Witam mam pytanko . W zwiazku z tym ze w pracy miałem mała dyskusje odnosnie pomiaru sondą chciałem rozwiac pewne sprawy.
Otóż chodzi mi o maszynke np. Spinner na HH 620.
Normalnie do pomiaru wpisuje sie wartość długosci narzedzi wraz z oprawka do czoła wrzeciona i sie tą wartosc wpisuje do Tabeli Nazedzi i nastepnie za pomoca cyklu na pomiar dłudosci odmierza sie sonde na laserze.
Dobrym sposobem jak mi sie wydaje po prostu wpisanie w Tabeli Narzedzi "zero" pomiar też jest dokonywane i to troche szybciej poniewaz nie musze suwmiarka mierzyc długosci i jej przepisywac...
Jak ma sie to w Waszym przypadku? W jaki sposób dokonujecie tego typu pomiarów?
Troche "nie numeryczne" wydaje mi sie podejscie do sprawy za kadym razem narzedzia odmierzając "na suwmiarke" (np. jeżeli mamy ich z 18-scie), powino sie wpisac wartosc np. "zero" i tyle...ale nie kazdy był tego zdania.
Zaznaczam ze sonda jest laserowa czyli powinna wychwycic tak czy inaczej czoło narzedzia.
Mam równiez pytanko odnosnie bledów na tego typu maszynie. To już troche inny temat.
Operator dokonywał pomiaru na sondzie laserowej z tego co mówił zle działał potencjometr posuwu roboczego. Wrzeciono z narzedziem zjechało ponizej lasera uszkadzajac go. Powodem moze być tez zabrudzenie sondy? Pozdrawiam..
Pomiar narzedzi za pomoca sondy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W sondzie laserowej BLUM-a na DMC (Sinumerik) tuż przed pomiarem narzędzia sprawdzany jest układ pomiarowy. W razie zabrudzenia/awarii generowany jest alarm.poverejay pisze:Powodem moze być tez zabrudzenie sondy?
Teoretycznie za duży, za mały posuw może mieć wpływ na pomiar ale chyba nie aż tak aby doszło do kolizji.poverejay pisze:zle działał potencjometr posuwu roboczego
Pomiar na maszynie ma wyeliminować pomiar ręczny.poverejay pisze:powino sie wpisac wartosc np. "zero" i tyle
Dla pewności lepiej to sprawdzić w instrukcji. Może być różnie.
-
Wydaję mi się, że wstępne mierzenie narzędzia ma zapobiec uszkodzeniu sondy w przypadku zabrudzenia lasera. A wnioskuje to po sytuacji, w której pomyliłem się o 10 mm ( raczej na plus) przy wpisywaniu wartości z pomiaru ręcznego i potem podczas pomiaru na sondzie wyskakiwał mi alarm (że laser jest zabrudzony). Moja sonda to wspomniany blum, który jest tak inteligentnie umiejscowiony że cała wymiana narzędzi odbywa się nad nim (korpus wymieniacza podczas wymiany podjeżdża na odl 10 mm od sądy) no i oczywiście element łączący czujniki sądy jest na dole, tak żeby w razie, jak coś nie pójdzie podczas pomiaru, na pewno przywalić. Mamy też maszynę gdzie ów element jest z boku więc tam ryzyko uszkodzenia jest znacznie mniejsze.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Pomiar narzedzi za pomoca sondy.
Nie radzę wpisywać zero w tabeli narzędzi...poverejay pisze: Dobrym sposobem jak mi sie wydaje po prostu wpisanie w Tabeli Narzedzi "zero" pomiar też jest dokonywane i to troche szybciej poniewaz nie musze suwmiarka mierzyc długosci i jej przepisywac...
Dlaczego??
Przykład sam podałeś.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Heh sie chyba nie zrozumielismy rc666...przy wpisywaniu zera jest ok mierzy jak trzeba nie ma problemów i dodatkowo nie trzeba czasu tracic na wstepny pomiar na suwmiarke...dyskusja była jedynie czy to jest bezpieczne...narazie jest...a każdy moze miec swój sposób..
"Bum" dla kolesia wynikło z "nieznanych " przyczyn...dochodzimy co i jak..nie moze byc zeby maszyna ot tak sobie pojechala w sonde...
"Bum" dla kolesia wynikło z "nieznanych " przyczyn...dochodzimy co i jak..nie moze byc zeby maszyna ot tak sobie pojechala w sonde...
-
najczęściej używa się frezów 4,6,8,10,12,16,20 , nie trudno podać promień nawet jeśli było ostrzone ,a przecież sonda zmierzy do 0.01mm a długość podaje 99mm no chyba , że mam jakąś dłuższą oprawkę to pisze więcej. Przy tak zwanych "grzybkach " tam to już należy podawać dość dokładnie długość i promień i ilość ostrzy.
Ale jeżeli nie została przecięta wiązka lasera to maszyna jedzie aż przetnie wiązkę.
Ale jeżeli nie została przecięta wiązka lasera to maszyna jedzie aż przetnie wiązkę.