Jeśli dobrze Cię teraz zrozumiałem to chcesz mi powiedzieć iż po prostu 400mm to już jest dość duża wielkość, na tyle duża że znacznie bardziej komfortowo i bezpieczniej jest toczyć to w pionie niż w poziomie, tak?
Po prostu nie da się amatorko i tanio wykonać aż tak uniwersalnej (czyt. wszechstronnej) tokarki ? (jaką myślałem iż by się dało)
Tzn. teraz tak; do toczenia małych i średnich klocków mógł bym zrobić tokarkę taką jak np. zrobił bartuss1 ? (tylko że z przekładnią tj. jakąś możliwością regulacji obrotów) ?
W przypadku gdym chciał toczyć większe klocki to już raczej na porządnej karuzelowej ?
A ew. metal to już niestety ale 3ecia maszyna ?
mam pyt. czy taka jest coś warta ? (w przypadku gdybym chciał wytoczyć z max.5cm wałka mosiężnego np. kolec/nóżkę)
http://www.uni-max.com.pl/tokarka-do-me ... 18-mini/d/
BTW:
Ja się na tym (jak już można zauważyć) nie znam aż tak dobrze ale zaraz po włączeniu tego filmiku zauważyłem błąd - koła pasowe w takiej pilarce nie mogą być wykonane z drewna ! przecież nawet jeśli wytoczył je IDEALNIE to struktura materiału (drewno) nie pozwala na to by to miało rację byty. Krótko mówiąc chcę powiedzieć że i tak będą na takim kole bicia (problem z wyważeniem) co zresztą i tak chyba było później widać na filmiku - tak myślę (przynajmniej ja bym ich drewnianych nie dawał, reszta spoko)pitsa pisze:Masz rację. Na przykład ten film to potwierdza: