Właśnie tego średniego wymaga silnik, tak więc dużo brakuje do optymalnego prądu i maksymalnych obrotów.MateuszZ pisze:2.5 A to o ma prąd sredni
TB6560AHQ bipolar motor driver
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam
mam pytania do MateuszaZ
na nodze RESET jakiego typu kondensator wstawiłeś?
porobiłem wszystko tak jak należy (rezystory nie drutowe , elektrolit na zasilaniu silników LOW ESR oczywiście blisko wyprowadzeń)
mam to porobione na elementach przewlekanych
układ działa, ale nie daje mi spokoju właśnie ten kondek na RESET (wstawiłem elektrolit 1uF)
i drugie pytanie , czy na wejściach sygnałowych (STEP/DIR/ENABLE) masz jakieś kondensatory ?
Również zasilam to wszystko z zasilacza impulsowego około 15A 24V
Pozdrawiam
mam pytania do MateuszaZ
na nodze RESET jakiego typu kondensator wstawiłeś?
porobiłem wszystko tak jak należy (rezystory nie drutowe , elektrolit na zasilaniu silników LOW ESR oczywiście blisko wyprowadzeń)
mam to porobione na elementach przewlekanych
układ działa, ale nie daje mi spokoju właśnie ten kondek na RESET (wstawiłem elektrolit 1uF)
i drugie pytanie , czy na wejściach sygnałowych (STEP/DIR/ENABLE) masz jakieś kondensatory ?
Również zasilam to wszystko z zasilacza impulsowego około 15A 24V
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
rezystorami na plytce ustawia sie prad szczytowy czy sredni?MateuszZ pisze:2.5 A to o ma prąd sredniSzczytowy jest maksymalnie 3.5 (wartosc nieprzekraczalna) - i tak jest ustawiony (3.35 w zasadzie). Przy szesciu godzinach krecenia (na stole) nic nie mialo ochoty zadymić
![]()
M.
P.S.
Zasilanie 28V z zasilacza stabilizowanego impulsowego.

[ Dodano: 2011-06-20, 23:06 ]
mam jeszcze pytanie o wejscia DCY1, DCY2, TQ1 i TQ2 - czym sie one roznia? rozumiem ze jednym mozna na "stale" konfigurowac ograniczenie pradu silnika, a drugim mozna ustawic % o jaki zmniejszy sie prad silnika w chwili bezczynnosci? tylko ktore jest ktore? moj angielski nie pozwala na wydedukowanie tego z karty katalogowej
przy okazji prosze o kontrole schematu

-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 16
za ten schamt Cie zaraz tu zjedzą
Ale ja mam dokladnie tak wykonane sterowniki i ... dziajaja od roku.
C2 - 100pf
rezystory - prad szczytowy. na silniku masz sredni.
dcy1, dcy2 - "wygaszanie" pradu - za dobrze to nie funkcjonuje w tej kostce, wiec generalnie nalezy ustawic 0%
TQ1, TQ2 - tym ustawiasz prad max - 100% to to co wynika z wyliczen z rezystorow, inne wartosci odpowiednio ...

C2 - 100pf
rezystory - prad szczytowy. na silniku masz sredni.
dcy1, dcy2 - "wygaszanie" pradu - za dobrze to nie funkcjonuje w tej kostce, wiec generalnie nalezy ustawic 0%
TQ1, TQ2 - tym ustawiasz prad max - 100% to to co wynika z wyliczen z rezystorow, inne wartosci odpowiednio ...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Akurat chcę zrobić sterowanie swojej maszynki na tym scalaku.MateuszZ pisze:za ten schamt Cie zaraz tu zjedząAle ja mam dokladnie tak wykonane sterowniki i ... dziajaja od roku.
Dlaczego ten schemat jest aż tak zły?
1) Brak diod na wyjściu? (w wersji "A" nie są chyba konieczne?)
2) Za przełącznikiem ustawień pracy powinny być rezystory powiedzmy 10K do +5V?
(jest tutaj jakiś wpływ braku rezystorów ograniczających prąd??)
Czegoś jeszcze nie zauważyłem?
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Łukasz