Idzie zima, czas na ogrzewanie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
ja zrobiłem 2,5m wysoki i 14cm x 14cm przekrój komin.
Dodatkowo przyspawałem radiatory do niego i je osłoniłem na jednej ściance żeby odzyskać ciepło z niego. A to powietrze następnie wpada pomiędzy osłony pieca a piec właściwy i na wylocie mam temperaturę ok 150C. Piec ma co prawda 8kw a warsztat ok 100m ale temperatura trzyma się w zakresie 19...21C.
Nadmuch tego powietrza załatwia zwykły wentylator z piecy CO i powietrze podawane jest od górnej części komina i leci w dół a to powoduje łatwe i bardzo szybkie rozgrzewanie się go.
to jest taki mój wynalazek ale jak na moje potrzeby się sprawdza idealnie. Teraz będzie drugi rok jak to będę testować.
Dodatkowo przyspawałem radiatory do niego i je osłoniłem na jednej ściance żeby odzyskać ciepło z niego. A to powietrze następnie wpada pomiędzy osłony pieca a piec właściwy i na wylocie mam temperaturę ok 150C. Piec ma co prawda 8kw a warsztat ok 100m ale temperatura trzyma się w zakresie 19...21C.
Nadmuch tego powietrza załatwia zwykły wentylator z piecy CO i powietrze podawane jest od górnej części komina i leci w dół a to powoduje łatwe i bardzo szybkie rozgrzewanie się go.
to jest taki mój wynalazek ale jak na moje potrzeby się sprawdza idealnie. Teraz będzie drugi rok jak to będę testować.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Piec ma 40kw ponieważ tyle było na tabliczce znamionowej, koza była największa z allegropabloid pisze:
Zatem piec ten nie ma prawa mieć 40kW, albo koza była gigantyczna![]()

Dzięki wielkie sprawdzę ten temat.Maq pisze:Kolego jeżeli masz już piec, to może warto pomyśleć o jakiejś nagrzewnicy wodnej. Do wysokich pomieszczeń z tego co się rozptytwałem najlepsze jest ogrzewanie nadmuchowe.
Właśnie dlatego chce założyć nadmuch wraz ze sterownikiem żeby kocioł był cały czas zamknięty a powietrze dochodziło tylko wtedy gdy temperatura się obniży.jacek-1210 pisze:Mała uwaga: przy takim dużym kotle zadbaj żebyś miał trochę wody w układzie, albo jakiś zbiornik buforowy, bo inaczej może być Ci ciężko nad tym kotłem zapanować jak już się w nim zdrowo "nabuzuje"
Przekrój komina robię taki sam jak wyjście z pieca. Może jakieś zdjęcie jeśli można? Wszelkie pomysły mile widziane.cnccad pisze:ja zrobiłem 2,5m wysoki i 14cm x 14cm przekrój komin.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-10-24, 20:42 ]
haha u mnie we wszystkich serwisach, u mechaników przepracowany olej sprzedaje się w mgnieniu oka, duży popyt na to jest na biednym wschodzie, oczywiście za darmo nie oddają. Kolega ma taki kociołek na olej zrobiony z butli po LPG ciepło to daje ale mocno brudzi dach i śmierdzi na podwórku, znając moich sąsiadów zaraz bym miał ekologów na karkumariuszbroda pisze:Witam,
kup webasto,takie DDR dawne,od koparki jest,za stówe kupisz...
następnie kup beczkę stalową i grzałkę 500 Watt starczy,następnie pojedź do wymieniaczy oleju silnikowego i weź olej zużyty..
podgrzej go w beczce i zapodaj na webasto...w miejsce drogiej ropy,
możesz na tej hali w koszulce chodzić...idzie oleju 0,5 litra na godzinę(w sumie darmowego)...jedyny mankament to będziesz z czasem trochę głuchy,ale z tego są same korzyści...![]()
Nikomu nie mów,bo ci od oleju kasę zaczną brać...![]()
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2011-10-24, 01:17 ]
aha,jak baniak z olejem postawisz wysoko-pójdzie grawitacyjnie,a przed webastem zastosuj podgrzewacz oleju napędowego od diesla,taki elektryczny ma 100 watt-masz jeszcze taniej...bez grzania oleju w całej beczce...
olej,który zgromadzisz należy odstać i zebrać od góry...na dole będzie galareta(niedobra)

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
IMPULS3 pisze:Jak najbardziej tak. A najtaniej to jakaś chlodnica z samochodu osobowego, ciężarowego czy ciągnika podlączona do pieca a za nią wentylator i gotowe.Maq pisze:Do wysokich pomieszczeń z tego co się rozptytwałem najlepsze jest ogrzewanie nadmuchowe.
Mam właśnie kilka chłodnic z motocykli już nie nadających się do chłodzenia silnika ponieważ mocno pogięte ale przepływ mają, jeszcze chyba 2szt radiatorów z dużych chłodziarek w których są przewody miedziane tylko nie wiem jeszcze jak je połączyć z rurą stalową(być może wyprodukuje jakies mufki zaciskowe z o-ringiem), wentylatory również do nich posiadam

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Taa kurna nic nie dymi webasto,zmarnowany jak 150-mówię Ci...
te Twoje,co widziałeś dupki to idą na spalaniu niecałkowitym-wyśmiej się z nich,ich rura,co odprowadza spaliny jest ciepła,a moja rura ma 300 stopni
w czym problem,ano mają zasmolone webasta,bo to szybko się dzieje..
bo należy umieć zapalić takie webasto,ano palnik tlen-acetylen rano do ręki i wykręcamy świecę żarową i grzejemy do czerwoności odrzutnik,szybko wkręcamy świecę(tylko służy do zatkania tej dziury) i jazda...startuje i powietrze gorące ma więcej niż 100,bo rękę parzy.
U mnie za warsztatem mieszkała taka baba,co mi mój komin obserwowała
i dawaj jakby co to heja z mordą,tak,że moja spalina musi błękitna być..
Pozdrawiam.
te Twoje,co widziałeś dupki to idą na spalaniu niecałkowitym-wyśmiej się z nich,ich rura,co odprowadza spaliny jest ciepła,a moja rura ma 300 stopni

w czym problem,ano mają zasmolone webasta,bo to szybko się dzieje..
bo należy umieć zapalić takie webasto,ano palnik tlen-acetylen rano do ręki i wykręcamy świecę żarową i grzejemy do czerwoności odrzutnik,szybko wkręcamy świecę(tylko służy do zatkania tej dziury) i jazda...startuje i powietrze gorące ma więcej niż 100,bo rękę parzy.
U mnie za warsztatem mieszkała taka baba,co mi mój komin obserwowała

Pozdrawiam.