Po pierwsze wielkie dzieki za pomoc , konkretna odpowiedz !!jasiu... pisze:Po pierwsze, PLC, to jest taki program, który maszyna wczytuje sobie, w momencie jej włączenia. Najczęściej był przechowywany w pamięci (tak jest w tej frezarce), która była zasilana specjalną baterią (pod taką jakby "zakrętką"). Błąd PLC jest wówczas, kiedy ktoś baterię wyjął (można tylko przy włączonej maszynie) i włożył, albo, co bardziej prawdopodobne, bateria zdechła.
W PLC masz cały opis maszyny, przykładowo w których miejscach maszyna powinna się zatrzymywać (tzw. wyłącznik krańcowy programowalny), a więc praktycznie jest to dla każdej maszyny trochę inne. Na szczęście na 100% w instrukcji znajdziesz najprawdopodobniej wpisany ołówkiem, może nawet jakiś wydruk ze starej drukarki z tymi danymi. A że to Heidenhain, to wpisanie jego trudne nie powinno być.
Zobacz http://igor.chudov.com/manuals/Bridgepo ... iption.pdf - przejdź pod koniec pliku, ty to powinieneś znaleźć gdzieś wypełnione, to znaczy, jaka wartość dla jakiego markera. Jak cię zaciekawiło, to tuż za tym, w dodatku "F" Masz listę parametrów maszynowych. I to właśnie tych parametrów nie ma w twojej maszynie.
Gdyby nie było, czasem kopię listy przechowuje producent obrabiarki, jak nie, to kiepska sprawa, bo przecież wymyślać nie będziesz.
Na stronie http://www.heidenhain.de/doku/oma_contr ... 147DB.html masz linki do książek tego sterowania, jakie ma ta maszyna. Ja uważam, właśnie dla tego, że mam szacunek do HH, że absolutnie nie opłaci się w tym przypadku wymieniać sterowania na cokolwiek. To, co ci ten HH zapewnia, to i tak ci wystarczy, żeby dość dużo zrobić. Poza tym, to jeśli ją uruchomisz, to możesz w ostateczności zostawić ją sobie, choćby w ostateczności jako programowaną wiertarkę koordynacyjną, czy do frezowania zgrubnego. A programowanie w tym HH jest bardzo przyjemne.
Oczywiście, że HH może czytać program, wygenerowany w CAM-ie. Kiedyś były do tego takie skrzyneczki z kasetą, ale myślę, że laptopa dałoby się zaadaptować.
A teraz wyjasnienie .To nie jest moja maszyna , zastanawiam sie nad jej kupnem . Ale ze jestem zielony w tej materii wiec jest mi ciezko ocenic czy warto . Zwlaszcza ,ze wlsciciel poinformowal mnie ,ze wystepuje blad PLC przy probie wlaczenia programu .Mowi ,ze posuwy dzialaja ale program nie . Jesli nie jest to wielkiproblem zeby przywrocic prawidlowe dzialanie tego sterowania to najprawdopodobniej zaryzykowalbym i kupil .Tez nie jestem zwolennikiem przerabiania sterowania , wolalbym ,zeby chodzila tak jak ja fabryka stworzyla . Gdybys mogl jeszcze podac przyblizony koszt przywrocenia sterowania do pelni sprawnosci ?
Aaaa ! No i nie wiem czy wlasciciel ma do niej jakas dokumentacje , zakladam ,ze nie .