Kit - frezarka drewniana
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 39
Kiedys czytalem ze nie moze byc innych driverów do LPT jak sie Macha uzywa.
Ja twardziele formatuje do macha i zaczynam od nowa. Na szczescie jeszcze nie mialem klopotów z odpaleniem.
Oprócz Macha jest EMC2 - darmowy. Trzeba miec Linuksa. Mam go na jednym twardzielu ale nie wiem jak sie do niego zabrac.
Ja twardziele formatuje do macha i zaczynam od nowa. Na szczescie jeszcze nie mialem klopotów z odpaleniem.
Oprócz Macha jest EMC2 - darmowy. Trzeba miec Linuksa. Mam go na jednym twardzielu ale nie wiem jak sie do niego zabrac.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
lutujesz sobie diodę z rezystorem którą podpinasz do portu lpt jedna nóżka do gnd a druga do któregoś wyjścia czyli D0 lub D1....D7
do tego załączam ci prosty programik pstrykasz jedno z wyjść (do którego podpiąłeś led) jeżeli w biosie wszystko w porządku i lpt działa dioda się zaświeci dopiero potem bierzesz sie za macha mam nadzieje że pomogłem

do tego załączam ci prosty programik pstrykasz jedno z wyjść (do którego podpiąłeś led) jeżeli w biosie wszystko w porządku i lpt działa dioda się zaświeci dopiero potem bierzesz sie za macha mam nadzieje że pomogłem

- Załączniki
-
- sterownik_lpt_eda.rar
- tester lpt
- (112.98 KiB) Pobrany 183 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 76

Działa HURA.......

Ale od początku.
W biosie zmieniłem port na 378 EPP. Kolejnym krokiem było sprawdzenie działania portu.
Przy pomocy metody kolegi KAK wszystko było ok, i sprawdzałem również za pomocą programiku markosza73. (fakt bardzo fajny i pomocny) Twojego niko nie udało mi się odpalić ale tabelka z pinami pomocna.
Jak już sprawdziłem, że port jest ok, to posprawdzałem ustawienia w machu. Tez niby wszystko ok a sterownik dalej nie działa.
Już się zastanawiałem czy nie pakować go do pudła z silnikami i nie odesłać do sprzedawcy celem sprawdzenia, ale postanowiłem sprawdzić jeszcze wszystkie połaczenia, i znalazłem przyczynę.
Od sterownika do gniazda w obudowie idzie taśma sygnałowa, która była zapięta po montażu w obudowie nie tak jak być powinna a tak jak łatwiej wchodziła.

I przez to sygnały do sterownika szły na inne piny - ale wtopa

Aż wstyd się przyznać.
Ale w każdym razie dzięki Panowie - klikam pomógł
To nie koniec moich perypetii z machem bo jeszcze trzeba będzie krańcówki poustawiać. Ale z tym się jeszcze wstrzymam.
Miałem mały kłopot z pracą silników krokowych (dwa pracowały równo trzeci nie do końca) ale analiza podłączenia pomogła i już jest ok.
Jakie maksymalne i bezpieczne prędkości można ustawić na takim układzie??
Silnik 2Nm śruba 16x4 - praca głównie w drewnie?
Pozdrawiam
Jeszcze raz dzięki, tego w całym tym projekcie bałem się najbardziej