Prośba o pomoc w wyborze tokarki i jej eksploatacji

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lukadyop » 04 gru 2011, 20:49

BYDGOST pisze:Tak, w szufladzie. A z tyłu pod tym pasem z taśmociągu jakby podtrzymka stała.

Masz oko jak by się przyjrzeć to faktycznie jak podtrzymka, może mają jeszcze jakieś części i akcesoria do niej.

Tagi:

Autor tematu
marekholand
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 34

Post napisał: marekholand » 05 gru 2011, 22:33

Jestem umówiony z właścicielem tej maszyny w sobotę może Koledzy kilka podpowiedzi na co zwrócić uwagę wiem podstawa, łoże czy nie wytarte czy nie ma luzów czy śruba od posuwu nie wytarta czy nie robi stożka przy toczeniu wałka postaram się to w miarę moich możliwości sprawdzić
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: BYDGOST » 05 gru 2011, 22:37

Sprawdź też czy są koła zmianowe do gitary. Pokręcaj wszystkim czym się da i patrz co się dzieje np. wrzecionem i przełączaj dźwignie. Jak włącza się posuwy, jak zmienia się obroty wrzeciona - silnik jest chyba dwubiegowy. Mam nadzieję, że opiszesz co zastałeś.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
marekholand

Post napisał: marekholand » 05 gru 2011, 23:17

koła zmianowe do gitary.... jak krowie na rowie poproszę muszę wiedzieć dokładnie gdzie są i ile bo mój Holenderski kiepski a jego Angielski też kiepski i on mi raczej nie pokarze
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 05 gru 2011, 23:55

Gitara jest pod tą pokrywą zakreśloną na czerwono i tam powinny być założone koła zębate i ewentualnie kilka dodatkowych luzem. Czasem gdzieś w maszynie jest wystający bolec z gwintem na końcu, na nim założone są koła zabezpieczone nakrętką, żeby się nie pogubiły.
Obrazek

Autor tematu
marekholand

Post napisał: marekholand » 10 gru 2011, 17:37

Witam wszystkich
Tak jak pisałem byłem,zobaczyłem i ją nabyłem mam nadzieje że będzie mi dobrze służyć zrobiłem kilka zdjęć trochę kiepskie ale coś tam widać , musiałem ją trochę zdemontować bo na wysokość weszła na styk :grin: teraz tylko podróż do Polski

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz z kolei nasuwa mi się pytanie czy jest możliwe znaleźć gdzieś do niej DTR na pewno by się przydała , może któryś z Panów forumowiczów miał kontakt z tą maszyną ?
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 07 gru 2012, 21:24 przez marekholand, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 18 gru 2011, 12:49

Na naszym rynku to maszyna nietypowa lub inaczej; rzadka to i DTR trudno osiągalna. Można sobie poradzić tak: trzeba rozpracować schemat kinematyczny maszyny od wrzeciona do śruby pociągowej, przeliczyć wszystkie kombinacje ustawienia kół zębatych w gitarze i Nortonie a na koniec wykonać podręczne tabelki do użytku na co dzień. Tokarka ta nie jest skomplikowana to uda się to zrobić w miarę łatwo. Taki temat został rozpracowany tu na forum, kilku kolegów dorzuciło swoje pomysły a na koniec wyliczyłem przełożenia i powstało coś na wzór małej DTR, przynajmniej jeśli chodzi o gwinty i posuwy.

Autor tematu
marekholand

Post napisał: marekholand » 05 gru 2012, 23:17

Witam wszystkich ...
Chciałbym odgrzać temat mojej tokarki a mianowicie potrzebuje pomocy kilka odpowiedzi na pytania pomogły by mi trochę i rozjaśniło w głowie trochę już pobawiłem się nią bo raczej tak na razie mogę to nazwać .
Podczas tych prac zdarzyłem upalić kieł :oops:
wyłamałem ząb w kole nie swój ale też bardzo boli i chciałbym zapytać czy jakoś dało by się to naprawić może koledzy forumowicze mają jakieś sugestie jak ? :idea:
I chciałbym jakoś wyiskać z niej gwinty co musiał bym mieć jakie koła potrzebował bym jakie ustawienia ...
I jak na razie ostatnia podpowiedz kupiłem imak jest tak wysoki że pasują mi tylko noże 12x12 i teraz pytanie czy aby wszedł mi nóż 16*16 chodzi mi o wysokość noża do czubka kła mogę zebrać np 2 mm imaku i 2 mm suportu aby ten nóż zszedł na taką wysokość jeszcze dodam że jest on podobny do tego https://www.cnc.info.pl/topics89/imak-s ... t17434.htm
tylko u mnie ten uchwyt wymienny nożem opiera się o suport
Proszę o wyrozumiałość i proste i zrozumiałe odpowiedzi ponieważ jestem jeszcze żółty w tej dziedzinie
dorzucę dwie fotki i może jutro zdjęcie tego imaka
Pozdrawiam wszystkich

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 gru 2012, 21:25 przez marekholand, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 06 gru 2012, 17:05

Z gwintami nie powinno być problemu. Zmierz skok śruby pociągowej najlepiej mierząc np. 10 zwojów a wynik podzielić przez ich ilość, w tym przypadku 10. Trzeba też odtworzyć schemat kinematyczny, żeby przekonać się czy wystarczy wyliczenie przełożeń wg wzoru. Sprawdź też jakie masz koła zmianowe. Być może niektóre trzeba będzie dorobić.
Co do wyłamanego zęba to powinno się dać zrobić. Będzie dużo pracy, bo trzeba zdemontować wrzeciono. Znajdę to wstawię przykłady.
Co do imaka to porób trochę zdjęć, nanieś wymiary to się pomyśli to trudno tak na oślep.

Autor tematu
marekholand

Post napisał: marekholand » 06 gru 2012, 22:28

Witam kolegę BYDGOST co do odtworzenie kinematyki mojej tokarki to rozumiem że muszę zaczynając od silnika czytając obroty ..potem mierząc średnice kół pasowych wszystkich po kolei potem koła zębate liczyć ilość zębów na przykładzie tej strony
http://www.itm.ps.pl/dyd/Obrabiarki/Kin ... okarki.pdf
to trochę pracy ale spróbuje :wink:
znalazłem kolejny problem zęby na odboczce też są uszkodzone ale przy niej jest mniej pracy przy demontażu i dorobieniu takiego trybu
Największy problem to czasem brak czasu
dosyłam zdjęcia imaka gdzie zaznaczam na niebiesko gdzie chciałem usunąć materiał aby nóż opuścił się niżej w sumie ok 4-5 mm i czy to jest sensowne i w przyszłości praktyczne
A co do kół zmianowych to tylko mam te które są na zdjęciu żadnych kół po za tymi nie mam luzem na zmianę :cry:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”