3DPRINTER -- DRUKARKI BRYŁ

arthx
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Post napisał: arthx » 22 maja 2011, 02:06

pogrzewany stolik jest potrzebny , zeby drukowane rzeczy sie nie wichrowaly, zwlaszcza wieksze, i zwlaszcza z ABSu

Tagi:

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 26 maja 2011, 10:23

Obrazek
Filmik pokazujący działanie drukarki 3d sd300-pro metodą naklejania warstw PVC, które potem trzeba oderwać.
Nie podoba mi się ta metoda - szczególnie odrywanie i marnotrawstwo materiału.
Ciekawe ile taka biurkowa (45 kg) drukarka kosztuje ?

andijker
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: andijker » 26 maja 2011, 11:56

Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Kazik_Wichura » 26 maja 2011, 12:02

Koszt drukarki nie był duży. Koszt kolejnych uzupełnień tej foli i kleju do niej to z tego co pamiętam 300EUR czy jakoś tak, a nie da się z tego za wiele zrobić. Także ta technologia jest z lekka nie opłacalna.

malyna_
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: malyna_ » 09 sie 2011, 11:18

Drukarka Inspire S200 to najtańsza profesjonalna drukarka 3D dostępna na naszym rynku. Niewielkie rozmiary, a jednocześni ogromne możliwości.
Stół roboczy o wymiarach min.150mm x 200mm x 200mm pozwala na wiele (inspire 200A). Dodatkowym plusem są możliwości materiału ABS używanego do drukowania obiektów, który bardzo łatwo można obrobić, szlifować , malować, wiercić i sklejać. Grubość warstwy nakładanej jednorazowo wynosi 0,25 mm.

laserki

Post napisał: laserki » 10 paź 2011, 21:26

pitsa pisze:U, dalej tak drogo... Trzeba pogadać z jakimś fachowcem od wtryskarek czy dałoby się zrobić maszynkę do makaronu.
Żadna filozofia. Urządzenie nazywa się wytłaczarka lub ekstruder.
Zrobi taki "makaron" każdy, kto zajmuje się na poważnie takimi sprawami.
Problemem na razie są ilości. Za małe - jeszcze- zapotrzebowanie rynku żeby było warto inwestować w głowicę.

kuba sj413
Posty w temacie: 5

Post napisał: kuba sj413 » 22 paź 2011, 22:30

Witam! chciałbym zaprezentować kolejny projekt... obecnie jestem w fazie wykańczania i testowania odpowiednich materiałów - "mediów" do druku. Zamiast atramentu podaję obecnie wodę destylowaną i w miarę się to sprawdza...gotowe modele nasączam rozcięczoną żywicą poliestrową. Próbowałem drukować na gipsie budowlanym, prażonej mące ziemniaczanej, a obecnie najlepsze rezultaty daje zaprawa uszczelniająca ceresit. niestety nie miałem jeszcze możliwości sprawdzić jaki będzie rezultat druku na gipsie dendystycznym z domieszką maltodekstryny jak było podane w którymś z postów, ani tym bardziej na mieszance jakiś "amerykańskich" specyfików "water putty"+weldwood. Ponoć dobrym materiałem jest również bentonit (materiał podobny do gipsu, używany w zależności od odmiany w budownictwie, kosmetyce, paszach dla zwierząt, odwiertach i injekcjach w gruncie oraz jako klej do zanęt wędkarskich). Jeśli któryś z kolegów może ma już jakieś doświadczenie w tym temacie...
Kolejna sprawa to mechanizmy do podnoszenia zasobników - jakieś silniki krokowe z drukarek z prostą przekładnią, napęd wałka wyrównującego małym prostym silnikiem DC, sterowanie z atmegi16 (tania i ma dużo portów), sterowniki s.k. na L293dne, reszta na 2803, hd44780-do komunikacji będzie można ustalić posuw zasobników i prędkość wałka oraz wyświetla ile warstw modelu wydrukowano/pozostało, parę przekaźników i dodatkowy zasilacz ze starej drukarki - stabilizowane 5v,19v,27v. Niby nie dużo ale trochę zostało...niestety muszę chwilowo przerwać pracę nad projektem ale na obecnym etapie z ręcznym sterowaniem podajnikami itak działa...
A co do maszyny typu reprap super sprawa i rozumiem że modele jak najbardziej wytrzymałe ale mam pewne obawy co do jakości/dokładności. Niewątpliwie obie techniki druku 3d służą do czego innego. drukowanie na "gipsie" daje inne możliwości, jepszą dokładność, tańsza eksploatacja ale mniejsza wytrzymałość. tak mi się wydaje...ale będzie trzeba kiedyś dokładnie porównać.
Obszar roboczy to ok A4 na głębokość 10centów (210x297x100mm)
Obecnie drukuję warstwami 0,25mm, bezpośrednio z jpeg, cad, sketchup itp. - uciążliwe i mozolne, nie próbowałem jeszcze żadnych programów ani skryptów do "plasterkowania modelu.Generalnie chodzi o program który automatyczne dzieli bryłę na plastry i pokolei je wysyła do druku. Jeśli ktoś zna jakieś rozwiązanie to byłbym wdzięczny...
Proszę o uwagi/pytania.
Sory za jakość zdjęć, mam nadzieje że widać o co chodzi.
W przyszłości udostępnie cały projekt...
Obecnie koszt wszystkiego (nowa drukarka - 130zł, sklejka ~150zł, pcw 50zł, kleje,gwoździe,śruby, itp 30-40zł, elektronika nie skończone ale nie więcej niż 100zł, piwa papierosy i paluszki jakieś 500zł, wycinanie we własnym zakresie-szybciej było niż zawozić na ploter czy laser ale jak coś to cały projekt mam w .cad, materiały eksploatacyjne 50zł i to chyba tyle więc razem ok 500zł nie licząc piwska)
Proszę o uwagi/pytania.
Sory za jakość zdjęć, mam nadzieje że widać o co chodzi.
W przyszłości udostępnie cały projekt...

Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: diodas1 » 22 paź 2011, 23:01

Ciekawa konstrukcja. Ja swego czasu też trochę tuningowałem drukarkę atramentówkę i przystosowałem ją do druku na sztywnych materiałach. U mnie akurat jest to konstrukcja z ruchomym blatem na którym kładę formatkę do zadrukowywania. Kolega jak widać puścił w ruch samą konstrukcję drukarki. W związku z tym mam pytanie- czy do tego napędu jest wykorzystany oryginalny silnik który w drukarce przesuwał papier? Jeżeli tak to czy nie zdarzają się sygnały że jest mu zbyt ciężko? Elektronika drukarek kontroluje w jakiś sposób (pewnie różnie w różnych typach) czy nie nastąpiło zakleszczenie papieru. Jak to w ogóle była drukarka? No i w związku z tym czy silnik napędowy to krokowy czy serwo?

[ Dodano: 2011-10-22, 23:25 ]
Ciekawym materiałem do ewentualnego przetestowania jest żywica akrylowa. Składa się z proszku i cieczy czyli tego co zwykle wykorzystują drukarki 3D. Od pewnego czasu jest dostępna w Allegro. W wyszukiwarkę trzeba wpisać ŻYWICA AKRYLOWA ODLEWNICZA PRIMA

kuba sj413
Posty w temacie: 5

Post napisał: kuba sj413 » 22 paź 2011, 23:26

Do napędu całej "bramy" pozostawiłem oryginalny silnik. Pozycja jest kontrolowana enkoderem na wałku który wcześniej napędzał cały mechanizm oraz pozycjonował kartkę. Po usunięciu całego mechanizmu - kółek zębatych, jakiś płoz, docisków itp okazało się że oryginalny silnik ma nawet nadmiar mocy. Zdarzało się że przy pierszych testach drukarka potrafiła dosłownie wyskoczyć z prowadnic - rozwiązaniem było co ciekawe i wręcz śmiesznie banalne ustawienie domyślnego trybu drukowania na papier fotograficzny i najwyższą jakość. Trochę przez to wolniej drukuje ale podaje wiecej atramentu który wiąże medium - gips itp.
po zakończeniu wydruku brama opiera się o ogranicznik co powoduje błąd w oryginalnym oprogramowaniu, jednak służy to do przerwania druku na czas wygładzenia nowej warstwy gipsu i powrót bramy do pozycji początkowej i następnie reset przez mikrokontroler no i kolejny druk . Po ok 3h drukowania nie było nawet najmniejszych oznak przegrzania silnika więc nie spodziewam się raczej problemów tej strony, aczkolwiek brałem to wcześniej pod uwagę. Podszas pierwszych prób drukowania gdy jeszcze nie miałem gotowych zasobników podkładałem tekturę i bardzo ciekawie to wychodziło - podobnie jak wspomniana drukarka :)

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: diodas1 » 22 paź 2011, 23:48

W mojej konstrukcji zbudowałem sprzęgło elektromagnetyczne które uruchamia ruchomy stolik wtedy kiedy normalnie zaczyna się przesuw papieru. Kiedy wydruk się kończy i stolik zbliża się do krawędzi, trafia na krańcówkę która wyłącza sprzęgło. Dalsze obroty silnika w przód i w tył biegną już jałowo wiec drukarka nie odbiera żadnych sygnałów błędu. Do pozycji startowej przesuwam stolik ręcznie. Idzie lekko bo jest rozsprzęglony z napędem. Nie napisał kolega jaka to drukarka. Do zabawy z nietypowymi "atramentami" lepsza by była z głowicą piezoelektryczną

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Modelarstwo”