Jakie aluminium.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
oś szybkozłączki ma fi 14,tuleja po wierzchu ma 20(w niej chodzi oś szybkozłaczki).....rura ma fi wew 36...36-20:2=8,
tuleja z alu będzie miała ściankę 8,to jest mało na mocowanie śrubą,lepiej tuleję z alu wprasować...
tuleja alu powinna mieć długość minimum 80,bo szybko obrusza się tuleja szybkozłączki osi..
kombinuj,narysuj cały wózek i powiedz dlaczego takie "balkony" fi 40 musisz,czy chcesz mieć..
poz.
rysunek miałeś tak poprawić żeby były autentyczne proporcje średnic Twoich rur..
[ Dodano: 2011-11-13, 01:41 ]
daj poprawiony rysunek tutaj,daj cały wózek też,bo suma będzie taka,że jeden zrobi to drugi tamto,a Ty nigdy z tego wózka nie złożysz,bo zwyczajnie nie przypasujesz ze sobą tych elementów...
[ Dodano: 2011-11-13, 02:09 ]
mało ten rysunek,nie wiem jak kombinujesz zespolenie dwóch boków-po pierwsze,po drugie-jakie fi ma oś i co oznacza ten "wąs" na połączeniu konstrukcji z osią wózka,po trzecie-Twoje siedzisko będzie na pochyłości i "wyprostowanie" tego to dodatkowy materiał,waga,robota....
[ Dodano: 2011-11-13, 02:24 ]
jaka jest średnica Twoich kół z napompowanymi oponami ?
nie spiesz się,powoli-powstanie dobry wózek,bez błędów i mocny.
poz.
tuleja z alu będzie miała ściankę 8,to jest mało na mocowanie śrubą,lepiej tuleję z alu wprasować...
tuleja alu powinna mieć długość minimum 80,bo szybko obrusza się tuleja szybkozłączki osi..
kombinuj,narysuj cały wózek i powiedz dlaczego takie "balkony" fi 40 musisz,czy chcesz mieć..
poz.
rysunek miałeś tak poprawić żeby były autentyczne proporcje średnic Twoich rur..
[ Dodano: 2011-11-13, 01:41 ]
daj poprawiony rysunek tutaj,daj cały wózek też,bo suma będzie taka,że jeden zrobi to drugi tamto,a Ty nigdy z tego wózka nie złożysz,bo zwyczajnie nie przypasujesz ze sobą tych elementów...
[ Dodano: 2011-11-13, 02:09 ]
mało ten rysunek,nie wiem jak kombinujesz zespolenie dwóch boków-po pierwsze,po drugie-jakie fi ma oś i co oznacza ten "wąs" na połączeniu konstrukcji z osią wózka,po trzecie-Twoje siedzisko będzie na pochyłości i "wyprostowanie" tego to dodatkowy materiał,waga,robota....
[ Dodano: 2011-11-13, 02:24 ]
jaka jest średnica Twoich kół z napompowanymi oponami ?
nie spiesz się,powoli-powstanie dobry wózek,bez błędów i mocny.
poz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Jak dla mnie to ta oś jest trochę przekombinowana: oś raczej nie przenosi wielkich sił na ugięcie - to musi utrzymać siedzisko - obciążone są jedynie końce osi. Ja na oś dałbym rurę 20-25mm a na końcach albo wprasował albo wspawał stalowe tulejki na ośki kół albo podtoczyć tulejkę z osią a zdejmowane byłoby koło z samą piastą (nie wiem jakie są typowe rozwiązania). Poza tym rurka 40mm na korpus wózka to naprawdę solidna rurka - prawdopodobnie wystarczyłaby mniejsza średnica rurki, ale to trzebaby policzyć - ja tego niestety nie potrafię
(ten wózek który ostatnio pokazywałeś jest chyba z aluminium - dlatego takie grube rurki)

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
Dobrze,przejrzałem...
to są wózki raczej wyczynowe,w nich różne dziwne rzeczy mają rację bytu.
Rozumiem,że wózek będzie Ci służył do więcej niż tylko sprawnego przemieszczania się?
Jeżeli taki wózek chcesz mieć i pewne rzeczy już od nich kupiłeś więc trzeba rozkminić cały ich projekt,wyrób-oczywiście nie żeby skopiowć
....znaleźć słabe strony(zawsze takie są) i zrobić dla siebie lepiej.
Wydaje mi się,że tam jest rura fi 38(ta główna),ale to wózki,wynika z ich opisu, do zajechania w sporcie,wszystko podwojone.
Powinieneś tu kolegom napisać bez skrępowania do czego Twój wózek ma być-wtedy trzeba podejść mocno specjalistycznie,żeby maxymalnie zneutralizować Twoją niepełnosprawność.
W każdym razie te wózki są ciekawe i pewnie bardzo drogie....sam fakt,że cena na zapytanie,a odpowiedź zapewne niejednoznaczna i pełna uwarunkowań(czytaj ściemnianie)
Dodatkowo jestem pewien,że żadnego wózka fizycznie do kupna nie ma...
Trzeba wdać się w długie i nerwowo wyczerpujące rozmowy,bo nie z wykonawcą tylko z handlowcami,którzy mają przepięknie opanowaną nic nie znaczącą nowomowę...
Konkludując masz rację...wózek trzeba zrobić samemu żeby zachować więcej zdrowia.
Pozdrawiam.
to są wózki raczej wyczynowe,w nich różne dziwne rzeczy mają rację bytu.
Rozumiem,że wózek będzie Ci służył do więcej niż tylko sprawnego przemieszczania się?
Jeżeli taki wózek chcesz mieć i pewne rzeczy już od nich kupiłeś więc trzeba rozkminić cały ich projekt,wyrób-oczywiście nie żeby skopiowć

Wydaje mi się,że tam jest rura fi 38(ta główna),ale to wózki,wynika z ich opisu, do zajechania w sporcie,wszystko podwojone.
Powinieneś tu kolegom napisać bez skrępowania do czego Twój wózek ma być-wtedy trzeba podejść mocno specjalistycznie,żeby maxymalnie zneutralizować Twoją niepełnosprawność.
W każdym razie te wózki są ciekawe i pewnie bardzo drogie....sam fakt,że cena na zapytanie,a odpowiedź zapewne niejednoznaczna i pełna uwarunkowań(czytaj ściemnianie)
Dodatkowo jestem pewien,że żadnego wózka fizycznie do kupna nie ma...
Trzeba wdać się w długie i nerwowo wyczerpujące rozmowy,bo nie z wykonawcą tylko z handlowcami,którzy mają przepięknie opanowaną nic nie znaczącą nowomowę...
Konkludując masz rację...wózek trzeba zrobić samemu żeby zachować więcej zdrowia.
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 20
Generalnie wózek ma być i do poruszania się w domu i w terenie dlatego ma mieć wymienne koła. Koła do poruszania się po domu mają szybkozłączki 12mm a te koła na teren mają ośki stałe 16mm dlatego wykombinowałem te tuleje z kapturem żeby można było dość łatwo wymieniać koła.
A dlaczego uparłem się na grubsze rurki ano dlatego że połamało się już podemną wiele wózków takie wózeczki z cienkimi rurkami nadają się do jazdy w szpitalu i po domu a nie w terenie gdzie bardzo często trzeba zeskakiwać na tylnych kołach z krawężników o wysokości 20cm albo jadąc wieczorem nagle przednie koło wpada w dziurę i nagle zatrzymuje się wózek i jak taka 25mm rurka ma wytrzymać moją ponad 100kg wagę poruszającą się około 10km/h. Teraz rozumiecie dlaczego uparłem się na grubsze rurki. Tradycyjne wózki waża około 17kg mój będzie wiele lżejszy i bardziej wytrzymały.
Jeśli chodzi o te wózki z linku to są normalne wózki aktywne dla ludzi poruszających się w terenie.
A dlaczego uparłem się na grubsze rurki ano dlatego że połamało się już podemną wiele wózków takie wózeczki z cienkimi rurkami nadają się do jazdy w szpitalu i po domu a nie w terenie gdzie bardzo często trzeba zeskakiwać na tylnych kołach z krawężników o wysokości 20cm albo jadąc wieczorem nagle przednie koło wpada w dziurę i nagle zatrzymuje się wózek i jak taka 25mm rurka ma wytrzymać moją ponad 100kg wagę poruszającą się około 10km/h. Teraz rozumiecie dlaczego uparłem się na grubsze rurki. Tradycyjne wózki waża około 17kg mój będzie wiele lżejszy i bardziej wytrzymały.
Jeśli chodzi o te wózki z linku to są normalne wózki aktywne dla ludzi poruszających się w terenie.
-
Rozumiem. Rurka 40 to solidna rurka. Ten przedni pałąk ma służyć do ochrony nóg przed kontuzjami ? Ze zwykłym gięciem będzie problem, chyba jedyne wyjście to ponacinać ją z jednej strony w miejscu gięcia (powycinać takie kliny z jednej strony), wtedy zagiąć i pospawać to co poprzecinane. Trochę upierdliwa robota jesli chce się zrobić to w miarę ładnie, ale da się. Musisz przemyśleć mocowanie osi do konstrukcji - to co na rysunku (nie podałeś wymiarów tych rurek) wygląda zbyt wątle w porównaniu do reszty konstrukcji. Czy to ma być sztywna konstrukcja przestrzenna czy jeszcze jakoś składana (widziałem że są jakieś takie bok-do-boku składane wózki) ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
-