Kondensator elektrolityczny w zasilaczu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
boni: mam ten komfort, ze zamiast lupy moge uzyc oscyloskopu i zapewniam cie ze jesli dla ciebie 20khz to dosc duzo, to sa uklady przetwornic ktore pracuja nieco wyzej - tak 50 razy wyzej... jak mowie ze przebieg pradowy jest dyskretny i nie przeladujesz kobyly sztuk 1 w odpowiednio krotkim czasie (nawet jesli to glupie 20khz) aby temu zapobiec
jesli dla ciebie kondensator ma jedynie pojemnosc i napiecie pracy to trudno
ponadto - mowisz o chopperze, slicznie, dajacym 6A na faze, cudnie wrecz, przy 36V no miodzio, w mikrokroku? to ja cie przepraszam to ile ten silnik ma dostac pradu przy przejsciu przez pelny krok?
siadz sobie z oscyloskopem, wypraktykuj co daje kobyla jako filtr napieciowy - nie wierzysz mi to twoj problem, mozesz albo tkwic w swej niewiedzy, albo zapoznac sie z faktami
ale... ja rozumiem ze czlowiek szuka lepszych rozwiazan...
ponadto - mowisz o chopperze, slicznie, dajacym 6A na faze, cudnie wrecz, przy 36V no miodzio, w mikrokroku? to ja cie przepraszam to ile ten silnik ma dostac pradu przy przejsciu przez pelny krok?
siadz sobie z oscyloskopem, wypraktykuj co daje kobyla jako filtr napieciowy - nie wierzysz mi to twoj problem, mozesz albo tkwic w swej niewiedzy, albo zapoznac sie z faktami
ale... ja rozumiem ze czlowiek szuka lepszych rozwiazan...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Ja mam coś takiego, schemat jest niedopracowany graficznie ,ale to działa bo sprawdziłem.
Najpierw pojawia się 5 V po bardzo krótkim czasie włącza sie przekażnik i załącza zasilanie końcówki mocy .Jeśli zaniknie napięcie wejściowe przekażnik jest rozłączany a +5V jest jeszcze przez chwilę (czas zależy od pojemności kondensatora ) .
Układ jest prosty do bólu ,zależało mi na pokazaniu ,że na kilku elementach też można.
Najpierw pojawia się 5 V po bardzo krótkim czasie włącza sie przekażnik i załącza zasilanie końcówki mocy .Jeśli zaniknie napięcie wejściowe przekażnik jest rozłączany a +5V jest jeszcze przez chwilę (czas zależy od pojemności kondensatora ) .
Układ jest prosty do bólu ,zależało mi na pokazaniu ,że na kilku elementach też można.
- Załączniki
-
- schemat_zasilacza2.jpg (29.29 KiB) Przejrzano 1199 razy
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 19
Witam.
Ja po wstępnych próbach doszedłem do wniosku ze zastosuje jedna sztukę napięcie na wyjściu 29 V.
Nie ma sensu używać dwóch elektrolitów zmniejszając pojemność.
Moja sztuka ładuje się około 5 sekund prądem 1 A do pełnego napięcia.
Pozdrawiam
Dali
No to superInformuję kolege DALI że kondensatory doszły i coż są ogromne jak jak...no..dzięki

Ja po wstępnych próbach doszedłem do wniosku ze zastosuje jedna sztukę napięcie na wyjściu 29 V.
Nie ma sensu używać dwóch elektrolitów zmniejszając pojemność.
Moja sztuka ładuje się około 5 sekund prądem 1 A do pełnego napięcia.
Pozdrawiam
Dali
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
1. Każdy gupi ma oscyloskop nawet ja, siedzę nad krokówkami i serwami od czasu do czasu, nie tylko nad zasilaczami i audio.candle pisze:boni: mam ten komfort, ze zamiast lupy moge uzyc oscyloskopu i zapewniam cie ze jesli dla ciebie 20khz to dosc duzo, to sa uklady przetwornic ktore pracuja nieco wyzej - tak 50 razy wyzej... jak mowie ze przebieg pradowy jest dyskretny i nie przeladujesz kobyly sztuk 1 w odpowiednio krotkim czasie (nawet jesli to glupie 20khz) aby temu zapobiec
2. Nie epatuj mnie 50x większymi częstotliwościami przetwornic, tylko ustosunkuj się do tego co wyciąłeś - maszyna XYZ, 3x slow jog, 95Hz, 100Hz i powiedzmy 66Hz nałożony na chopper, na jeden zasilacz. Czym na oscyloskopie różni się tak strasznie od audio, że "nie robicie audio"???
3. Co ma obciążenie do prędkości ładowania kondensatora, do "przeładowywania"? Znaczy, twoim zdaniem, obciążenie _powino_ albo _musi_ odczuwać ładowanie? Bo zasilacz to nie tylko kondensator, chociaż jego się czepiacie.
4. Co ma full half czy mikro step do 36V/6A RMS, przecież piki to inna bajka.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Kondensator oprócz pojemności ma jescze indukcyjność ,którą czasami trzeba brać pod uwagę .Boni nie ma się co podniecać wylicz jaka wg Ciebie powinna być pojemność kondensatora ,która będzie odpowiednia z ekonomicznego punktu widzenia. Jaki będzie przyrost momentu silnika np. z listy społecznej jeśli tętnienia napięcia zmniejszy się o dwa trzy wolty Umax=34V .