frezarka z zastosowaniem stolu krzyzowego
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
powiem tak:
jak zdecysujesz się na wersję gdzie kupujesz już coś gotowego czyli wiertrkę,stół i reszte (silniki,sterowniki itp) masz problem z głowy odnośnie wykonania całej konstrukcji(projekt,detale itp) a po za tym masz już pare linków takiej modyfikacji opisanej i możńa śmiało sie na nich opierać co do drugiego rozwiązania to ty decydujesz jaka ma być owa frezarka i to chyba większa satysfakcja jeśli ukończy się sukcesem...
jak zdecysujesz się na wersję gdzie kupujesz już coś gotowego czyli wiertrkę,stół i reszte (silniki,sterowniki itp) masz problem z głowy odnośnie wykonania całej konstrukcji(projekt,detale itp) a po za tym masz już pare linków takiej modyfikacji opisanej i możńa śmiało sie na nich opierać co do drugiego rozwiązania to ty decydujesz jaka ma być owa frezarka i to chyba większa satysfakcja jeśli ukończy się sukcesem...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Stolik krzyżowy to moim zdaniem kiepski pomysł.
Mam małą frezarkę firmy Rolstal
http://www.allegro.pl/item118744565_fre ... _nowa.html
Zastanawiałem się nad przeróbką na CNC ale dałem sobie spokój.
Powodem był braku miejsca na zastosowanie innej nakrętki którą możnaby kasować luz.
Poza tym Chińskie stoliki są wykonywane z małą dokładnością ( +/- kilka dziesiątych milimetra na 300mm)
Mam małą frezarkę firmy Rolstal
http://www.allegro.pl/item118744565_fre ... _nowa.html
Zastanawiałem się nad przeróbką na CNC ale dałem sobie spokój.
Powodem był braku miejsca na zastosowanie innej nakrętki którą możnaby kasować luz.
Poza tym Chińskie stoliki są wykonywane z małą dokładnością ( +/- kilka dziesiątych milimetra na 300mm)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
zara, jak metr śruby kulowej precyzyjnej to jakieś 1000 zł to 300mm bedzie 300 zł plus 900 za nakrętkę, dwie nakretki i dwie śruby, trzy reduktory pasowe, trzy silniki 1,89 i taka promieniówka ze stolikiem w 5tys powinna sie zmiescic, zwłaszcza jesli chodzi nam o frezowanie stali,
jaka jest przewaga cnc nad frezowaniem np otworu metodami konwencjonalnymi ?
ano taka że w konwencjonalnym rozwiertak musi miec srednice otworu,
w cnc wkładamy np frezik 4krotny fi5mm i ściezka narzedzia wykorzystująca cykle drill z wejsciem np helikoidalnym zrobi ten sam otwór raz bez większych obciążeń a dwa szybciej, poza tym takie rozwiązanie jest elastyczne, bo mozna w jednym zabiegu wyfrezować kilka otworów czy rowków o różnych rozmiarach...
dlatego w miare masywne wrzeciono pozwoli pozbyc się nadmiernych obciążeń ze strefy skrawania, no a stolik jak najbardziej powinien być precyzyjny, chyba że tolerancję wykonania załozymy na poziomie 0,1 ...
jaka jest przewaga cnc nad frezowaniem np otworu metodami konwencjonalnymi ?
ano taka że w konwencjonalnym rozwiertak musi miec srednice otworu,
w cnc wkładamy np frezik 4krotny fi5mm i ściezka narzedzia wykorzystująca cykle drill z wejsciem np helikoidalnym zrobi ten sam otwór raz bez większych obciążeń a dwa szybciej, poza tym takie rozwiązanie jest elastyczne, bo mozna w jednym zabiegu wyfrezować kilka otworów czy rowków o różnych rozmiarach...
dlatego w miare masywne wrzeciono pozwoli pozbyc się nadmiernych obciążeń ze strefy skrawania, no a stolik jak najbardziej powinien być precyzyjny, chyba że tolerancję wykonania załozymy na poziomie 0,1 ...
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign