Silnki tarczowe z uzwojeniem drukowanym ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 79
zbych07 czy tez moglbym prosic o zalacznik w sprawie tego silnika?
wczoraj wyslalem prywatna wiadomosc w tej sprawie ale nie wiem czy dostales.
moj email
[email protected]
moj email
[email protected]
POZDRAWIAM
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 47
Mamy problem - do wszystkich dotarło, ale do Ciebie mi odrzucaERNEST KUCZEK pisze:zbych07 czy tez moglbym prosic o zalacznik w sprawie tego silnika?
moj email
[email protected]

Plik ma 2,5 MB , podzielłem na dwa, wysłałem oddzielnie - też odrzuciło

skrzyneczkę masz pustą ?.
Może zabezpieczenie przed spamem - Tobie dodałem kilka adresów ( tematyka może Cię zaiteresować - wykracza jednak za ramy forum )
Ew. może założysz skrzynkę na wp lub onecie ?
Przez pw też widać nie dotarło ( Matrix Cie izoluje ?

Dziś jestem zamulony ---- w nocy pracowałem, ale do środy postaram się wrzucić ten materiał na forum .
.................
diodas1 - dzięki za korepetycje

[ Dodano: 2006-08-13, 20:33 ]
Foto silnika ze wspomnianej książki

Jak widać to co się kręci ( dysk drugi od lewej ) jest ..... cieniutkie

i jak myślę do zrobienia w PCB.
Dla wprawki można użyć obudowy od jakiegoś krokowca jak goście z
http://www.alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/index.php
np.
http://alexrc.com/przerobka%20skazoo%20cdr.html
tyle że neodymy trzeba przykleić w innym miejscu i w miejce żelaztwa z cewkami
włożyć tarczę

--------------
diodas1 - kurde to działa

-
kilka wykresow porownujacych serwa tarczowe i zwykle serwa.
materialy ze strony
http://www.danahermotion.com/
jesli wierzyc temu co pisza to takie rozwiazanie bije klasyczne serwo z wirnikiem stalowym w osiagach na pysk. na stronie pisza ze silnik jest w stanie osiagnac predkosc 3000obr/min na kacie zaledwie 60stopni, momet spada nieznacznie ze wzrostem predkosci, wirnik nie wpada w drgania zwiazane z magnetyzmem szczatkowym wirnika, wyzsze predkosci obrotowe, wiekszy momet chwilowy, mniejsze zuzycie szczotek itd..
a wszystko to dlatego ze na wirniku jest tylko miedz bez zelaza w zwiazku z czym nie wystepuje magnetyzm szczatkowy.
materialy ze strony
http://www.danahermotion.com/
jesli wierzyc temu co pisza to takie rozwiazanie bije klasyczne serwo z wirnikiem stalowym w osiagach na pysk. na stronie pisza ze silnik jest w stanie osiagnac predkosc 3000obr/min na kacie zaledwie 60stopni, momet spada nieznacznie ze wzrostem predkosci, wirnik nie wpada w drgania zwiazane z magnetyzmem szczatkowym wirnika, wyzsze predkosci obrotowe, wiekszy momet chwilowy, mniejsze zuzycie szczotek itd..
a wszystko to dlatego ze na wirniku jest tylko miedz bez zelaza w zwiazku z czym nie wystepuje magnetyzm szczatkowy.
- Załączniki
-
- silnik.jpg (45.51 KiB) Przejrzano 2558 razy
-
- wykres 1.jpg (43.38 KiB) Przejrzano 2552 razy
-
- wykres 2.jpg (91.25 KiB) Przejrzano 2546 razy
-
- wykres 3.jpg (42.98 KiB) Przejrzano 2546 razy
POZDRAWIAM
-
masz racje, koncepcja jest zupelnie taka sama, jesli ktos chce poszukac informacji na taki temat to mozna to znalezc pod "coreless servo" lub "coreless motor"faniron pisze:Podobne zalety mają silniki z wirnikiem kubkowym. Kręci się tylko samo uzwojenie.
Mam taki. Startuje i zatrzymuje się błyskawicznie. Wcale nie ma wybiegu.
eksperymentalna wersja to moze nie taka oplacalna lub neizbyt sprawna, ale jesli chcialby ktos zaczac robic takie silniczki to osobiscie widze duze powodzenie.251mz pisze:ciekawe czy bylo by oplacalne zbudowanie tego we własnym zakresie. trzeba by zakupic 16 neodymów. to nie problem teraz. i zaprojektowac uzwojenie:) problem tez to komutator.......
co do komutatora to producent pisal ze brak magnetyzmu szczatkowego na wirniku nie powoduje wypalania sie zarowno szczotek jak i komutatora tak intensywnie jak w tradycyjnym serwie. pisali ze szczotki moga nawet wytrzymac do wymiany lozysk. czy wytrzymaja to pewnie zalezy od tego jak bardzo bedzie obciazony i katowany.
- Załączniki
-
- fotka z w/w strony internetowej
- coreless.jpg (6.35 KiB) Przejrzano 2983 razy
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 17:52 przez ERNEST KUCZEK, łącznie zmieniany 1 raz.
POZDRAWIAM
-
a jeszcze sobie przypomnialem ze na stronie bylo napisame ze wirnik (na zdjeci ktoro zalaczylem) jest wielowarstwowy, tak sobie mysle czy dobrze by bylo polaczyc kilka plytaek drukowanych razem, ale na poczatek to moze zaczac z pojedyncza.
co do komutatora to cenea drukowanej plytki raczej nie przekracza kosztow wykonania konwencjonalnego komutatora wiec chyba najlatwiej wymienic caly wirnik
co do komutatora to cenea drukowanej plytki raczej nie przekracza kosztow wykonania konwencjonalnego komutatora wiec chyba najlatwiej wymienic caly wirnik
POZDRAWIAM