Jakie aluminium.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Kolego, może podaj skąd dokładnie jesteś, bo określenie "z kraju" to za mało, a wtedy może ktoś poda gdzie mógłbyś zakupic materiały. Ja mogę tylko napisać, że raczej nie każdy spawacz będzie w stanie położyć takie spawy jak na zdjęciach w 100% pewnie, żebyś bez obaw mógł na takim wózku szaleć
. Szczególnie na cienkościennych profilach. Z drugiej strony zastanawiam się, co w takim wózku może kosztować 17000 złotych
. Rozumiem, projekt, myśl, idea, stal wysokostopowa, ale tyle kasy ?
A jak już podasz dane, to może okazać się, że któryś z forumowych kolegów pomoże Ci za niewiele więcej niż przysłowiowe "Bóg zapłać"

A jak już podasz dane, to może okazać się, że któryś z forumowych kolegów pomoże Ci za niewiele więcej niż przysłowiowe "Bóg zapłać"

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
Fakt, piekny sprzęcik, ale... waży jedynie kilogram mniej od tego który opisywał Mariuszbroda. Póki więc nie jesteś zawodowcem to trzeba lubić co sie ma
. Tak na szybko wysokostopową którą podawał Mariuszbroda (0H18N9) kupisz choćby tutaj: http://www.mkolor.pl/sklep/?module=Arty ... cur_set=10 brać, wybierać i przebierać. Nie każdy to powygina i pospawa, ale może koledzy coś podpowiedzą ?
Ewentualnie coś jeszcze tutaj znalazłem : http://www.bimotech.pl/ jeśli chcesz zainwestować w tytan, wolfram i molibden

Ewentualnie coś jeszcze tutaj znalazłem : http://www.bimotech.pl/ jeśli chcesz zainwestować w tytan, wolfram i molibden

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
Witam,
tigiem spawany,na automatach(widać),rurki calowe, kij z nimi,metryczne robić....3 rodzaje fi 16X1,5...fi 20X2(bo w nią pięknie się wsuwa fi 16) i fi 25X1,5.
Na tubie masz jak gościu buduje z rurek rower...tego się trzymaj,pachwiny muszą być,spawacz ma być,a nie ten co kupił spawarkę wczoraj...
Taki wózek to jest przemyślana konstrukcja z idealnym środkiem ciężkości wraz z człowiekiem....
żeby zrobić taki wózek trzeba po prostu czysto zerżnąć wymiary i tyle....bo ta cena to jest nieprawda na świecie,tam człowiek dostaje taki wózek,bo płaci budżet,a tu mają Cię w du***.PFRON za coś musi żyć i kasę sprawiedliwie dzielić
Cenę przeliczyli po dolarach i każdy po drodze dorzucił.
Dasz radę organizacyjnie to taki wózek zrobiony będzie lepszy od oryginału...
jeden warunek...to poważna sprawa i poważna robota.
O materiale musi decydować człowiek,który powie,że zrobi i będzie wiarygodny.
Pozdrawiam.
tigiem spawany,na automatach(widać),rurki calowe, kij z nimi,metryczne robić....3 rodzaje fi 16X1,5...fi 20X2(bo w nią pięknie się wsuwa fi 16) i fi 25X1,5.
Na tubie masz jak gościu buduje z rurek rower...tego się trzymaj,pachwiny muszą być,spawacz ma być,a nie ten co kupił spawarkę wczoraj...
Taki wózek to jest przemyślana konstrukcja z idealnym środkiem ciężkości wraz z człowiekiem....
żeby zrobić taki wózek trzeba po prostu czysto zerżnąć wymiary i tyle....bo ta cena to jest nieprawda na świecie,tam człowiek dostaje taki wózek,bo płaci budżet,a tu mają Cię w du***.PFRON za coś musi żyć i kasę sprawiedliwie dzielić

Cenę przeliczyli po dolarach i każdy po drodze dorzucił.
Dasz radę organizacyjnie to taki wózek zrobiony będzie lepszy od oryginału...
jeden warunek...to poważna sprawa i poważna robota.
O materiale musi decydować człowiek,który powie,że zrobi i będzie wiarygodny.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Jeśli jesteś z Lublina to http://www.tabal.pl/dunkan pisze:Dobra mówicie że stalowe będą dobre to powiedźcie mi jeszcze gdzie dostanę takie rurki czy pospawa mi to każdy spawacz czy specjalista i gdzie mi mogą powyginać takie rurki.
Mają wszystkie materiału kolorowe. Nawet waterjet i wytną ci formatki nawet ze szkła

-
Dunkan jest z Lubina, to tak bliżej Mariuszabrody
. Dunkan, w Lubinie w internecie nic nie znalazłem, musisz szukać Legnica lub Wrocław: gięcie rur z nierdzewki i spawanie TIG. Ewentualnie mógłbyś spróbować skontaktować się z WZL w Bydgoszczy - oprócz obsługi wojska budują też małe ultralajty, mają wiedzę, doświadczenie i niezbędne zaplecze, zapewne są w stanie wiele doradzić, gdybyś przesłał im rysunki może zrobiliby to sprawnie i dobrze i za "niezaduże" pieniądze
pzdr

pzdr

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Mogę pomóc z gięciem rurek, fi20 oraz fi 25, dostępne promienie dla fi 20 to 62,5 po osi oraz dla fi 25mm 50mm po osi rurki. Tyle, że solidny projekt musi być. W razie potrzeby kontaktuj się na pw. Jeśli chcesz to zrobić dobrze, to zacznij od projektu. Proponuję programy typu solid edge, solid works, inventor. Potem jak już sobie coś zaprojektujesz to skonsultuj to z kimś kto liczy wytrzymałości na komputerze - powie ci gdzie dodać a gdzie ująć lub jak zmienic konstrukcje. Potem wez się dopiero za produkcję.
-
Tak w prosty sposób: aluminium tym różni się od "nierdzewki", że przy silniejszym zderzeniu wózków ten z aluminium powygina się i już tak zostanie, a przy próbie prostowania może popękać, natomiast ten z nierdzewki bedzie trochę jak sprężyna: odkształci się a potem powróci do pierwotnego stanu. Oczywiście są siły które mogą powyginać i wózek z nierdzewki, ale to są na ogół dużo większe siły niż w przypadku aluminium