wiem o co chodzi ale ta opcja odpada grubość 3mm.
na razie podoba mi się pomysł z otworem w czopie. Pierwsze 10szt zrobiłem ręcznie mierząc kąt bez czopa bazującego. Ale kulka 4mm w otwór 4.5 to ciężko trafić. na dziś mi zostało 30szt z czopem bazującym zrobionym na szybko. Czeka mnie jeszcze około 400szt. w tygodniu dojedzie do mnie kulka pomiarowa 2mm
hh530 pomiar kąta z automatu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Mozna zrobic tulejke o srednicy zewn odpowiadajacej otworowi w detalu, w srodku otwor pod srube i wiekszy kolniez, tak aby kulka sondy weszla.
Do tego sruba ze stozkowym lbem.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Niby tak. jak dobrze zrozumiałem to za każdym razem trzeba wykręcać tą śrubkę a do tego dochodzi różnica wysokości pomiędzy tą śrubką a drugim otworem potrzebnym do pomiaru z cyklu.maz pisze:Mozna zrobic tulejke o srednicy zewn odpowiadajacej otworowi w detalu, w srodku otwor pod srube i wiekszy kolniez, tak aby kulka sondy weszla.
Z pewnych względów nie moę pokazać całego detalu ale ustalenie wygląda jak na foto.
dziś w nocy splanowałem trochę czop i wykonałem otwór 2.5 teraz czekam na końcówkę z kolka 2mm i resztę detali
- Załączniki
-
- Element ustalający wygląda tak (wykonane na szybko)
- 201111271013.jpg (41.41 KiB) Przejrzano 297 razy
-
- detal na trzpieniu
- 201111271015.jpg (29.47 KiB) Przejrzano 297 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
wiem że można bo robiłem pomiary baz gzie też miałem taki zapas. Ale z automatu gdzie różnice rozstawu są na poziomie 02. - 0.3 mm a otwór zamiast 4.5 nawet 4.2 to życzę POWODZENIATorazu pisze:Ja latalem z zapasem 0.1rafglow pisze:kulka 4mm w otwór 4.5 to ciężko trafić.
Wczoraj w pracy miła niespodzianka dotarła końcówka 2mm. zmiana programu i jazda z pomiarem kąta z automatu. już nie trzeba było mozolnie podjeżdżać ręcznie i liczyć na kalkulatorze. Plusiki poleciały .