moja konstrukcja
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
No tak, jeżeli mamy materiał nieprzepuszczający powietrze. Wtedy to zadziała. Ale w przypadku drewna, to ono przepuszcza i nijak się to złapie.kak pisze:Na podcisnienie.
Normalnie jak masz nieregularny kontur. To go i tak na samym końcu wycinasz. A część materiału poświęcasz na uchwyt, nawet gdy masz stół teowy, to gdzieś kły muszą się oprzeć.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
nie no to wiem, ale np. taki element:

jak robie w sprut camie ścieżki, najpierw zgrubnie powiedzmy walcowym frezem a potem wykańczająco np. kulistym, to poprostu program się wierszuje do obcięcia detalu czyli powierzchnia oraz obrys. Więc detal podczas frezowania będzię odcinany po obwaodzie od materiału rodzimego.
Chyba że to się jakoś inaczej programuje obróbkę, ale jeszcze tego nieumiem, robię w sprutcamie wierszowanie i widzę, że detal zostanie odcięty po symulacji freza.
Jak trzeba sobie radzić z takimi tematami?
maciek

jak robie w sprut camie ścieżki, najpierw zgrubnie powiedzmy walcowym frezem a potem wykańczająco np. kulistym, to poprostu program się wierszuje do obcięcia detalu czyli powierzchnia oraz obrys. Więc detal podczas frezowania będzię odcinany po obwaodzie od materiału rodzimego.
Chyba że to się jakoś inaczej programuje obróbkę, ale jeszcze tego nieumiem, robię w sprutcamie wierszowanie i widzę, że detal zostanie odcięty po symulacji freza.
Jak trzeba sobie radzić z takimi tematami?
maciek
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ja jej zawsze używam i dlatego poleciłem tylko że ja płacę 35 złgaspar pisze: Dzisiaj grawerowałem używając TEJ pierwszej taśmy. Jest rewelacyjna i warta 50zł które kosztuje.

Ja gdy frezuję relief to mam zrobiony pośredni ażurowy stolik na nóżkach H-100 mm( z tym że ja mam Z=385 mm).Przykręcamhabit_m_ pisze:nie no to wiem, ale np. taki element:
maciek
od spodu wkrętami materiał do stolika a stolik do blatu maszyny(nogi maja dospawane blachy za które dokręcam je do T-ówki).Wtedy wszystko się idealnie trzyma i nie martwie się o kolizje łap, mostki ,taśmy jest ok

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
co do prędkości to ok 6m/min w x i 4m/min y chodziła bez problemumendium pisze:Jakie prędkości kolega wyciąga na tych silnikach i tym sterowaniu bez gubienia kroków?
Coś kolega by zmienił w tym projekcie po przeszła półtora roku pracy?
a i tak pracuje na 1,5m/min
co do zmian
śruba kulowa nie nad wałkiem tylko obok (niższe słupy)
skok śruby na Y na 10
i duży dylemat czy nie lepsza listwa zębata zamiast śruby kulowej
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Jakby mógł kolega uzasadnić dlaczego śruby 10 nie 5? Listwy zębate to by np. u mnie strasznie skąplikowały zrobienie napędu. Proszę wybaczyć takie dopytywanie się, lada dzień opublikuje bardzo podobny projekt do zaopiniowania i chciałbym możliwie jak najwięcej błędów uniknąć.
Staję przed wyborem chińskie śruby 25fi czy hiwin cena trochę większa ale chyba i precyzja wykonania inna. Dwa razy większy skos redukuję liczbę obrotów silnika dla tej samej prędkości ale czy za tym idą faktycznie jakieś większe korzyści?
Staję przed wyborem chińskie śruby 25fi czy hiwin cena trochę większa ale chyba i precyzja wykonania inna. Dwa razy większy skos redukuję liczbę obrotów silnika dla tej samej prędkości ale czy za tym idą faktycznie jakieś większe korzyści?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
mendium pisze:Jakby mógł kolega uzasadnić dlaczego śruby 10 nie 5? Listwy zębate to by np. u mnie strasznie skąplikowały zrobienie napędu. Proszę wybaczyć takie dopytywanie się, lada dzień opublikuje bardzo podobny projekt do zaopiniowania i chciałbym możliwie jak najwięcej błędów uniknąć.
u mnie przy prędkościach jakich pracuje silniki chodzą lepiej przy śrubie 10 może dokładność mniejsza ale nie wiem dla mnie wystarczy.
dużo zależy od sterowania i silników tzw. prędkość rezonansowa