Frezarka CNC do gitar elektrycznych

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Pi-Vo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Frezarka CNC do gitar elektrycznych

Post napisał: Pi-Vo » 07 paź 2011, 18:28

Jako komlpetny nowicjusz w temacie prosiłbym o określenie założeń konstrukcyjnych frezarki CNC do frezowania korpusów i szyjek gitar elektrycznych. Wchodzi w grę frezowanie drewna tj. klon, jesion, olcha, mahoń, lipa. Co do obszaru roboczego myślę że wystarczy taki jak tu http://www.akcesoria.cnc.info.pl/projekty_maszyn.htm mały ploter frezujący. Czy posostałe parametry poza obszarem roboczym tej maszyny bedą wystarczające, czy jestem w błędzie? Jak określić potrzebną wielkość, moc silników i elektrogłowicy frezującej? Jakich frezów najlepiej używać? Podany zakres osi Z wynosi 70mm, czy rzeczywiście w twardym drewnie da radę ta maszyna frezować na taką głębokość? Jakich silników i elektrogłowicy takie frezowanie by wymagało?

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 07 paź 2011, 19:07

witam.
jedno sprostowanie - 70mm to zakres pracy a nie głębokość frezowania :shock:
konstrukcja nie musi być strasznie dokładna - na poziomie 0.01mm .
pomyśl najpierw nad programem w którym zrobisz projekt - tu może być mina .
i tak będziesz musiał dojechać ręcznie z uwagi na to że taka frezarka pracuje warstwami .
trochę wgłąb i objazd - i tak dalej .
wycinanie komór pod przetworniki itp - jak najbardziej .
jak mogę coś doradzić - poczytaj forum znajdziesz sporo materiałów do przemyśleń .
jak nie chcesz się bawić elektroniką tylko coś naprawdę frezować to kup na allegro gotowy zestaw - silniki , stery , zasilacz , itp .
taniej wyjdzie niż dłubanie tygodniami ( jak dobrze pójdzie ) w płytkach .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Pi-Vo
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pi-Vo » 07 paź 2011, 21:16

W sumie elektroniką się nie przejmuję, na dobrą sprawę sterownik mogę zrobić sam bo akurat jestem elektronikiem (tak swoją drogą Twój nick kojarzę z Elektrody). Bardziej mnie interesuje mechanika takiej frezarki. Czyli jak silne maja być silniki poszczególnych osi, elektrowrzeciona, wytrzymałość prowadnic, łożysk. Czy taka frezarka jaką podałem w linku da radę frezować w drewnie na głębokość min. 45mm?.Jakie muszą być silniki i elektrowrzeciono żeby podołać. Co masz na myśli że wnęki pod przetworniki (mostek Floyd, elektronika też oczywiście, gniazdo gryfu) da radę, a sam obrys korpusu nie? W tamtej frezarce z linka jest podana dokładność 0,1mm a nie 0,01 i uważam że to wystarczy z zapasem, bo lepsza w drewnie i tak nie jest osiągalna. Oczywiście wiem że taki korpus trzeba ręcznie wykończyć ale frezarka załatwia większość trudnej, precyzyjnej obróbki. Napatrzyłem się filmów jak to robią w fabryce Fendera w Coronie i Fujigen w Japonii. Jeśli taka frezarka jest w zasięgu ręki to można dobrze i łatwo robić takie rzeczy. Program w jakim chciałbym robić sam projekt to Autocad choć może być inny jeśli ktoś doświadczony by zasugerował i uzasadnił dlaczego. Mam kolegę który posiada frezarkę CNC, on zajmuje się reklamami. Nie widziałem jeszcze tej frezarki, spotkaliśmy się na mieście i mówił że jego frezarką korpusy dałoby się frezować. On wszystko robi w Corelu i mówi że pliki z Corela konwertuje do formatu swojej frezarki. Chyba wybiorę się do niego i zobaczę jak to działa. Może coś mi się rozjaśni.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kak » 09 paź 2011, 01:57

Na filmie zneca sie na wrzecionie Kress 800W ale wiem ze i Kressa 1050W tez uzywa.
To byla jego pierwsza próba. Teraz troche wolniej to robi. Poza tym naped ma na serwach.
3Nm krokowce na pewno wystarcza. Wszystko zalezy jak szybko chcesz obrabiac.
Pisze 3Nm bo z innymi nie mialem do czynienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”