Coś mi się zdaje że dziś to "katar" w porównaniu ...pukury pisze:- jak by ludzie bali się chorób wenerycznych ? .
Klejona maszyna z profili stalowych
-
pitsa
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
W programie Sonda pokazywali już taki lekki sklejony z rurek mostek. Można go było wygodnie przenieść w dwie osoby ale wytrzymywał obciążenie dużo większe. To w tym odcinku powiedzieli, że klej najlepiej trzyma, gdy go prawie ni ma. Rurki były mocowane w obejmach z użyciem kleju jednak nie tak zwyczajnie tylko ta obejma była ściskana - Klej wypływał zostawało go bardzo niewiele, a połączenie uzyskiwało bardzo dużą trwałość. Przy próbie zrywania rurka pękała w środku, miejsce klejenia wytrzymywało.kamar pisze:Ja jednak poczekam aż skleją jakiś most
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
ursus_arctos
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
No, jak się łączy rurki w mufach, to jasne, że trzyma. Wtedy jest tylko siła ścinająca, a tutaj klej jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Niestety, uzyskanie podobnych warunków pracy przy klejeniu kątowników jest znacznie trudniejsze.... czyli wracamy do punku wyjścia - trzeba dobrze pościskać powierzchnie śrubami.
-
popik10
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 19
No powiem Wam, że pomysł na połączenie jest taki:
Od góry oczywiście również blacha taka jak na spodzie.
Maszyna ta nie będzie skrawała stali więc nie obawiam się raczej o zerwanie połaczeń.
Jak wcześniej pisałem stosując się do technologii wydaje się że klejenia aż nadto pozwolą na usztywnienie całości.
Wielkości na rysunku raczej przykładowe, można zwiększyć kątowniki wzmacniające co pozwoli oczywiście na zwiększenie wytrzymałości.
Pozdrawiam
Od góry oczywiście również blacha taka jak na spodzie.
Maszyna ta nie będzie skrawała stali więc nie obawiam się raczej o zerwanie połaczeń.
Jak wcześniej pisałem stosując się do technologii wydaje się że klejenia aż nadto pozwolą na usztywnienie całości.
Wielkości na rysunku raczej przykładowe, można zwiększyć kątowniki wzmacniające co pozwoli oczywiście na zwiększenie wytrzymałości.
Pozdrawiam
-
GumiRobot
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
W pełni popieram kol.popik10 w wybranej technologii budowy maszyny.
1. Na podstawie mojego doświadczenia z klejami do metalu nie stosowałbym kleju akrylowego jakim jest proxima ma 180-1 - jest zbyt szybki i nie pozwoli na dostatecznie dokładne pozycjonowanie klejonych elementów.
2. Zastosował bym dowolny klej epoksydowy do metalu typu "cold weld" lub "płynny metal" - deklarowane parametry wytrzymałościowe zbliżone do 180-1 a czas klejenia na poziomie 30min. oraz cena 20,- do 30,- zł za 50g
3. Powierzchnię pod klej przygotowałbym raczej przez piaskowanie i odtłuszczanie
4. kątowniki w narożach zastąpiłbym odcinkami profilu kwadratowego
1. Na podstawie mojego doświadczenia z klejami do metalu nie stosowałbym kleju akrylowego jakim jest proxima ma 180-1 - jest zbyt szybki i nie pozwoli na dostatecznie dokładne pozycjonowanie klejonych elementów.
2. Zastosował bym dowolny klej epoksydowy do metalu typu "cold weld" lub "płynny metal" - deklarowane parametry wytrzymałościowe zbliżone do 180-1 a czas klejenia na poziomie 30min. oraz cena 20,- do 30,- zł za 50g
3. Powierzchnię pod klej przygotowałbym raczej przez piaskowanie i odtłuszczanie
4. kątowniki w narożach zastąpiłbym odcinkami profilu kwadratowego