szafski pisze: Mam strasznie duży dylemat czy zainwestować w nową drutówkę i tania używaną tokarkę czy też wypośrodkować wydatki i zainwestować w maszyny używane...
(...)Ten weiler ma sterowanie Sinumerik 810 T. Niestety z sinumerikami nie miałem styczności i w związku z tym moje pytanie - czy to sterowanie jest w miarę dobre?

... tak z ciekawości spytam - chce Pan obsługiwać te maszyny samodzielnie , czy też zatrudni fachowców?.
Obsługa maszyn o różnym sterowaniu jest dość kłopotliwa , chociażby z tytułu posiadania wiedzy / umiejętności w ich programowaniu.
Praca na tokarce nie jest skomplikowana i znajomość G- kodów (moim zdaniem ) całkowicie wystarczy , w przeciwieństwie do obsługi frezarki , gdzie przy produkcji / wykonywaniu (np.) elektrod wskazane byłoby wsparcie programów CAD/CAM.
Jeśli mam Panu doradzić co do zakupu nowych / używanych obrabiarek , to w dalszym ciągu polecam obrabiarki Haas .
Frezarki te w systemie IPS posiadają już możliwość importowania plików .dxf * na podstawie których można wygenerować ścieżkę obróbki.
(*) - opcja , ale moim zdaniem warta dopłaty.
p.s.
W razie pytań ... zapraszam na PW lub na Forum.