Jakie aluminium.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

mariuszbroda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11

Post napisał: mariuszbroda » 13 lis 2011, 01:32

oś szybkozłączki ma fi 14,tuleja po wierzchu ma 20(w niej chodzi oś szybkozłaczki).....rura ma fi wew 36...36-20:2=8,
tuleja z alu będzie miała ściankę 8,to jest mało na mocowanie śrubą,lepiej tuleję z alu wprasować...
tuleja alu powinna mieć długość minimum 80,bo szybko obrusza się tuleja szybkozłączki osi..
kombinuj,narysuj cały wózek i powiedz dlaczego takie "balkony" fi 40 musisz,czy chcesz mieć..
poz.
rysunek miałeś tak poprawić żeby były autentyczne proporcje średnic Twoich rur..

[ Dodano: 2011-11-13, 01:41 ]
daj poprawiony rysunek tutaj,daj cały wózek też,bo suma będzie taka,że jeden zrobi to drugi tamto,a Ty nigdy z tego wózka nie złożysz,bo zwyczajnie nie przypasujesz ze sobą tych elementów...

[ Dodano: 2011-11-13, 02:09 ]
mało ten rysunek,nie wiem jak kombinujesz zespolenie dwóch boków-po pierwsze,po drugie-jakie fi ma oś i co oznacza ten "wąs" na połączeniu konstrukcji z osią wózka,po trzecie-Twoje siedzisko będzie na pochyłości i "wyprostowanie" tego to dodatkowy materiał,waga,robota....

[ Dodano: 2011-11-13, 02:24 ]
jaka jest średnica Twoich kół z napompowanymi oponami ?
nie spiesz się,powoli-powstanie dobry wózek,bez błędów i mocny.
poz.

Tagi:

Autor tematu
dunkan
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 20

Post napisał: dunkan » 13 lis 2011, 02:39

Zobacz TU siedzisko jest pochyłe
a ten "wąs" to połączenie oś kół z ramą.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jacek-1210 » 13 lis 2011, 21:56

Jak dla mnie to ta oś jest trochę przekombinowana: oś raczej nie przenosi wielkich sił na ugięcie - to musi utrzymać siedzisko - obciążone są jedynie końce osi. Ja na oś dałbym rurę 20-25mm a na końcach albo wprasował albo wspawał stalowe tulejki na ośki kół albo podtoczyć tulejkę z osią a zdejmowane byłoby koło z samą piastą (nie wiem jakie są typowe rozwiązania). Poza tym rurka 40mm na korpus wózka to naprawdę solidna rurka - prawdopodobnie wystarczyłaby mniejsza średnica rurki, ale to trzebaby policzyć - ja tego niestety nie potrafię :neutral: (ten wózek który ostatnio pokazywałeś jest chyba z aluminium - dlatego takie grube rurki)
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

mariuszbroda

Post napisał: mariuszbroda » 13 lis 2011, 21:58

Dobrze,przejrzałem...
to są wózki raczej wyczynowe,w nich różne dziwne rzeczy mają rację bytu.
Rozumiem,że wózek będzie Ci służył do więcej niż tylko sprawnego przemieszczania się?
Jeżeli taki wózek chcesz mieć i pewne rzeczy już od nich kupiłeś więc trzeba rozkminić cały ich projekt,wyrób-oczywiście nie żeby skopiowć :???: ....znaleźć słabe strony(zawsze takie są) i zrobić dla siebie lepiej.
Wydaje mi się,że tam jest rura fi 38(ta główna),ale to wózki,wynika z ich opisu, do zajechania w sporcie,wszystko podwojone.
Powinieneś tu kolegom napisać bez skrępowania do czego Twój wózek ma być-wtedy trzeba podejść mocno specjalistycznie,żeby maxymalnie zneutralizować Twoją niepełnosprawność.
W każdym razie te wózki są ciekawe i pewnie bardzo drogie....sam fakt,że cena na zapytanie,a odpowiedź zapewne niejednoznaczna i pełna uwarunkowań(czytaj ściemnianie)
Dodatkowo jestem pewien,że żadnego wózka fizycznie do kupna nie ma...
Trzeba wdać się w długie i nerwowo wyczerpujące rozmowy,bo nie z wykonawcą tylko z handlowcami,którzy mają przepięknie opanowaną nic nie znaczącą nowomowę...
Konkludując masz rację...wózek trzeba zrobić samemu żeby zachować więcej zdrowia.
Pozdrawiam.

Autor tematu
dunkan

Post napisał: dunkan » 13 lis 2011, 22:23

Generalnie wózek ma być i do poruszania się w domu i w terenie dlatego ma mieć wymienne koła. Koła do poruszania się po domu mają szybkozłączki 12mm a te koła na teren mają ośki stałe 16mm dlatego wykombinowałem te tuleje z kapturem żeby można było dość łatwo wymieniać koła.

A dlaczego uparłem się na grubsze rurki ano dlatego że połamało się już podemną wiele wózków takie wózeczki z cienkimi rurkami nadają się do jazdy w szpitalu i po domu a nie w terenie gdzie bardzo często trzeba zeskakiwać na tylnych kołach z krawężników o wysokości 20cm albo jadąc wieczorem nagle przednie koło wpada w dziurę i nagle zatrzymuje się wózek i jak taka 25mm rurka ma wytrzymać moją ponad 100kg wagę poruszającą się około 10km/h. Teraz rozumiecie dlaczego uparłem się na grubsze rurki. Tradycyjne wózki waża około 17kg mój będzie wiele lżejszy i bardziej wytrzymały.

Jeśli chodzi o te wózki z linku to są normalne wózki aktywne dla ludzi poruszających się w terenie.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 14 lis 2011, 09:15

Rozumiem. Rurka 40 to solidna rurka. Ten przedni pałąk ma służyć do ochrony nóg przed kontuzjami ? Ze zwykłym gięciem będzie problem, chyba jedyne wyjście to ponacinać ją z jednej strony w miejscu gięcia (powycinać takie kliny z jednej strony), wtedy zagiąć i pospawać to co poprzecinane. Trochę upierdliwa robota jesli chce się zrobić to w miarę ładnie, ale da się. Musisz przemyśleć mocowanie osi do konstrukcji - to co na rysunku (nie podałeś wymiarów tych rurek) wygląda zbyt wątle w porównaniu do reszty konstrukcji. Czy to ma być sztywna konstrukcja przestrzenna czy jeszcze jakoś składana (widziałem że są jakieś takie bok-do-boku składane wózki) ?

Autor tematu
dunkan

Post napisał: dunkan » 14 lis 2011, 19:04

Jaki mniej więcej może być promień w milimetrach gięcia rury na tym zdjęciu
Obrazek

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 14 lis 2011, 21:49

Tak na moje oko ok. 150-170mm. Ale może trochę się mylę

zdzicho
Posty w temacie: 3

Post napisał: zdzicho » 14 lis 2011, 22:32

Ja ,z proporcji do średnicy koła, oceniam na ok 100.

mariuszbroda

Post napisał: mariuszbroda » 14 lis 2011, 23:40

nie da rady załącznika....też tak macie dziś?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”