Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc Więc na początku wypada się przedstawić i napisać coś o sobie. Więc mam na imię Marek i jestem z woj. Świętokrzyskiego - pracuje jako konstruktor w lokalnej firmie produkującej "konstrukcje" stalowe itp.... Wymyślam, projektuje i wykonuje różne różności - w miarę możliwości wykonalne w naszym parku maszynowym: plazmy, laser, prasy krawędziowe cnc, tokarka i frezarka produkcji radzieckiej

A teraz o tym co mi przyszło do głowy : z racji tego iż jestem również zapalonym wędkarzem spinningowym postanowiłem robić własne woblerki - oczywiście odlewane z pianki - a jak odlewane to potrzebna forma - jestem na etapie pierwszych form żywicznych i nie jestem w ogóle zadowolony :/ po prostu masakra - i tak własnie wpadłem na pomysl budowy własnej frezarki cnc. Tak wygląda model ( foto poglądowa pobrana z tego forum )

Generalnie wystarczy mi 400x400x150mm zakresu maszynki. Aluminium, sklejka i tworzywa. Rama i konstrukcja oczywiście stalowa - lub aluminiowa ale z tym gorzej ponieważ nasz laser nie tylko 3mm grubości ALU :/ no ale ze stalą ST juz lepiej.
Dokładność 0,1-0,2mm w zupełności jak na pierwszą maszynkę wystarczy.
Oczywiście koszty budowy też mają znaczenie - nie liczę oczywiście kosztów konstrukcji stalowej bo z tym nie będzie problemu.
Troszkę poczytałem o kosztach itp. i zastanawiam się nad śrubami - czy śruby trapezowe dają taką dokładność? Od czego generalnie zacząć to wszystko - jakieś porady, przykładowe zdjęcia konstrukcji podobnej maszynki mile widziane - mam ogromny zapał tak że myślę że łatwo się nie poddam

Pozdrawiam Zapaleńców - Marek