Uklad chlodzenia mokrego chinczyka?

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Bartul
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Bartul » 01 lip 2011, 13:19

Oczywista sprawa jak w domu to się mija z celem ,to była propozycja wydajności pompy do ceny a zwłaszcza generowanego ciśnienia można szukać czegoś innego, pompa c.o była by niezła ale boje się ze przy tak małych średnicach przewodów jej wydajność będzie mała no i cena dość wysoka.

Tagi:

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: podrzeźbi » 02 lip 2011, 01:40

Pompki z plastikowymi trybikami wymiękną przy temperaturze powiedzmy 50 st. A przecież jeżeli ma to ciężko pracować powiedzmy bite 7 h to trochę ciepła na pewno będzie. Tym bardziej jeżeli będą duże opory skrawania. W zimie, przy lżejszej pracy chłodzenie wodą może być niepotrzebne. Są różne termometry i termostaty na rurę, jak n.p. te . Do tego wężownica z piecyka gazowego i wydaje się, że pompki od pralek powinny spokojnie wytrzymywać kilkadziesiąt °C. Taka instalacja nie ma jakiegoś wielkiego ciśnienia to połączenie tego wszystkiego nie powinno być trudne.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 02 lip 2011, 14:23

Każda kombinacja będzie dobra jeśli tylko przy przekroju równym średnicy wejść we wrzecionie pompa bedzie miała podnoszenie minimum 5 m. Poza tym trzeba zapewnić intensywność chłodzenia taką aby ciecz na wyjściu z wrzeciona nie przekraczała 20 - 22 stopnie C. A więc trzeba także pomyśleć o chłodnicy.

PiotrCz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 13 lip 2011, 22:31

Czesc, i mnie wzięło na tego chinczyka (2.2 na razie w drodze).

Chwilowo rozważam dwa rozwiązania:

1. Chłodzenie komputerowe - ale bez wiatraka i bez wielkiego zbiornika z płynem - za to z modułem peltiera
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0

2. Pompa akwariowa - ot taka
http://allegro.pl/eheim-professionel-22 ... 64879.html
http://allegro.pl/eheim-ecco-pro-120-me ... 18374.html
http://allegro.pl/eheim-professionel-na ... 96298.html

Co sądzicie o tych rozwiązaniach?

Pozdrawiam, Piotr

Awatar użytkownika

FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 13 lip 2011, 23:35

Masz za zimno w pracowni ? :) Peltiera warto używać tylko w tedy kiedy na siłę chcesz coś schłodzić. To jest element czynny i trzeba schłodzić nie tylko to co przekaże ale i ciepło wynikające z prądu pracy.

Ja tam jestem zdania że najlepiej sprawdził by sie pojemnik z alu. ładnie spawnięty czy poskręcany na kleju płaski pojemnik o powierzchni podobnej do maszyny żeby łatwo schować (u mnie np to bybyło jakiec 70x100x np. 3 cm) i przepychane pompka wystarczy w zupełności.

Jak ktoś ma ochotę to zawsze można nabyć za przysłowiową stówkę chłodnicę od czegokolwiek i przez to przepychać :) Cicho sprawnie i skarpety można wysuszyć :)

Do jednego albo drugiego rozwiązania jak nie będzie dawać rady coolerka z zasilacza koputerowego (szroty komputerowe są tego pełne) i po sprawie.

Wszelkie inne kombinacje trącają komputerowym urządzeniem do gaszenia świeczki :)

Awatar użytkownika

MarcinxD
Posty w temacie: 2

Post napisał: MarcinxD » 15 lip 2011, 19:08

Jaką sprawność ma takie wrzeciono? Przyjmijmy, że w najgorszym przypadku musimy rozproszyć około 0.5kw energii cieplnej, z tego co mi wiadomo to moduły Peltiera nie mają jakieś super sprawności, a ich sprawność zmienia się również z temperaturą "ciepłej strony" to samo chłodzenie mogło by brać 1kw a trzeba jeszcze to ciepło z Peltiera rozproszyć.
Ja kupiłem właśnie wrzeciono ale 1.5kw i idealnie wg. mnie by było
- chłodnica do kompa do WC 3*120 (jak by było za ciepło zawsze można dokupić i połączyć razem)
- niezatapialna pompka
- czujnik przepływu cieczy
- i oczywiście wentylatory na chłodnicę

Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-07-16, 16:19 ]
na youtube są filmiki co do wrzeciona 1.5kw podłączają jedną małą chłodnicę 1*120, nie wiem dokładnie ile taka chłodnica potrafi rozproszyć ciepła ale jak się teraz zastanawiam to kupię chyba taką ew. dokupię drugą.

P.S. Przy układzie zamkniętym powinno się stosować rezerwuar

Pozdrawiam
Pozdrawiam Marcin

PiotrCz
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 28 lip 2011, 10:27

Tak czy inaczej - wrzeciono dotarło całkiem szybko - jest całkiem spore i ciężkie.

Planowany zestawik do podłączenia na zdjęciu:
1. Wrzeciono + falownik
2. Filtr zewnętrzny do akwarium - dlaczego? Ponieważ ma spory, szczelny (I hope) rezerwuar i pompkę wbudowaną
3. czekam jeszcze na termometr z przekaźnikami

Obrazek

Zobaczymy jak się sprawi wkrótce, do zrobienia jeszcze mi został uchwyt do wrzeciona.

kamilkamil1
Posty w temacie: 1

Post napisał: kamilkamil1 » 09 sie 2011, 13:34

Witam, czy któryś z kolegów testował już pompkę akwariową ? zastanawiam się nad kupnem i nie wiem którą wybrać.

PiotrCz
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 20 sie 2011, 22:58

No dobrze, po kilku dniach walki założyłem wrzeciono + zestawik ze zdjęcia powyżej. Do pełni szczęścia dodałem jeszcze wskaźnik przepływu + pomiar temperatury x 2 (przy wrzecionie oraz temperatury płynu zwrotnego do rezerwuaru).

Wnioski są następujące: sprawdza się :mrgreen: :cool:.

Wczoraj frezowałem około 3-4 godzin mosiądz w trybie mieszanym (włącz - wyłącz co 5-10 minut). No i temperatura skacze z 23 stopni na start do 32-35 po jakimś czasie - jednym słowem zbiorniczek z filtra do akwarium sprawdził się - mimo, że przepływ wody jest flegmatyczny to wystarczający.

P.

P.S. zaskoczony jestem pozytywnie mocą wrzeciona - to jednak inna bajka niż poczciwy kress.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 15 mar 2012, 15:44

można prosić o jakieś szczegółowe dane tegoż filtra? też będę miał 1,5KW a kolega 3KW więc trzeba będzie cosik zmajstrować do chłodzenia
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”