nie jest aż tak źlechaos pisze:Ceny silników z momentem ponad 1Nm zaczynają się od około 1700zł netto. Do tego dochodzi jeszcze enkoder za kolejne 300-500zł.

silnik AC 1,27Nm 3000/5000 rpm z enkoderem 2500ppr ok. 1000 zł netto
do silnika AC (czy BLDC) niestety trzeba coś droższego niż UHUvector11 pisze:silnik AC 1,27Nm 3000/5000 rpm z enkoderem 2500ppr ok. 1000 zł netto
sorry - zaznaczyłem... i automat do cytowania jakoś tak to ustawiłchomikaaa pisze:ja nic takiego nie pisalem o serwach AC
Krokówka 1,89 Nm przy niezbyt dużej prędkości (około 200 obr/min) ma moc mniejszą niż 8W i ze wzrostem prędkości moc leci na pysk.2. Jak wg Ciebie ma się serwo 0.38 Nm do 1.89 Nm krokowca?
3. Jeśli nijak, to podawane powyżej porównanie cenowe jest takie sobie...
PS. Nie jestem stronnikiem krokowców, ale coś mi mówi, że porównanie powyższe, zwłaszcza na przykładzie ruchów jałowych ma się do siebie niebardzo.
Ten potencjometr jest elementem układu do ochrony nadprądowo zwarciowej, i nie służy do ograniczania momentu.faniron tu wartosc pradu ustawiasz potencjometrem a od pradu zalezy dopiero moment nastawy programowe maja sie nijak do ustawien pradu przeanalzuj dzialanie ukladu to zrozumiesz http://www.cnczone.com/fo...ead.php?t=14217 tu masz na fotce taki kwadratowy potencjometr niebieski ze sruba u gory i nim ograniczasz prad a przez to moment
Posów na pryzmach, śruba trapezowa skok 3 mm. Po dokręceniu elementów kasujących luzy strasznie ciężko wszysto chodzi. Przekładnia pasowa 1:2.4. Silnik nie ma wbudowanej przekładni. W załączeniu fotki i wykres zależniści momentu od obrotów dla tego serva.moglbys rzucic jakis wykres przedstawiajacy zaleznosc momentu od obrotow dla tego serwonapedu? i w ogole jaies zdjecie tegoz silnika? jakie jest skosk sruby i jakie przelozenie dales meidzy nia a silnikiem? czy silnik ma wbudowana przekladnie redukujaca obroty?
czyli prosto to ujmujac, jesli obciazenie bedzie duze, to silnik starsznie zwolni, ale i tak bedzie dazyl do tego, zeby trafio w zadane polozenie? pomijajac skrajne wypadki, typu kolizja itd.faniron pisze:Ten silnik przy U 45V ma 160W, a przy 60V 213W, więc z tąd te rozmiary. Rośnie obciążenie - rośnie moment i maleje prędkość.
[fade][center]MAŚĆ![/center][/fade]faniron pisze: Robiłem taki test przez kilka godzin. Poza polem pracy ustawiłem czujnik. Potem maszyna pracowała przez kilka godzin. Po skończonej pracy kontrola. Wraca w to samo miejsce