Sterownik servomotora na LM628/LM629
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Sterownik servomotora na LM628/LM629
Witam,
czy ktoś budował już może sterownik do silnika DC z encoderem na LM628?
http://www.national.com/pf/LM/LM628.html
Czy działa ze standardowymi wyjściami STEP/DIR? Na jakich scalakach budujecie takie drivery? Na razie planuję wykonać projekt elm-chana, UHU odpada. Dzięki za informacje.
czy ktoś budował już może sterownik do silnika DC z encoderem na LM628?
http://www.national.com/pf/LM/LM628.html
Czy działa ze standardowymi wyjściami STEP/DIR? Na jakich scalakach budujecie takie drivery? Na razie planuję wykonać projekt elm-chana, UHU odpada. Dzięki za informacje.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
nie da sie zrobic sterownika servo na TTL-ach a to dlatego ze uklad bylby zbytnia rozbudowany bo trzebaby program algorytm pid zrealizowac w oparciu o uklady TTL co jest bzdura bo nieekonomiczne nie oplacalne i sie na da itd
jak byloby to takie proste to juz dawno moglbys to kupic w jednej kosci lub w innej postaci
pozostaje tylko mikroprocesor i napisanie wlasnego programu
wg mnie gra warta swieczki jesli sie clowie zna na tym (programowanie) i ma odrobine wiedzy z dziedziny regulatorow
jak byloby to takie proste to juz dawno moglbys to kupic w jednej kosci lub w innej postaci
pozostaje tylko mikroprocesor i napisanie wlasnego programu
wg mnie gra warta swieczki jesli sie clowie zna na tym (programowanie) i ma odrobine wiedzy z dziedziny regulatorow
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Wszystko co da się zrobić, da się zrobić na TTLach, najwyżej się nie opłaci
Na pewno się prfesjonanie nieopłaci jakiekolwiek serwo po step/dir.
chomik (i inni) - jak tylko pada "serwo" to macie na ustach "PID to, PID śmo", macie jakiś przykład fabrycznego serwa, żeby było na nim napisane PID, i były parametry PIDa do ustalenia? Bo jakoś takiego nie widziałem jeszcze, na ogół są parametry rampy, luzów, itp, tyle co w amatorskich programach do krokówek, ekwiwalent uproszczonego PI, i niewiele więcej. To skąd te podobno niezbędne, full wypasione PIDy?

chomik (i inni) - jak tylko pada "serwo" to macie na ustach "PID to, PID śmo", macie jakiś przykład fabrycznego serwa, żeby było na nim napisane PID, i były parametry PIDa do ustalenia? Bo jakoś takiego nie widziałem jeszcze, na ogół są parametry rampy, luzów, itp, tyle co w amatorskich programach do krokówek, ekwiwalent uproszczonego PI, i niewiele więcej. To skąd te podobno niezbędne, full wypasione PIDy?