Moc silnika NuToola

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 16 cze 2011, 06:36

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: RomanJ4 » 16 cze 2011, 08:35

Kolego pogromco,można skwitować to tak: wielu rzeczy by nie stworzono gdyby ich twórcy wiedzieli, że nie można ich stworzyć. Tak jak konstruktorzy tego Malucha nie wiedzieli, że nie może prześcignąć Porsche 911 :grin:

I to nieraz zadziwia teoretyków.
pozdrawiam,
Roman

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Zanixi » 16 cze 2011, 10:49

Pogromca,

Obliczenia? Sam coś liczyłeś, prawda? Pokaż je tu, nie wstydź się. Wtedy dowiedziesz swojej 'racji'. Wylicz nam ile ta konstrukcja wytrzyma.

Po co taki imak? Tobie może wystarczą 3 noże, niektórzy do jednego elementu stosują więcej, wyobrażasz to sobie? Z imakiem szybkozmiennym jest po prostu... szybciej?

Silnik mocniejszy to większa wygoda, popatrz na swoje 2 pierwsze wypowiedzi, od razu zacząłeś z grubej rury, od przeróbek, mm? Nieładnie ;) Chciałeś przerobić ją na małą frezarkę, a przecież wtedy zupełnie inaczej rozkładają się siły itp itd. jak to tak?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 16 cze 2011, 12:42

Koledzy, koledzy, spokojnie.. nie ma się co zacietrzewiać, nie po to tu jesteśmy. Kolega pogromca sam przecież modyfikuje swoja tokarkę, dorabiając elektryczny napęd śruby. I chwała mu za to, że dzieli się swoimi doświadczeniami w tej sprawie z innymi uczestnikami forum - tak powinno być i po to jest to forum. Dlaczego negując dokonania innych odmawia im prawa do innego zdania, choćby nawet było i błędne - nie wiem, szkoda tylko że często meritum jest zastępowane dużymi emocjami. I to w wielu wypowiedziach, a szkoda, jest takie stare powiedzenie, które tu miało by zastosowanie: kto nie chce niech nie wierzy... I tyle. Więc dyskutujmy, przekonujmy, ale proszę - nie próbujmy udowadniać adwersarzowi stanu jego umysłu, bo to po prostu niegrzeczne i bardziej świadczy o naszej kulturze niż adwersarza.
Tyle ja.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2011, 15:34 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

Zanixi
Posty w temacie: 2

Post napisał: Zanixi » 16 cze 2011, 13:04

Oczywiście, ja się zgadzam...

Ale naprawdę chciałbym te obliczenia zobaczyć, nie ma tu żadnych uszczypliwości. Chciałbym też wiedzieć skąd Kolega wie ile ta maszyna jest w stanie uciągnąć, bo ja tego nie wiem, a Kolegi argumenty w ogóle mnie nie przekonały. Być może zmienię zdanie jeżeli Kolega coś nam tu policzy, udowodni. Było by miło.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jarekk » 16 cze 2011, 20:11

pogromca duchów pisze: Co daje taki super uchwyt do noży.
No wiesz - ja mam kilka noży. I za każdym razem ustawiać jakiś na nowo to by zajmowąło po prostu dużo czasu ( przy imaku każdy jest na optymalnej wysokości, nie trzeba nic podkładać i sprawdzać). Wymiana zajmuje tyle co włączenie i wyłączenie tokarki ( tu się BHP kłania).
Poza tym masz tam też przecinak i uchwyty na wytaczaki ( okrągłe). Są też kółka do radełkowania.

Jest to po prostu wygoda która bardzo ułatwia pracę. Nawet amatorowi.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 16 cze 2011, 20:46

mamy taki imak w robocie wygodny bajer dla porównania dziś toczyłem tuleje z zewnątrz i w środku z jednego zamocowania to 4 noże ( 2 zgrubnie i 2 na gotowo ) sama przekładanie było juz irytujące dlatego raz zaczynałem od zewnątrz a raz od środka --- tz jak zacząłem od zewnątrz to potem robiłem środek więc miałem na końcu operacji wytaczaki w imaku - kolejną zaczynałem od wytaczani przy 4 nożach zaczynałem zastanawiać się które blaszki pod który z nóż + czyszczenie gniazda w imaku blaszek i noży przed założeniem a z tym uchwytem po prostu czasz oszczędzasz i mniej nerwów stracisz Polecam bazując na własnym doświadczeniu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ARGUS » 16 cze 2011, 21:27

RomanJ4 pisze:Koledzy, koledzy, spokojnie.. nie ma się co zacietrzewiać, nie po to tu jesteśmy. Kolega pogromca sam przecież modyfikuje swoja tokarkę, dorabiając elektryczny napęd śruby. I chwała mu za to, że dzieli się swoimi doświadczeniami w tej sprawie z innymi uczestnikami forum - tak powinno być i po to jest to forum. Dlaczego negując dokonania innych odmawia im prawa do innego zdania, choćby nawet było i błędne - nie wiem, szkoda tylko że często meritum jest zastępowane dużymi emocjami. I to w wielu wypowiedziach, a szkoda, jest takie stare powiedzenie, które tu miało by zastosowanie: kto nie chce niech nie wierzy... I tyle. Więc dyskutujmy, przekonujmy, ale proszę - nie próbujmy udowadniać adwersarzowi stanu jego umysłu, bo to po prostu niegrzeczne i bardziej świadczy o naszej kulturze niż adwersarza.
Tyle ja.
Nikt sie tu nie zacietrzewia :grin:
Ale zgadzam sie z cytowanym kolegą.
Po prostu kolega >pogromca duchów< wciska nam do głów
"jedynie słuszny punkt widzenia" a jeśli ktoś sie z nim nie zgadza to obrzuca go epitetami
I Mnie osobiście takie zachowanie mierzi i wzbudza pogarde.
Jeśli kolega >pogromca duchów< twierdzi że nie ma racji ten kto przerabia maszynkę powołując sie na jakieś obliczenia to niech sam je wstawi na forum żeby nam maluczkim udowodnić że ma rację a nie przekonuje że takowy dowód istnieje.
Natomiast jeśli uważa że nie musio nic nikomu udowadniać to niech troszke stonuje swoje wypowiedzi. Bo jak napisałem wcześniej - niejeden epitet na tym forum by nie padł jeśli
rozmówcy stali by na przeciw siebie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 16 cze 2011, 21:37

adam Fx pisze:z tym uchwytem po prostu czasz oszczędzasz i mniej nerwów stracisz
W pełni się zgadzam, kto używał ten wie.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”