Grawerowanie map bitowych
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam Panie Piotrze. Dzięki Pana informacją i Pana Krzysztofa Chata zrobiłem sobie "laserek" Nie można go równać z Pana produkcją Narzędzia proste pilnik , wiertarka, młotek itp, ale działa. Już przystąpiłem do 3 modernizacji, ale na tym co już jest zrobiłem oba zdjęcia wilczka. z lewej jest Pana poprawka a z prawej oryginał. Zrobione to jest na zwykłej sklejce jaką miałem pod ręką i moim zdaniem, chociaż mogę się mylić prawa strona jest bardziej wyrazista. mimo że ma większe powierzchnie zaczernienia, ale za to ma więcej bieli przy pyszczku i oczach. Ale to tak wychodzi u mnie.
- Załączniki
-
- DSC06878a.jpg (148.67 KiB) Przejrzano 1042 razy
Ostatnio zmieniony 07 gru 2011, 13:22 przez Dawar, łącznie zmieniany 1 raz.
KW
-
- Kontakt:
Dzięki za tę próbę i witam w szeregach "laserowców". To nie ważne, jak maszyna jest zrobiona. Ma działać i zarabiać na Ciebie. Gratuluję!
Na zdjęciu, choć jest małe, można dostrzec, że lewe (moje) jest zbyt ciemne w "ciemnych" partiach, ale ma pysku wilka jest więcej szczegółów (światłocieni). Pamiętajcie obaj Panowie, że zdjęcie jest przygotowane z rastrem 0,042 - tak więc na drewnie plamki będą nachodziły na siebie. Ja drewno graweruję z rastrem 0,1 do 0,12 mm.
Proponuję dla pewności zrobić próbę na białej stronie "plecówki" (płyty HDF). Na niej wszystkie niedociągnięcia widać bardzo dobrze.
Czyli, jak widać muszę popracować nad kontrastem. A czy mógłbyś to zdjęcie wrzucić w jakimś większym rozmiarze tak, aby raster można było podejrzeć?
PS. Co to za siatka, która leży na Twoim ruszcie?
Na zdjęciu, choć jest małe, można dostrzec, że lewe (moje) jest zbyt ciemne w "ciemnych" partiach, ale ma pysku wilka jest więcej szczegółów (światłocieni). Pamiętajcie obaj Panowie, że zdjęcie jest przygotowane z rastrem 0,042 - tak więc na drewnie plamki będą nachodziły na siebie. Ja drewno graweruję z rastrem 0,1 do 0,12 mm.
Proponuję dla pewności zrobić próbę na białej stronie "plecówki" (płyty HDF). Na niej wszystkie niedociągnięcia widać bardzo dobrze.
Czyli, jak widać muszę popracować nad kontrastem. A czy mógłbyś to zdjęcie wrzucić w jakimś większym rozmiarze tak, aby raster można było podejrzeć?
PS. Co to za siatka, która leży na Twoim ruszcie?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 3
Długo szukałem plastra miodu. Jak już znalazłem to cena mnie zaszokowała i szukałem alternatywnego rozwiązania. Znalazłem taką siatkę jak widać . Używają ją do wlotów w samochodach. Za dwa kawałki 1000x500mm zapłaciłem 36 zł. Pod spód dałem kątowniki aluminiowe. Jak przecinam duże kawałki to ściągam siatkę, a przy małych elementach ją stosuję żeby drobne elementy nie wpadały do śmieci. Mnie się to sprawdza za marne pieniądze. Może to nie wygląda profesjonalnie ale działa.
KW
-
- Posty w temacie: 2
-
- Kontakt:
Jeśli chodzi o grille, to nie ma idealnego rozwiązania. Ja zwykle robię "tzw. plastry miodu", z cienkich blaszek stalowych, albo T-owników aluminiowych. Spotkałem się już z tą siatką na grille samochodowe, ale wydawała mi się trochę za cienka (w sensie delikatna). Ale chętnie spróbuję, bo plastry miodu wychodzą trochę drogo...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
od niedawna jestem posiadaczem chinskiego lasera, a doplata do plastra miodu byla tam naprawde symboliczna. Moim programem sterujacym jest LaserWork
- a google niewiele wiedza na ten temat. Mam pewne doświadczenie z rastrowaniem w poligrafii. Dotychczas stosowałem photoshopa. I rozumiem że jesli chce uzyskac wiecej szczegółów w tonach średnich podbijam wlasnie te wartosci i zamieniam na bitmape 1 bitowa i przesyłam plik wynikowy do w/w programu. Może występować tu różne zależności, np podloze kamien a sklejka i "przyrost punktu rastrowego" a predkość moc, kolor nadpalania itd, W laserze rozumiem ze punkt rastrowy moze przyjać 2 wartości ?, a dpi =lpi

-
- Kontakt:
No - zobaczcie, do jakich efektów udaje się dojść przy użyciu moich nowych algorytmów (oczywiście, jeśli plik wejściowy jest dobry). Nazwałem ją Perfect-Lady (dziewczyna ma perfekcyjną twarz, wg mnie), a przypominam, że jest to jedynie podgląd g-kodu!

++++++++++ DODANO 15.12.2011 ++++++++++++++++++++
A oto i efekty. Pierwszy na białej stronie płyty HDF (tzw. plecówki), drugi na MDFie.

[ Dodano: 2012-02-23, 13:42 ]
Oto efekt grawerowania wilków na deseczce bukowej i MDFie. W obu przypadkach liniatura 0.15 mm, moc około 20% z 40W. Prędkość - około 15 m/min. Przepraszam za jakość zdjęć.

++++++++++ DODANO 15.12.2011 ++++++++++++++++++++
A oto i efekty. Pierwszy na białej stronie płyty HDF (tzw. plecówki), drugi na MDFie.

[ Dodano: 2012-02-23, 13:42 ]
Oto efekt grawerowania wilków na deseczce bukowej i MDFie. W obu przypadkach liniatura 0.15 mm, moc około 20% z 40W. Prędkość - około 15 m/min. Przepraszam za jakość zdjęć.