problem z laserem sh-k40iv
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
problem z laserem sh-k40iv
witam
Na wstepie chcialbym powiedziec ze to moj pierwszy post i jestek grafikiem srednio sie znam na mechanice i elektronice .
Moj problem jest taki ze po wlaczeniu lasera przesuwa sie w lewo i chalasuje nic z tym nie moge zrobic wiec mam pytanie co moze byc przyczyna ??
Zalaczam link z filmem
Mam tez mala frezarke ze storownikami od sponsora strony czy moge przenies tube laseru do tej frezarki i czy wtedy da sie ja sterowac lynxcut lub mach3?
Z gory dziekuje za pomoc
Na wstepie chcialbym powiedziec ze to moj pierwszy post i jestek grafikiem srednio sie znam na mechanice i elektronice .
Moj problem jest taki ze po wlaczeniu lasera przesuwa sie w lewo i chalasuje nic z tym nie moge zrobic wiec mam pytanie co moze byc przyczyna ??
Zalaczam link z filmem
Mam tez mala frezarke ze storownikami od sponsora strony czy moge przenies tube laseru do tej frezarki i czy wtedy da sie ja sterowac lynxcut lub mach3?
Z gory dziekuje za pomoc
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
-
-
czy silniki osi X i Y są takie same, czy koła zębate na silnikach są takie same?
(oscyloskopu pewnie kolega nie ma (tak możnaby sprawdzić bez kombinacji)?)
zakładając że są takie same to sugerowałbym zamienić je miejscami, żeby wykluczyć sterownik.
Widze po wyprowadzeniach kabli że podłaczenie jest takie samo. Jeżeli się okaze ze po zamianie druga oś wydaje taki odgłos to padł silnik, jak będzie wydawać ta sama te odgłosy to raczej sterownik.
Zakładam że oprogramowanie jest ok?
Możesz jeszcze nim zaczniesz rozbierać spróbować pokręcić osią silnika ręką, może jest zblokowany albo łożysko padło, a to da się wyczuć.
(oscyloskopu pewnie kolega nie ma (tak możnaby sprawdzić bez kombinacji)?)
zakładając że są takie same to sugerowałbym zamienić je miejscami, żeby wykluczyć sterownik.
Widze po wyprowadzeniach kabli że podłaczenie jest takie samo. Jeżeli się okaze ze po zamianie druga oś wydaje taki odgłos to padł silnik, jak będzie wydawać ta sama te odgłosy to raczej sterownik.
Zakładam że oprogramowanie jest ok?
Możesz jeszcze nim zaczniesz rozbierać spróbować pokręcić osią silnika ręką, może jest zblokowany albo łożysko padło, a to da się wyczuć.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Niestety oscyloskopu nie posiadam a nawet jak bym milał to i tak nie wiedział bym jak to uzyc 
Zrobiłem jak pisales tylko zeby to zrobic musialem zdemontowac cala maszyne ale juz wiem ze na drogim silniku i podlaczeniu pod to samo ch4 na Płycie jest to samo
,wiec niestety to plyta ? Wielkie dzieki deflection za pomoc !!!!
Zeby nie otwierac nowego watku moze ktos mi pomoze wymienic ta plyte na nowa taka zeby mogla dzialac nie tylko na Moshndraw ?
lub doradzi cos dokupic do frazarki ze sterowaniem
Płyta główna SSK-MB2
Sterownik SSK-B06
ect ..caly kąmplet ze sklepu tego forum , tak zeby laser dzialal ?

Zrobiłem jak pisales tylko zeby to zrobic musialem zdemontowac cala maszyne ale juz wiem ze na drogim silniku i podlaczeniu pod to samo ch4 na Płycie jest to samo

Zeby nie otwierac nowego watku moze ktos mi pomoze wymienic ta plyte na nowa taka zeby mogla dzialac nie tylko na Moshndraw ?
lub doradzi cos dokupic do frazarki ze sterowaniem
Płyta główna SSK-MB2
Sterownik SSK-B06
ect ..caly kąmplet ze sklepu tego forum , tak zeby laser dzialal ?
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
O, przepraszam. cinematic2deflection pisze:, cinematic tu na forum ma na handel te płytki

Podłącz tą wtyczkę do złącza CN4 albo CN2 i będziesz wszystko wiedział.
Tylko wcześniej wypnij z płyty taśmę.
CN4 jest wyjściem silnika Y, CN2 silnika X
A taśma idzie do silnika X jak dobrze widzę (zdj2) więc coś pomieszałeś.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2011, 00:35 przez cinematic2, łącznie zmieniany 2 razy.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.