Frezarka CNC do gitar elektrycznych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Frezarka CNC do gitar elektrycznych
Jako komlpetny nowicjusz w temacie prosiłbym o określenie założeń konstrukcyjnych frezarki CNC do frezowania korpusów i szyjek gitar elektrycznych. Wchodzi w grę frezowanie drewna tj. klon, jesion, olcha, mahoń, lipa. Co do obszaru roboczego myślę że wystarczy taki jak tu http://www.akcesoria.cnc.info.pl/projekty_maszyn.htm mały ploter frezujący. Czy posostałe parametry poza obszarem roboczym tej maszyny bedą wystarczające, czy jestem w błędzie? Jak określić potrzebną wielkość, moc silników i elektrogłowicy frezującej? Jakich frezów najlepiej używać? Podany zakres osi Z wynosi 70mm, czy rzeczywiście w twardym drewnie da radę ta maszyna frezować na taką głębokość? Jakich silników i elektrogłowicy takie frezowanie by wymagało?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
jedno sprostowanie - 70mm to zakres pracy a nie głębokość frezowania
konstrukcja nie musi być strasznie dokładna - na poziomie 0.01mm .
pomyśl najpierw nad programem w którym zrobisz projekt - tu może być mina .
i tak będziesz musiał dojechać ręcznie z uwagi na to że taka frezarka pracuje warstwami .
trochę wgłąb i objazd - i tak dalej .
wycinanie komór pod przetworniki itp - jak najbardziej .
jak mogę coś doradzić - poczytaj forum znajdziesz sporo materiałów do przemyśleń .
jak nie chcesz się bawić elektroniką tylko coś naprawdę frezować to kup na allegro gotowy zestaw - silniki , stery , zasilacz , itp .
taniej wyjdzie niż dłubanie tygodniami ( jak dobrze pójdzie ) w płytkach .
pozdrawiam .
jedno sprostowanie - 70mm to zakres pracy a nie głębokość frezowania

konstrukcja nie musi być strasznie dokładna - na poziomie 0.01mm .
pomyśl najpierw nad programem w którym zrobisz projekt - tu może być mina .
i tak będziesz musiał dojechać ręcznie z uwagi na to że taka frezarka pracuje warstwami .
trochę wgłąb i objazd - i tak dalej .
wycinanie komór pod przetworniki itp - jak najbardziej .
jak mogę coś doradzić - poczytaj forum znajdziesz sporo materiałów do przemyśleń .
jak nie chcesz się bawić elektroniką tylko coś naprawdę frezować to kup na allegro gotowy zestaw - silniki , stery , zasilacz , itp .
taniej wyjdzie niż dłubanie tygodniami ( jak dobrze pójdzie ) w płytkach .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
W sumie elektroniką się nie przejmuję, na dobrą sprawę sterownik mogę zrobić sam bo akurat jestem elektronikiem (tak swoją drogą Twój nick kojarzę z Elektrody). Bardziej mnie interesuje mechanika takiej frezarki. Czyli jak silne maja być silniki poszczególnych osi, elektrowrzeciona, wytrzymałość prowadnic, łożysk. Czy taka frezarka jaką podałem w linku da radę frezować w drewnie na głębokość min. 45mm?.Jakie muszą być silniki i elektrowrzeciono żeby podołać. Co masz na myśli że wnęki pod przetworniki (mostek Floyd, elektronika też oczywiście, gniazdo gryfu) da radę, a sam obrys korpusu nie? W tamtej frezarce z linka jest podana dokładność 0,1mm a nie 0,01 i uważam że to wystarczy z zapasem, bo lepsza w drewnie i tak nie jest osiągalna. Oczywiście wiem że taki korpus trzeba ręcznie wykończyć ale frezarka załatwia większość trudnej, precyzyjnej obróbki. Napatrzyłem się filmów jak to robią w fabryce Fendera w Coronie i Fujigen w Japonii. Jeśli taka frezarka jest w zasięgu ręki to można dobrze i łatwo robić takie rzeczy. Program w jakim chciałbym robić sam projekt to Autocad choć może być inny jeśli ktoś doświadczony by zasugerował i uzasadnił dlaczego. Mam kolegę który posiada frezarkę CNC, on zajmuje się reklamami. Nie widziałem jeszcze tej frezarki, spotkaliśmy się na mieście i mówił że jego frezarką korpusy dałoby się frezować. On wszystko robi w Corelu i mówi że pliki z Corela konwertuje do formatu swojej frezarki. Chyba wybiorę się do niego i zobaczę jak to działa. Może coś mi się rozjaśni.