Chiński sterownik HY-TA3DV-M 3xTB6560 - recenzja

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: tuxcnc » 06 cze 2011, 01:17

pixes2 pisze:
kilop pisze:a fiszka przy portach to jest ogolny kierunek pracy osi
Ja nie twierdzę, że kolega tux nie ma racji, a jedynie , że są inne sposoby dojścia do tego samego celu. Nie mogłem się nie odezwać, gdy gość pisze, nawet tego nie sprawdzając, że opowiadam bzdury.
Ptaszek, owszem - przy DIR konkretnej osi zmienia kierunek jej pracy, a przy numerze pinu do krańcówki -zmienia kierunek bazowania nie ingerując w kierunek pracy. Robiłem tak przy kilku maszynach, na różnych kompach i tak to u mnie działa. To tylko kwestia preferencji, jakim sposobem ktoś sobie zrobi konfigurację. Sposób kolegi tux dla mnie jest dość tajemniczy, ale skoro tak mu bardziej pasuje - jego wola. Może tak jest bardziej....profi ? Może go kręci to, że gapię się w ten jego plik i nic z niego nie rozumiem? Szkoda mi czasu, żeby się nad nim zastanawiać, skoro można to zrobić prościej.
Ja wolę prostą amatorszczyznę :roll: , gdzie od razu zrobię test osi i wprowadzę ewentualne korekty prędkości i przyśpieszeń.
W sumie spór o nic - da się i tak i tak, ale kolega tux chyba uważa swoje zdanie za jedynie słuszne, a te czasy już minęły....
Proponuję nie ciągnąć tego dalej i nie robić śmietnika z czyjegoś tematu.

Pozdrawiam.
Tomek. :smile:
Po raz kolejny się potwierdza stara prawda, że od ignoranta sto razy gorszy jest ignorant który ma szczęście.

Ponieważ istnieją dwa kierunki ruchu i dwa kierunki bazowania, więc tylko cztery kombinacje, a szansa trafienia właściwej wynosi 25%.
Idąc dalej, ignorant wie o ptaszku od sygnału DIR, ale nie wie o ujemnej i dodatniej prędkości bazowania.
W tej sytuacji ma 50% szansy ustawić prawidłowo maszynę dzikim fartem i 50% szansy nie ustawić jej nigdy.
Pół na pół to nie jest takie złe prawdopodobieństwo.

Problem zaczyna się wtedy gdy farciarz-ignorant ogłasza się ekspertem.
Pieprzy głupoty, a jak ktoś mu zwróci uwagę, to zaczyna ubliżać.

Ja mam zasadniczo gdzieś to co o mnie jeden czy drugi forumowicz pisze, szczególnie gdy to nieprawda, bo i czym się przejmować.
Zawsze i wszędzie się ktoś taki znajdzie, nie pixes2 to kto inny.
Tylko jakoś nie umiem przejść obok tego, jak ktoś swoją ignorancją wprowadza w błąd innych.

.

Tagi:

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: pixes2 » 06 cze 2011, 11:16

tuxcnc pisze:Po raz kolejny się potwierdza stara prawda, że od ignoranta sto razy gorszy jest ignorant który ma szczęście.
Ignorantem to Ty kolego jesteś. To nie było szczęście, tylko świadome działanie, prowadzące do określonego celu. To, że Ty nie robiłeś tego w ten sposób, nie znaczy, że nie można tak robić. Napiszę jeszcze raz - rusz kuper i sprawdż, czy można zrobić to po mojemu, tak z czystej ciekawości. Dopóki tego nie zrobisz, dyskusja z tobą, to jak rozmowa z dzieckiem - nie... bo nie. Jeżeli Cię to przerasta, zajrzyj do mnie, jeżeli będziesz miał po drodze, chętnie ci pokarzę jak to się robi. Wizard to taka wizualizacja tego twojego pliku "ini" i wszelkie w nim zmiany są zapisywane w twoim, jedynie słusznym, pliku. Słowem - dwie drogi do tego samego celu - więc co się tak tego uczepiłeś. Nie sądzę, abym był wyjątkowy i tylko ja robił to w ten sposób.
Jak pisałem, nie twierdzę, że nie masz racji, tylko że można dojść do tego inną drogą.
Wysil procesor i jeszcze raz przeanalizuj, co napisałem.Mam nadzieję, że sama myśl, iż ktoś inny może mieć rację, Cię nie zadusi.
tuxcnc pisze:Problem zaczyna się wtedy gdy farciarz-ignorant ogłasza się ekspertem.
Ja ekspertem ? Skąd taki wniosek ? Osobiści uważam się za maluczkiego w tej dziedzinie.
To Ty pyplesz w każdym dziale i w każdym temacie, wszystkich pouczając. Kto tu się więc jawi jako ekspert od wszystkiego ? Ja zabieram głos, gdy mam coś do powiedzenia. Twoje natomiast wypowiedzi to w 75% przysrywki, kpiny z innych forumowiczów i czarnowidztwo. Wiedza też jest, ale szkoda,że w takiej proporcji.
tuxcnc pisze:Pieprzy głupoty, a jak ktoś mu zwróci uwagę, to zaczyna ubliżać.

Skąd wiesz cwaniaczku, że to głupoty, skoro nawet nie sprawdziłeś ? No i wskaż, gdzie Ci tak naubliżałem, bo mi chyba coś na oczy padło....
tuxcnc pisze:Ja mam zasadniczo gdzieś to co o mnie jeden czy drugi forumowicz pisze
Oszczędnie to policzyłeś - jeden czy drugi... Liczyłeś kiedyś ile twoich postów zakończyło się awanturą ? Słyszałeś kiedyś takie stwierdzenie, że normą jest ogół, a nie margines ?
A ilu jest takich, którym czytając, co piszesz podnosi się ciśnienie ? Może nic nie mówią, w myśl zasady, że niektórych rzeczy się nie rusza bo się można...
tuxcnc pisze:Tylko jakoś nie umiem przejść obok tego, jak ktoś swoją ignorancją wprowadza w błąd innych.
To ty wprowadzasz innych w błąd, twierdząc, że można to zrobić tylko gmerając w pliku "ini". Zniechęcasz w ten sposób wielu początkujących, szukających prostego oprogramowania. Gdybym słuchał takich, jak Ty pewnie do dziś omijałbym linuxa szerokim łukiem. Na szczęście są na forum koledzy, którzy obiektywnie doradzą, a nie będą lansować swojego widzimisię. Dzięki nim bezboleśnie przez to przebrnąłem.Nie obyło się bez paru godzin prób i błędów ale warto było.

Pozdrawiam.
Tomek. :smile:

kilop
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21

Post napisał: kilop » 06 cze 2011, 11:51

To ty wprowadzasz innych w błąd, twierdząc, że można to zrobić tylko gmerając w pliku "ini". Zniechęcasz w ten sposób wielu początkujących, szukających prostego oprogramowania. Gdybym słuchał takich, jak Ty pewnie do dziś omijałbym linuxa szerokim łukiem. Na szczęście są na forum koledzy, którzy obiektywnie doradzą, a nie będą lansować swojego widzimisię. Dzięki nim bezboleśnie przez to przebrnąłem.Nie obyło się bez paru godzin prób i błędów ale warto było.
Akurat gmeranie w plikach linuxa szczegolnie konfigach to najwygodniejsza forma dokonania zmian bez potrzeby odpalania jakiegos wizzarda. I tu także kolega o ktorym wspominalem wczesniej ktory ptacuje od paru lat na tym jak sie go o cos pytalem jak z wizarda zrobic mowil ze on nie widzial wizzarda juz ze 3 lata i szybciej i wygodniej jest zrobic zmiane w pliku przez edycie z czym w 100% sie zgodze .

Co do calej waszej "klótni" dajcie spokoj bo zbaczacie z tematu zalatwcie to na prv :)

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ezbig » 06 cze 2011, 12:34

kilop pisze:Akurat gmeranie w plikach linuxa szczegolnie konfigach to najwygodniejsza forma dokonania zmian bez potrzeby odpalania jakiegos wizzarda. I tu także kolega o ktorym wspominalem wczesniej ktory ptacuje od paru lat na tym jak sie go o cos pytalem jak z wizarda zrobic mowil ze on nie widzial wizzarda juz ze 3 lata i szybciej i wygodniej jest zrobic zmiane w pliku przez edycie z czym w 100% sie zgodze .
Dla kogoś kto wie co robi to może i wygodniejsza forma, ale wzard-y są dla tych co nie muszą się znać. Dyskusja co jest lepsze jest pozbawiona sensu bo to zależy dla kogo. Ja nie mogę np. zrozumieć jak można siedzieć kilka godz. i "moczyć kij w wodzie", ale mój szwagier odnajduje w tym niemal sens życia :) Zostawcie ten temat bo dyskusja pójdzie w kierunku o wyższości świąt... :)

pixes2

Post napisał: pixes2 » 06 cze 2011, 17:29

kilop pisze:Akurat gmeranie w plikach linuxa szczegolnie konfigach to najwygodniejsza forma dokonania zmian
Być może - to kwestia gustu.
ezbig pisze: Dla kogoś kto wie co robi to może i wygodniejsza forma, ale wzard-y są dla tych co nie muszą się znać
zgadzam się - wystarczyłoby przyjąć to do wiadomości i nie pisać, że ktoś brednie opowiada.
kilop pisze:Co do calej waszej "klótni" dajcie spokoj bo zbaczacie z tematu
Bardzo chętnie. Nie kręcą mnie takie potyczki. Nie pozostanę jednak obojętny, gdy ktoś pisze, że opowiadam bzdury, nawet tego nie sprawdzając. Gdyby kolega obejrzał ten wizard, jak prosiłem, byłoby po sprawie. Jedno zdanie -"sorry pomyliłem się" i pozamiatane. Tymczasem chyba obaj za bardzo się rozpędziliśmy :???:
Przepraszam kolegów, a autora tematu w szczególności, za te pyskówki.
Ja bardzo szanuję ludzi, szczególnie tych,co potrafią coś zrobić i daleki jestem od prowokowania awantur. Czasem jednak człowieka poniesie...

Pozdrawiam serdecznie.
Tomek.

ucy7400
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 20

Post napisał: ucy7400 » 06 cze 2011, 22:32

Panowie,

Poczytajcie sobie o neuronach lustrzanych.
Będzie jasne dlaczego rzucacie się na siebie.
Nie widzicie się wzajem i dlatego łatwiej się ciska mięsem.
To niestety efekt "wirtualizacji" kontaktów.

Co do setup'u EMC, proponuję żeby każdy sobie podłubał w wizardzie i zobaczył jakie są tego efekty w działaniu maszyny. Później, można zobaczyć co zmieniło się w .ini

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 07 cze 2011, 00:44

Plik który załączyłem został zrobiony ... Wizardem.

Oczywiście pixes2 pojęcia o tym nie ma, bo nie był łaskaw zapytać.
Brak wiedzy po raz kolejny nie przeszkodził mu napisać kolejną porcje bzdur z palca wyssanych i inwektyw pod moim adresem.

Nie oczekuję rzeczy niemożliwych, czyli przeprosin, ale miło by było jakby wreszcie się zamknął.

.

pixes2

Post napisał: pixes2 » 07 cze 2011, 14:02

Pamiętasz jeszcze o co zaczął się spór ?
W skrócie : napisałem, że można w wizardzie zmienić ptaszkiem kierunek bazowania, nie ingerując w kierunki ruchów pracy. Stwierdziłeś, że to bzdura i brednie opowiadam.
Proszę po raz kolejny - sprawdż to. Ja nadal twierdzę, że tak jest.
Jak na razie czepiasz się moich wypowiedzi, twierdzisz, że ci ubliżam ale uparcie w swoich cytatach unikasz sedna sprawy. Poza tym poczytaj, kto pierwszy zaczął pisać coś o farciarzach, ignorantach itp. Znam te techniki - zakrzyczeć gościa, aby z podwiniętym ogonem w sprawie zamilknął.
Ten hałas, to tylko zasłona dymna, aby się nie odnieść do sedna sprawy

NAPISZ WRESZCIE, CZY SPRAWDZIŁEŚ O CO PROSIŁEM.

Wiem, że to trudne, po tylu słowach, powiedzieć, że naskoczyłeś na mnie niesłusznie.
To raczej ja powinienem oczekiwać przeprosin.

Pozdrawiam.
Tomek.

[ Dodano: 2011-06-07, 15:19 ]
Plik który załączyłem został zrobiony ... Wizardem.

Oczywiście pixes2 pojęcia o tym nie ma, bo nie był łaskaw zapytać.
Przeczytaj parę postów wyżej - napisałem, że każdy zapis w wizardzie jest zapisywany w pliku ini . Czytaj ze zrozumieniem, albo zerkaj w poprzednie posty, aby pisać z sensem....
Brak wiedzy po raz kolejny nie przeszkodził mu napisać kolejną porcje bzdur z palca wyssanych
Jak widzisz, to wiedziałem. Palca natomiast nie ssię od 40 lat, więc przypomnij mi jak to jest...

Coś mi się zdaje, że jesteś młodym człowiekiem z mocno przerośniętym EGO, które nijak nie pozwoli Ci się przyznać do błędu. Jeszcze ze 100 razy będziesz cytował, wyciągał wygodne dla ciebie wnioski i przyszywał mi różne łatki.

Dlaczego nie zacytujesz zdania, w którym proszę, abyś sprawdził, czy w wizardzie można zmienić kierunek bazowania - a pod nim wynik eksperymentu....
ucy7400 pisze:Będzie jasne dlaczego rzucacie się na siebie.
Ja z przyjemnością odpuszczę. wystarczy, że kol tux przestanie pisać cokolwiek pod moim adresem.

Pozdrawiam.
Tomek.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 07 cze 2011, 18:00

@pixes2

Nie mam najmniejszej ochoty dyskutować o tym co ci się wydaje i o czym jesteś przekonany.
Niczego też nie będę sprawdzał.
A nie będę, bo jakiś czas temu przeczytałem http://linuxcnc.org/docs/html/config_ini_homing.html , co i tobie polecam, oprócz wizyty u psychiatry oczywiście.

A ode mnie to się wreszcie od...ol !

.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: oprawcafotografii » 07 cze 2011, 18:49

tuxcnc pisze:@pixes2

Nie mam najmniejszej ochoty dyskutować o tym co ci się wydaje i o czym jesteś przekonany.
Niczego też nie będę sprawdzał.
A nie będę, bo jakiś czas temu przeczytałem http://linuxcnc.org/docs/html/config_ini_homing.html , co i tobie polecam, oprócz wizyty u psychiatry oczywiście.

A ode mnie to się wreszcie od...ol !
.
Uzywanie Linuxa prowadzi w prostej linii do upadku obyczajow ;)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”