Maktek 750x250,czyli "spasiony" Nutool. UPDATE

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 31 sie 2011, 23:20

witam.
szkoda dobrego drewna - zrób solidny stół z kątowników a na blat ze 2 pary starych drzwi od szafy i już .
albo 3 jak masz po wujku :lol:
tylko - dobierz sobie wysokość korbek .
jak zrobisz źle to - albo garbik Ci się wykształci z czasem - albo wzmocnisz mięśnie łydek :lol:
no i nie rób lepiej z przodu nisko poprzeczki - szkoda goleni .
są co prawda lekarstwa ( żele ) na stłuczenia - ale po co iść w koszta ?
pozdrawiam

Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: RomanJ4 » 01 wrz 2011, 00:30

Klocki oczywiście muszą być równe i podstawa również nie może być zwichrowana. miałem na myśli drobne odchyłki i podniesienie maszyny wyżej nad wannę. Łoże małej tokarki choć delikatne ma też swoja sztywność.
Zresztą maszyna nie jest taka wielka i zrobienie prostego blatu to nie aż taki duży problem.

Edit. Pomysł. Aby wyrównać klocki pod tokarkę , gdyby podstawa okazała się lekko zwichrowana wystarczy przykręcone do niej klocki wyrównać od góry przyszlifowując oba na raz papierem założonym na jakąś prosta płytę, deskę, szeroką alu poziomnicę czy coś takiego. Sprawdzić wynik roboty można kładąc na nie taflę szklana (jest na pewno prosta)
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2011, 00:43 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

mała tokarka i ergonomia

Post napisał: pitsa » 01 wrz 2011, 00:40

Tokarkę należy ustawić tak aby najniżej położona korba była na "wysokości łokciowej" czyli około 1000 - 1100mm? Możecie podać na jakiej wysokości osi wrzeciona lub korb względem poziomu własnego łokcia są dla was najwygodniejsze?

Czy wiesz, że obowiązkiem projektanta jest zachowanie człowieczeństwa, tak w procesie produkcyjnym, jaki i w późniejszym eksploatowaniu wytworzonych przez ludzi i dla ludzi wyrobów?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 01 wrz 2011, 00:46

witam.
zależy to oczywiście od wzrostu danego osobnika ( i proporcji ciała ) .
u mnie korbka suportu poprzecznego w pozycji poziomej jest na wysokości 1100mm .
każdy mysi dobrać do siebie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

mariuszbroda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: mariuszbroda » 01 wrz 2011, 00:50

Witam,ja też chciałem podziękować koledze Romanowi za ciekawe linki(kolejny raz).
Jak już wszystko sobie ustawisz i opanujesz tokarkę w stopniu bezpiecznym to przyjdzie czas pomyśleć o uchwycie 4-szczękowym.
Znakomicie rozszerza możliwości tokarki,pokazuję Ci na zdjęciach przykładową operację-wiercenie prostopadle do osi walca.
Oczywiście wszystko musi być przemyślane i bezpieczne,obroty minimalne(brak wyważenia).
Na kilku zdjęciach zobaczysz jak centrycznie zamocować nowy uchwyt,który może nie pasować do Twojego zabieraka.
Jeżeli chodzi o fly cutter to ostrożnie,to samo i bezpieczniej dla tokarza i tokarki robi frez walcowo-czołowy.
Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 01 wrz 2011, 00:54

Podawanie wysokości bezwzględnej od poziomu podłogi raczej mija się z celem, bo tokarze tez są niżsi i wyżsi, i nie każdemu jednakowo będzie pasować.

U mnie pokrętło sanek poprzecznych suportu jest na wysokości ~ 3 palce pod zgiętym łokciem jak stoję prosto, i jest w sam raz.

Zresztą jak za nisko można coś podstawić pod postument czy stół maszyny, a jak za wysoko to kratkę pod nogi tokarza (dodatkowo nie będzie deptał po wiórach).
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
c64club
Posty w temacie: 27
Kontakt:

Post napisał: c64club » 01 wrz 2011, 08:44

Kiedy oglądam filmiki szkoleniowe to dziwię się, że takie cztery szczęki nie były na standardowym wyposażeniu. Chwytanie "kwadratowych" itemów do obróbki - miodzio.

Roman, pomysł z kratką jest tak oczywisty, że aż do łba nie przyszedł. A mam miejsce, więc i kratka powstanie. Na razie muszę tę moją przyszłą "tokarnię" ogarnąć.
Usługi ślusarskie, spawanie (MAG, TIG) Katowice.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 01 wrz 2011, 10:50

Jak się kupuje nowa tokarkę na zachodzie to w wyposażeniu często jest i 4szczękowy (wystarczy popatrzeć na oferty w necie),
http://metalmaster.en.made-in-china.com ... -800-.html
http://metalmaster.en.made-in-china.com ... 632B-.html
http://metalmaster.en.made-in-china.com ... -750-.html
http://metalmaster.en.made-in-china.com ... 0B-2-.html (nawiasem mówiąc piękna tokareczka!)
ale u nas podobnie jak jest np z ciężarówkami dodatkowe wyposażenie firmy dystrybucyjne wyciągają z zestawów i sprzedają osobno. Nikczemność, ale cóż zrobić.
Niektórzy sprzedawcy idą tak daleko, że wyciągają nawet tarcze tokarskie, podtrzymki i inne pierwotnie zestawowe rzeczy!
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
c64club
Posty w temacie: 27
Kontakt:

Post napisał: c64club » 01 wrz 2011, 11:28

Niestety. Sam byłem ciekaw, z czego obiorą mój zestaw. Widziałem już w odpowiedzi na negatywa w Allegro, do Bernardo 700:
Neg: W gratisie miało być 20 kg chłodziwa, ale sprzedający twierdzi, że i tak by mi się do tej tokarki nie przydało, bo ona nie ma systemu chłodzenia
Odp. sprzedawcy: klient nie raczył zauważyć, że w gratisie dostał podtrzymkę stałą i ruchomą.
A na aukcji obie podtrzymki były w zestawie, z resztą w katalogu Bernardo też stoi jak byk, że takowe są.

Z resztą podejrzewam, że pewne rzeczy i tak wyjęto z kompletu i tak jak piszesz, przenioesiono do listy "dopłać nam za to co powinieneś dostać":
http://www.maktek.pl/maszyna-1-0-12-750-tokarkauniwersalnabrmaktektytan700.htm pisze: WYPOSAŻENIE STANDARDOWE
* uchwyt 3-szczękowy ?100 mm
* osłona uchwytu tokarskiego
* kieł stały MT2
* kieł stały MT3
* czterogniazdowy imak nożowy
* osłona przed rozbryzgami chłodziwa
* zespół kół zmianowych
* zbiornik do wiórów
* narzędzia do obsługi
* polska instrukcja (DTR)
* certyfikat CE

WYPOSAŻENIE OPCJONALNE
* uchwyt 4-szczękowy ?100 mm
* tarcza mocująca ?170 mm
* kryza uchwytu tokarskiego ?100 mm
* podtrzymka stała
* podtrzymka ruchoma
* kieł obrotowy MT2
* uchwyt do mocowania tulejek zaciskowych ER25
* uchwyt do mocowania tulejek zaciskowych ER32
* imak szybkowymienny SWH-AA
* uchwyt narzędzia 13x50 typ D
* fabryczny montaż SWH
* cyfrowy odczyt położenia MPA 3-S
* zestawy noży tokarskich

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 01 wrz 2011, 12:09

Nie chcę podbijać, ale tu piękny przykład (na dole) http://amadeal.co.uk/acatalog/Bench_Lathe.html
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”