candle pisze:ja pozwole sobie podzielic opinie kolegi adalber'a
nikt z was nie buduje wzmacniacza audio, co wiecej - uklady ktore budujecie maja uklady regulujace prad w cewkach silnikow dyskretnie - tj albo on tam jest albo go nie ma - liczy sie wartosc skuteczna
[...]
jesli ktos sie czuje urazony - nie taki mialem zamiar, ale akurat na elektronice to znam sie dosc dobrze i tego typu podchody dzialaja na mnie jak plachta na byka
Ja widocznie się nie znam na elektronice tak jak ty, bo na mnie kolejne PRZECIWSTAWIANIE audio vs. sterowaniem krokówką działa jak płachta na byka. Jakie regulowanie "dyskretne"?? Chopper 15 czy 20 kHz dający powiedzmy 6A z 36VDC na fazę, na całkiem solidne indukcyjności, modulowany pół- czy mikrokrokiem na slow jog'u na 100Hz to jest "sterowanie dyskretne", jest albo nie ma?

Szczególnie jak jedzie np. slow jogiem 3 silniki na raz i każdy ma nieco inną prędkość? Nałóż to wszystko na jeden zasilacz, to nawet z lupą nie zobaczysz dyskretnych prądów, "jest albo go nie ma", i jednak wolę w takich warunkach mieć więcej kondensatorów niż parę tysięcy uF, bo trochę za mało w audio, to tylko trochę gorsze brzmienie, w CNC na krokówkach to kosztuje wyrzucony w błoto materiał.