice NORMLAMNIE ZWARTE .... i przycisk z zatrzaskiem mechanicznym (to jest przyczyna wchodzenia zakłóceń - u mnie jest normlanie otwarte )
http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=46048
i oczywiście to co zastosowałem .... komputer PC DEDYKOWANY do maszyny - jakiś stary rupieć
to tak w kilku słowach na zamknięcie roku..
PS.. maszyne używam kilka razy w miesiącu i działa...

Wstępnie sobie pofrezowałem i wyregulowałem płaszczyznę pracy osi Y ( na bramie) miałem skok około 1 mm / 30 cm teraz jest naprawdę płasko. na całym stole.
Tutaj fragment fotki nr 26 linkowany już wczesniej
Generalnie jestem dobrze nastrojony - teraz czas wyknuć sprzęgła

Ośki silników mam 6 mm i śruby też. Wstępnie przymierzałem sie do rurki PCV o srednicy 5/8mm ale jest troszkę za sztywna jak na sprzęgło i musiała by być dłuższa niż bym chciał.
Skok śruby mierzyłem na 20 obrotach i wyszło prawie dokładnie 20 mm - w normach nie chciało mi sie szukać.
Knucie na temad dodawania łożysk poprawiających stabilnośc drewniaka już mi przeszły......

.... po prostu zrobie nową lepszą maszynę

/Jarek
Drewniak - fotki
[ Dodano: 2008-02-21, 02:03 ]
...
kontunuując wysiłki....
Elektronika już zamontowana na tylnej klapie która będzie umieszczona za śrubą osi X
[center]
Jeszce w maszynce założe krańcówki bezpieczeństwa, HOME oraz EMERGENCY.
W oczekiwaniu na docelowe silniki trwaja zabawy programem MACH2 i 3
i tym co mam pod ręką >> Zabawa silnikami FILM AVI
Zgodnie z zaleceniami producenta programu MACH
Optymalizacja XP wg producenta
Trzeba było trochę powalczyć z odmulaniem komputera (laptop IBM). Już widze że to się chyba skończy na jakimś małym PC dedykowanym do Drewniaka.
Chcąc używac laptoka ( tak by silniki płynnie działały ) muszę za pomocą msconfig wyłaczyc wszystkie zbędne aplikacje i w Windowsie pozostawić tylko kilka niezbędnych usług

Windows XP sie robi czyściutki i szybciutki a zajetość pamięci aż 100 MB

[center]

[center]

podczas pracy MACH zajetośc systemu w porywach do 15 procent a pamięć wsrasta aż do 120 MB.
więcej obrazków w katalogu
na koniec zabawy przywracam ustaweinia MSCONFIG do typowej konfiguracji, restart i mam znowu wypasionego po brzegi WIN XP

cdn....
[ Dodano: 2008-02-22, 14:46 ]

Frezowanie 1
Frezowanie 2
Frezowanie 3
maszyna żyje - jak zrobię coś poważniejszego się pochwalę

teraz dopracować trochę szczegóły i obsługę MACH2
/Jarek

[ Dodano: 2008-02-23, 11:28 ]
Pierwsze poważniejsze frezowanko:-)
[ Dodano: 2011-12-31, 16:22 ]
Dzisiaj na PW dostałem pytanie ... co bym zmienił w mojej maszynie....
postanowiłem po tym czasie podzielić się uwagami..

do zaprojketowanego celu - sprawdza się w 100%
- użytkowanie jak jak na filmach z mojego WWW
https://sites.google.com/site/sp3swj/cncbysp3swj
- dokładność wystarcza i sztywność... więc w kwestii udoskonaleń ... nie ma potrzeby...
może śruba M8 zamiast M6 - bo M6 faluje trochę
prowadnice oczywiście są "miekkie" i czym dalej od środka stołu tym gorzej
jeśli chodzi o maszynę sztywniejszą.... to bym raczej z lenistwa już kupił taka z http://www.tanie-cnc.pl/ - oglądałem je z bliska... ale moja mi wystarcza - więc do czasu będzie mi moja służyła
bo robic mi się by nie chciało następnej

.... co bym zmienił

lepsze filtrowanie zasilania silnika ( dodatkowy przekaźnik przy silniku w maszynie)
założył bym lepszy ESTOP... ( mam ale nie chce mi sie montować nowego)
i ekranowane kable od ESTOP ( nawet taki RG58 lub inny... ) bo włączający się silnik wrzeciona sporadycznie robi STOP
,... i STOP musi działać w logice NORMLAMNIE ZWARTE .... i przycisk z zatrzaskiem mechanicznym (to jest przyczyna wchodzenia zakłóceń - u mnie jest normlanie otwarte )
http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=46048
i oczywiście to co zastosowałem .... komputer PC DEDYKOWANY do maszyny - jakiś stary rupieć

to tak w kilku słowach na zamknięcie roku..

PS.. maszyne używam kilka razy w miesiącu i działa...
-
Witaj
Do edukacyjnej - wystarcza łożyska z szuflad - ale nie licz na duża sztywność i duże pole robocze. Z tymi prowadnicami teoretycznie masz tyle ile przesuw - ale praktycznie z zadowalającą sztwnościa 15x15 cm
Łożyska - wystarczy po jednym kulkowym na każdym końcu i - lekko podwiercić płyte na 2-3 mm by łożysko było spozycjonowane w takim gnieździe i na koniec na śrubie stosujesz po dwie nakrętki z kontrowaniem by leciutko naprężyć śrubę ... przy tak małej maszynie "przekoszenie" łozyska jest na tyle małe że zanim je uszkodzisz ... znudzi ci się ta maszyna.
Jeśli nie chcesz eksperymentować - rób dokładnie tak jak na zdjęciach - to napewno będzie ci działało...
Do edukacyjnej - wystarcza łożyska z szuflad - ale nie licz na duża sztywność i duże pole robocze. Z tymi prowadnicami teoretycznie masz tyle ile przesuw - ale praktycznie z zadowalającą sztwnościa 15x15 cm
Łożyska - wystarczy po jednym kulkowym na każdym końcu i - lekko podwiercić płyte na 2-3 mm by łożysko było spozycjonowane w takim gnieździe i na koniec na śrubie stosujesz po dwie nakrętki z kontrowaniem by leciutko naprężyć śrubę ... przy tak małej maszynie "przekoszenie" łozyska jest na tyle małe że zanim je uszkodzisz ... znudzi ci się ta maszyna.
Jeśli nie chcesz eksperymentować - rób dokładnie tak jak na zdjęciach - to napewno będzie ci działało...